Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016 08:36

Διαγραφή οφειλής 240.000 ευρώ από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Με το δεξί μπήκε η νέα χρονιά για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας. Η πρώτη απόφαση του νέου έτους αφορά ένα ζευγάρι από τη Μεσσήνη, ηλικίας 61 και 57 ετών. Το δικαστήριο διέγραψε ένα μεγάλο μέρος του συνόλου της οφειλής τους, περίπου 240.000 ευρώ από το αρχικό χρέος, ενώ διασώζουν την κύρια κατοικία τους.

Πιο αναλυτικά, ο σύζυγος ήταν οικοδόμος που πλέον δεν μπορεί να βρει εργασία στο αντικείμενό του και απασχολείται περιστασιακά σε αγροτικές εργασίες, ενώ η σύζυγος δεν εργάζεται λόγω προβλήματος υγείας. Εχουν οφειλές από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ύψους 273.000 ευρώ ο σύζυγος και 281.000 ευρώ η σύζυγος. Το ζευγάρι αγόρασε το 2007 ένα σπίτι 123 τ.μ. στη Μεσσήνη όπου και κατοικούν, και το δικαστήριο για να μην βγει στον πλειστηριασμό τούς όρισε περίοδο χάριτος 3 χρόνων. Στη διάρκεια των τριών αυτών χρόνων δεν θα πληρώνουν τίποτα για τα χρέη τους προς τις 2 τράπεζες, ενώ τους επέβαλε να πληρώσουν για τη διάσωση της κύριας κατοικίας τους το ποσό των 117 ευρώ μηνιαίως ο καθένας για 15 χρόνια.

Ο δικηγόρος του ζευγαριού Αριστομένης Σκούλικας δήλωσε σχετικά με την απόφαση: «Πρόκειται για μια εξαιρετική απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας. Είναι γεγονός ότι τα δικαστήρια πλέον έχουν γίνει πιο αυστηρά με τις υποθέσεις υπερχρέωσης. Ομως, η εν λόγω απόφαση είναι πλήρως εναρμονισμένη τόσο με το γράμμα αλλά κυρίως με το πνεύμα του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά». Και πρόσθεσε: «Οι συμπολίτες μας, χτυπημένοι όχι μόνο από την οικονομική κρίση, αλλά παράλληλα αντιμετωπίζουν οικογενειακά και προσωπικά προβλήματα, βρίσκουν ουσιαστική λύση μέσω της δικαστικής οδού». Η συγκεκριμένη απόφαση λοιπόν «αφού έλαβε υπ' όψιν της τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου ζευγαριού (χαμηλό εισόδημα, ηλικία, πρόβλημα υγείας, αδυναμία εξεύρεσης εργασίας) προσδιόρισε μια δόση στην οποία οι πελάτες μου μπορούν να ανταποκριθούν».

Ν.Κ.