Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016 21:45

Δίκη 2 γιατρών για θάνατο από πνευμονία

Γράφτηκε από την

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό δύο γιατρών για το θάνατο ενός άνδρα με πνευμονία στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ξεκίνησε να εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων.

 

Οι γιατροί κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Πρωτόδικα ο ένας είχε καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλάκιση, καθώς είχε βρεθεί ένοχος και για ψευδή ιατρική βεβαίωση, και η άλλη σε 1 χρόνο φυλάκιση. Και στους δύο κατηγορούμενους είχε δοθεί τριετή αναστολή και ελαφρυντικό, ενώ είχαν αθωωθεί ένας νοσηλευτής και μια νοσηλεύτρια οι οποίοι ήταν επίσης κατηγορούμενοι.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο θανών είχε εισαχθεί στις 14 Αυγούστου του 2008 στην Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου, γιατί εκεί υπήρχε ελεύθερο κρεβάτι. Είχε διαγνωστεί από γιατρό στα Επείγοντα με πνευμονία και είχε και δύσπνοια - ενώ η υγεία του ήταν επιβαρυμένη γιατί έπασχε από καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια και στο παρελθόν είχε υποστεί εγκεφαλικό.

Η εισαγωγή του έγινε γύρω στις 2.30 το μεσημέρι και λίγες ώρες μετά (συγκεκριμένα λίγο πριν τις 9 το βράδυ) ο άνδρας κατέληξε. Οι δύο γιατροί κατηγορούνται ότι δεν φρόντισαν να του βάλουν εξαρχής οξυγόνο, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες του, και δεν του χορήγησαν ενδοφλεβίως το κατάλληλο αντιβιοτικό. Επίσης, κατηγορούνται ότι παρέλειψαν να του κάνουν εξέταση ούρων και δεν έθεσαν σε στενή, συνεχή και τακτική παρακολούθηση κρίσιμων δεικτών της κατάστασής του. Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, αποτέλεσμα των παραλείψεων των γιατρών ήταν να επιδεινωθεί σταδιακά η κατάσταση του ασθενούς, αφού οξυγόνο πήρε γύρω στις 5.45 ενώ γύρω στις 8.25 έχασε τις αισθήσεις του και λίγο πριν τις 9 το βράδυ πέθανε από ανακοπή.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Φεβρουαρίου με καταθέσεις μαρτύρων.

Ν.Κ.