Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016 20:14

Δύο προαγωγές ειρηνοδικών στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Δύο προαγωγές ειρηνοδικών στην Καλαμάτα

 Σε θέσεις ειρηνοδικών Δ' τάξης προήχθησαν οι δόκιμες ειρηνοδίκες Καλαμάτας Χριστίνα Δημητρακοπούλου και Μαρία Κούρτη, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης.

Εν τω μεταξύ στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας έχει εγκριθεί από πέρυσι στις αρχές του δικαστικού έτους ο διορισμός ενός ακόμα ειρηνοδίκη, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμα αναλάβει καθήκοντα. Την ίδια στιγμή τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους, κι ενώ προβλέπονται συνολικά 14 οργανικές θέσεις, τον τεράστιο όγκο δουλειάς βγάζουν μόλις 6 υπάλληλοι. 

Πιο αναλυτικά, στην εν λόγω δικαστική υπηρεσία θα έπρεπε να υπηρετούν 6 ειρηνοδίκες και 14 δικαστικοί υπάλληλοι. Αλλά προς το παρόν είναι 5 οι ειρηνοδίκες και 6 οι υπάλληλοι, με τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε προσωπικό να εντοπίζονται στους γραμματείς έδρας. Σύμφωνα με δικαστηριακές πηγές, ο μεγάλος όγκος δουλειάς που μεταφέρθηκε στα Ειρηνοδικεία, αλλά και η ανάγκη επικαιροποίησης και συντόμευσης της συζήτησης για τις προσφυγές στο νόμο Κατσέλη, αύξησε μετά από ΦΕΚ τις οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων και στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας. Ωστόσο, μέσα στο επόμενο διάστημα δεν αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσία περισσότεροι της μιας υπαλλήλου, που και αυτή προσλήφθηκε επειδή είναι μεταξύ αθλητών που διακρίθηκαν με τα χρώματα της Ελλάδας και διορίζονται σε δημόσιες υπηρεσίες. Και πάλι όμως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι υπάλληλοι από 6 θα γίνουν 7, ενώ και οι 5 ειρηνοδίκες καθώς και ο ένας ακόμα που αναμένεται να αναλάβει σύντομα καθήκοντα, δύσκολα ανταποκρίνονται στον όγκο των υποθέσεων. 

Οσο για τα 4 άτομα μέσω "Stage" που απασχολούνται γι' αυτό το διάστημα, η συμβολή τους είναι μικρή στην αποφόρτιση των μόνιμων υπαλλήλων γιατί οι πέντε μήνες που μένουν στη δουλειά δεν αρκούν ούτε για να την μάθουν. Επιπρόσθετα, δεν έχουν το δικαίωμα της υπογραφής στη διεκπεραίωση των υποθέσεων, ούτε να βάζουν σφραγίδα, οπότε θα πρέπει μετά να ελέγχει τη δουλειά τους ένας από τους μόνιμους υπαλλήλους για να βάλει αυτός την υπογραφή και τη σφραγίδα του. 

Ν.Κ.


NEWSLETTER