Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016 09:16

Eνώ αναμένονται περισσότερες όταν λήξει η αποχή των δικηγόρων: 8 αιτήσεις για πλειστηριασμούς

Γράφτηκε από την
Eνώ αναμένονται περισσότερες όταν λήξει η αποχή των δικηγόρων: 8 αιτήσεις για πλειστηριασμούς

Η αποχή -από τον περασμένο Ιανουάριο- των συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών και δικηγόρων έχει αναστείλει τη διαδικασία των πλειστηριασμών. Στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας από τις αρχές του χρόνου έχουν κατατεθεί συνολικά 8 αιτήσεις, και συγκεκριμένα τέσσερις τον Ιανουάριο, μια το Φεβρουάριο, δύο το Μάρτιο και μια τον Απρίλιο.

Οι μισές από τις 8 αιτήσεις έχουν κατατεθεί από το Δημόσιο - τρεις από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και μια από τη ΔΟΥ Καλαμάτας για οφειλές που ξεκινούν από 14.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τις 650.455 ευρώ στην περίπτωση ιδιωτικής επιχείρησης που χρωστά στην Εφορία. Μια από τις αιτήσεις έχει κατατεθεί από τράπεζα για χρέος ιδιώτη 520.300 ευρώ και μια από εταιρεία ΕΠΕ για χρέος ιδιώτη 3.900 ευρώ· και στις δύο αυτές περιπτώσεις σε πλειστηριασμό ζητούν να βγει ακίνητο των οφειλετών. Αντίθετα το Δημόσιο ζητά να πλειστηριαστούν τα αυτοκίνητα που είναι στο όνομα όσων χρωστούν από φορολογικές εκκρεμότητες και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τα ποσά που θα εισπράξουν δεν ικανοποιούνται παρά μόνο στο ελάχιστο οι απαιτήσεις τους. Οι άλλες δύο αιτήσεις αφορούν διαφορές μεταξύ ιδιωτών, οι οποίοι ζητούν να βγουν στο σφυρί τα ακίνητα των οφειλετών για να πάρουν πίσω τα χρωστούμενα.

Ο Παναγιώτης Δουμουλάκης, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Ναυπλίου - Καλαμάτας, είπε μιλώντας στην "Ε" ότι το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία των πλειστηριασμών δεν σχετίζεται με την λήξη της αποχής τους και των δικαστικών επιμελητών, αλλά με το τι θα συμφωνηθεί με τους δανειστές για τα "κόκκινα δάνεια". Σε κάθε περίπτωση πάντως ξεκαθαρίζει ότι «δεν μπορούν να ξεμπλοκάρουν όλοι μαζί και να ξεκινήσουν ομαδικοί πλειστηριασμοί - εκτός και αν εφαρμοστούν οι διατάξεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς». Ηδη, όπως σημειώνει, ζητήθηκαν στοιχεία από τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους ώστε να προμηθευτούν οι συμβολαιογράφοι με τους ειδικούς κωδικούς. Πάντως με την υπάρχουσα διαδικασία ακόμα και όταν η αποχή τελειώσει «δεν μπορεί να έχουμε πολλούς πλειστηριασμούς μαζί· δεν μπορεί ο δικαστικός επιμελητής ο οποίος υποχρεούται να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδικασία να την προχωρήσει για πολλούς πλειστηριασμούς ταυτόχρονα», λέει ο κ. Δουμουλάκης. Και προσθέτει ότι για όλες τις αιτήσεις οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί, μετά τη λήξη της αποχής θα τηρηθεί μια συγκεκριμένη προδικασία πλειστηριασμών· τώρα έχει σταματήσει και θα ξεκινήσει με κάποιες προθεσμίες, που δεν επιτρέπει να γίνουν πολλοί μαζί.

Καταλήγοντας ο Παν. Δουμουλάκης σημειώνει ότι η διαδικασία των πλειστηριασμών «δεν έχει να κάνει με το σταμάτημα της αποχής των συμβολαιογράφων, αλλά με το τι θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς».

Εν τω μεταξύ νομικοί κύκλοι επισημαίνουν στην "Ε" ότι στο νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας επιταχύνονται οι διαδικασίες για τους πλειστηριασμούς - κι αυτό διευκολύνει κυρίως τις τράπεζες, όπως μας επισημαίνουν. Ειδικότερα, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, έχουν ελαττωθεί οι προθεσμίες και περιορίζονται οι χρόνοι προσβολής των πράξεων της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης. Επίσης έχει αλλάξει η σειρά κατάταξης των δικαιούχων ευνοώντας τις τράπεζες.  

Ν.Κ.


NEWSLETTER