Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2011 21:30

Δικηγόροι από άλλες περιοχές στα δικαστήρια της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αλλαγές στους κανόνες άσκησης της δικηγορίας φέρνει από την προσεχή Δευτέρα το άνοιγμα του επαγγέλματος του δικηγόρου. Κάθε δικηγόρος θα μπορεί να ασκεί το επάγγελμά του σε οποιοδήποτε δικαστήριο της χώρας χωρίς να χρειάζεται νομιμοποίηση συναδέλφου του, αντικαθίσταται η προείσπραξη από την ελάχιστη αμοιβή, ενώ εισάγεται η έγγραφη συμφωνία δικηγόρου και πελάτη για τον καθορισμό της αμοιβής.

Οι αλλαγές στο δικηγορικό επάγγελμα θα είναι το αντικείμενο της έκτακτης γενικής συνέλευσης που καλεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας την προσεχή Πέμπτη και ώρα 11.30 το πρωί, στο ακροατήριο του Εφετείου Καλαμάτας. Χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης με δηλώσεις του τόνισε πως «η πρώτη και κύρια διαφορά είναι η άρση των γεωγραφικών περιορισμών». Ετσι, από τη Δευτέρα «οι δικηγόροι θα μπορούν να δικηγορούν στις πολιτικές υποθέσεις όπου θέλουν στην Ελλάδα -όπως γινόταν παλιά με τις ποινικές υποθέσεις-, όπως θα μπορούν να παρίστανται κατά την σύνταξη συμβολαίων από όλη την Ελλάδα εδώ στην Καλαμάτα».

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΔΣΚ ήταν προχθές στην Αθήνα στην συνέλευση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, όπου το κύριο θέμα που ετέθη ήταν τα Προεδρικά Διατάγματα βάσει των οποίων θα εφαρμοστούν οι διατάξεις για το άνοιγμα του επαγγέλματος. Ειδικά όσον αφορά την άρση των γεωγραφικών περιορισμών, όπως επεσήμανε, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν τα γραμμάτια για την παράσταση του δικηγόρου θα κόβονται από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο ή το σύλλογο στον οποίο είναι εγγεγραμμένος. «Αυτό είναι μια ανησυχητική εξέλιξη για τους επαρχιακούς συλλόγους και κυρίως για τους όμορους συλλόγους των μεγάλων Πρωτοδικείων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, αφού είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν προβλήματα επιβίωσής τους», σημείωσε.

Στην ερώτησή μας τι αλλάζει για τον πολίτη ο Κ. Μαργέλης απάντησε ότι «η δικαιοσύνη εξακολουθεί να παραμένει ακριβή. Η πρόσβαση στη δικαιοσύνη είναι πολύ ακριβή με τις συνεχόμενες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και την Ποινική Δικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι για ορισμένες κατηγορίες πολιτών καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη η προσφυγή στα δικαστήρια λόγω του αυξημένου ύψους των δικαστικών εξόδων που απαιτούνται.

Ν.Κ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER