Παρασκευή, 27 Μαϊος 2016 13:35

Διεθνείς προσωπικότητες στο 12ο Σεμινάριο Διεθνούς Δικαίου στο Ναύπλιο

Γράφτηκε από την
Διεθνείς προσωπικότητες στο 12ο Σεμινάριο Διεθνούς Δικαίου στο Ναύπλιο

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο καταλληλότερος οργανισμός για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, μέσα από την οπτική της ευαισθησίας, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης», υπογράμμισε ο πρέσβης, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπη, καθηγητής, Στέλιος Περράκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί μαζί με το δήμαρχο Ναυπλιέων, Δημήτρη Κωστούρο, αναφορικά με το 12ο Σεμινάριο Διεθνούς Δικαίου, που θα πραγματοποιηθεί από σήμερα έως και την Κυριακή στο Βουλευτικό Ναυπλίου, με τη συμμετοχή εξεχουσών προσωπικοτήτων από το διεθνή χώρο.

 

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, που διοργανώνεται από κοινού με το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας & Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης (ΕΚΕΚΔΑΑΔ), την Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων και το δήμο Ναυπλίου, ενώ έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Ναυπλίου, Δημήτρης Κωστούρος, ανέφερε ότι το σεμινάριο διοργανώνεται από το 2005, με την υποστήριξη του δήμου Ναυπλιέων, με συντονιστή και εμπνευστή τον κ. Περράκη, το έργο του οποίου εξήρε, ως ενός ανθρώπου που προσπαθεί να μετατρέψει το Ναύπλιο, όπως είπε, «σε κέντρο συζητήσεων σε πολύ κρίσιμα θέματα».

Ο δήμαρχος της ιστορικής πόλης σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια «το σεμινάριο αυτό έχει αρχίσει να παίρνει τις διαστάσεις και τη σημαντικότητα που εμείς θέλουμε για το δήμο μας» και προσέθεσε ότι φέτος θα περιλαμβάνει και διεθνή συνδιάσκεψη για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος διεθνείς προσωπικότητες, καθηγητές και μέλη ακαδημιών και για τρεις μέρες «ο δήμος Ναυπλιέων θα γίνει επίκεντρο ευρωπαϊκών συζητήσεων, σχετικά με φλέγοντα θέματα».

Επιπλέον, τόνισε ότι στη συνδιάσκεψη θα μιλήσει και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπιορν Γιάγκλαντ, τον οποίο ο δήμος Ναυπλιέων, με απόφασή του, θα ανακηρύξει επίτιμο δημότη, απονέμοντάς του και το «χρυσό κλειδί» της πόλης, τιμώντας το έργο του, σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει αύριο Σάββατο στο Παλαμήδι.

Ο κ. Περράκης, αφού ευχαρίστησε το δήμαρχο Ναυπλιέων για τα καλά του λόγια, επεσήμανε ότι συνεχίζεται με ακόμα καλύτερους οιωνούς, μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια, εκφράζοντας την πίστη ότι το Ναύπλιο έπρεπε να έχει μια κεντρική θέση «σε μια κοινωνία όπου οι αλλαγές με μεγάλες ταχύτητες επιβάλλουν έναν αναστοχασμό, επιβάλλουν συζητήσεις μέσα από την επικαιρότητα, μία διάδραση του δικαίου και της πολιτικής. Και το Ανάπλι και το Βουλευτικό, προσφέρονται για κάτι τέτοιο».

Παράλληλα, σημείωσε ότι το σεμινάριο συνεχίζεται και φέτος, με την παρουσία νέων διεθνολόγων, που θα παρουσιάσουν την εξέλιξη των έργων τους, κυρίως όμως, όπως είπε, με την ενσωμάτωση της διεθνούς συνδιάσκεψης για την προσφυγική κρίση και τα δικαιώματα του ανθρώπου, με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από το Συμβούλιο της Ευρώπης, από τον πανεπιστημιακό χώρο, διπλωματών και από τον κόσμο της ακαδημίας, ενώ παρών θα είναι και ο αρμόδιος επίτροπος για την μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική για την πόλη του Ναυπλίου, την παρουσία στη συνδιάσκεψη του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Γιάγκλαντ, ο οποίος, όπως είπε, «είναι ένας άνθρωπος που εκφράζει τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές και αυτό που κάνει το Ναύπλιο να τον τιμήσει, θα έπρεπε να το κάνει η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές του».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER