Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 15:40

Αθώοι οι 2 γιατροί για το θάνατο του βρέφους στην Καλαμάτα 

Γράφτηκε από τον

Αθώους έκρινε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, τους δύο γιατρούς του Νοσοκομείου Καλαμάτας για τη γέννηση ενός νεκρού βρέφους, τη νύχτα της 9ης Δεκεμβρίου 2009. Οι δύο γιατροί, τους οποίους είχαν μηνύσει οι γονείς του βρέφους -το οποίο όταν γεννήθηκε είχε τρεις περιτυλίξεις του ομφάλιου λώρου γύρω από το πόδι του-, κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Στην αγόρευσή του, ο εισαγγελέας της έδρας Χαρίλαος Ράπης πρότεινε να απαλλαγούν οι δύο γιατροί από την αποδιδόμενη σε αυτούς κατηγορία, καθώς -όπως είπε, απευθυνόμενος στην πρόεδρο Μάρθα Γαλαριώτου και τους υπόλοιπους δικαστές της έδρας- από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι η μητέρα του βρέφους επέδειξε αμελή συμπεριφορά, μην ακολουθώντας προσεκτικά τις οδηγίες των γιατρών για συχνή προσέλευσή της στο νοσοκομείο προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. Αντίθετα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα -που επικαλέστηκε καταθέσεις μαρτύρων και έγγραφα του νοσοκομείου- τόσο ο ένας, όσο και ο άλλος γιατρός, στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2009 που η μητέρα τούς επισκέφθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ακολούθησαν την προβλεπόμενη διαδικασία και το πρωτόκολλο της ιατρικής επιστήμης, διενεργώντας όλες τις απαιτούμενες εξετάσεις, από τις οποίες δεν προέκυψε ότι υπήρχε πρόβλημα με το κυοφορούμενο έμβρυο, έδωσαν δε και τις σχετικές συμβουλές στην έγκυο.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Γιώργος Ράλλης εστίασε στις αντιφάσεις, όπως υποστήριξε, που περιέχονται στα απολογητικά υπομνήματα των δύο γιατρών. Αναρωτήθηκε δε, γιατί μια έγκυος με παρατεταμένη κύηση -όπως είπε- δεν κρίθηκε σκόπιμο να παραμείνει στο νοσοκομείο, το οποίο επισκέφθηκε «επειδή πονούσε» τρεις φορές μέσα σε δύο ημέρες, αλλά της είπαν να φύγει. «Πήγε δύο φορές στις 8 Δεκεμβρίου, πήγε ξανά στις 9, της είπαν "φύγε", περπάτα για 3 ώρες και έλα ξανά κι όταν χάθηκε το παιδί, την εγκάλεσαν γιατί δεν πήγε νωρίτερα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Ράλλης, εκτιμώντας ότι αυτό συνιστά «προφανή ιατρική αμέλεια».

Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ

Από την πλευρά του, ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Χρήστος Αρχοντής επικαλέστηκε τα έγγραφα του νοσοκομείου και τις καταθέσεις των μαρτύρων για να καταδείξει, όπως είπε, ότι τα γεγονότα δείχνουν πως οι δύο γιατροί εφάρμοσαν στο ακέραιο τους κανόνες και τη δεοντολογία της επιστήμης τους. Παράλληλα απέρριψε ότι η γυναίκα είχε παρατεταμένη κύηση, καθώς, όπως είπε, βρισκόταν στην 40ή εβδομάδα. «Δεν υπήρχε λόγος, όταν το έμβρυο είχε καλώς, να διακόψουν την κύηση και να προχωρήσουν σε καισαρική τομή που ζητούσε η γυναίκα, για να μην πονάει» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στις 9 Δεκεμβρίου η έγκυος έφυγε με δική της ευθύνη από το νοσοκομείο.

Ο δεύτερος από τους συνηγόρους υπεράσπισης, Περικλής Ξηρογιάννης, στη συνέχεια, επανέλαβε κι αυτός ότι δεν υπήρχε παρατεταμένη κύηση, προσθέτοντας ότι η έγκυος επισκεπτόταν ανά εβδομάδα το νοσοκομείο κατά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2009, όμως διέκοψε τον Οκτώβριο και επανέκαμψε μόλις τον Δεκέμβριο. Σημείωσε παράλληλα ότι η γυναίκα ουδέποτε προσκόμισε την κάρτα παρακολούθησης της κύησης που της είχε εκδώσει η Γυναικολογική Κλινική, έτσι ώστε να διαπιστωθεί η συνέπειά της ως προς την παρακολούθηση της κύησής της. «Οποτε και όσο απευθύνθηκε στους γιατρούς πήρε τη βοήθεια που απαιτείτο. Δεν υπήρξε αμέλεια» κατέληξε ο συνήγορος.

Β.Γ.Μ.