Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016 21:29

Δηλώσεις δικηγόρων για το διπλό φονικό στη Μάνη

Γράφτηκε από την

Σε κλίμα έντασης ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της διπλής δολοφονίας του 26χρονου Κώστα Σγούρου από την Καλαμάτα και του 25χρονου Γιάννη Κομμάτη από τη Σάμο, στα Αλτομιρά. Οι δύο νεαροί κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν τελικά σε 31 και 30 χρόνια αντίστοιχα, καθώς το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Κομμάτη, Ζαχαρίας Κεσσές, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αποτέλεσμα της δίκης σημείωσε ότι «αυτό που κρατάμε εμείς από αυτή την απόφαση είναι ότι καταρχήν καταρρίφθηκε το αφήγημά τους, ότι ο ένας ήταν αθώος κι ο άλλος σε άμυνα». Πρόσθεσε ότι «αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένα καλά προσχεδιασμένο έγκλημα, αφού είχαν επιλέξει τον τόπο, τον χρόνο, το μέσο. Είχαν επιλέξει πού θα πετάξουν τα πτώματα. Ολα αυτά παρουσιάστηκαν ανάγλυφα, και μ' αυτή την έννοια υπάρχει μια ικανοποίηση στην οικογένεια που εκπροσωπώ, διότι ακριβώς καταρρίφθηκε η προσπάθεια που είχαν κάνει να δυσφημήσουν, να υβρίσουν τη μνήμη των δύο παιδιών».

Ο κ. Κεσσές αναφορικά με την ποινή που επιβλήθηκε από το δικαστήριο είπε ότι θα μπορούσαν να έχουν καταδικαστεί και ισόβια, αλλά για την ποινή η πολιτική αγωγή δεν έχει λόγο.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του ενός εκ των κατηγορουμένων, Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η απόφαση ήταν δίκαιη. Υπήρχε μια παραβατικότητα πάρα πολύ σοβαρή και με ιδιαίτερα βαρύ αποτέλεσμα, η οποία κρίθηκε κατά τον τρόπο που έπρεπε. Ομως περαιτέρω συνέτρεχε και η εμφανής ανωριμότητα, τουλάχιστον εκείνου που υπερασπιζόμουν εγώ, που ήταν και ο φυσικός αυτουργός, η οποία αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο, ως το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας».

Ο κ. Αναγνωστόπουλος επισήμανε ότι το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας «δίδεται ακριβώς επειδή δέχεται ο νομοθέτης ότι την όποια πράξη, την όσο βαριά πράξη την κάνει ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος με μειωμένους ανασταλτικούς μηχανισμούς και ατελείς, με αδιαμόρφωτο αξιακό κώδικα, με ελαττωμένη κριτική ικανότητα, συνέπεια της ανωριμότητας η οποία μάλιστα μπορεί να είναι σε μεγαλύτερο βαθμό και να υπολείπεται περισσότερο όσον αφορά την ωριμότητα από την βιολογική ηλικία» - και τόνισε: «Αυτό έκανε το δικαστήριο και μετά ταύτα η απόφαση αυτή είναι απόλυτα σωστή και απόλυτα δικαιολογημένη».