Κυριακή, 05 Ιουνίου 2016 09:40

Αναβολή δικών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά για το Σεπτέμβριο 2019

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αναβολή δικών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά για το Σεπτέμβριο 2019

Οι υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας αναβάλλονται για το Σεπτέμβριο του 2019. Τα νοικοκυριά που έχουν προσφύγει έως τώρα στο νόμο Κατσέλη κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τη διάσωση της πρώτης κατοικίας τους, καθώς οι ευνοϊκές διατάξεις του νόμου παύουν να ισχύουν το 2019.

Επιπλέον, για όσους δεν προλάβουν να συζητηθούν οι αιτήσεις τους και πεθάνουν, τα χρέη τους μεταφέρονται χωρίς "κούρεμα" στους κληρονόμους τους. Οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται στην 5μηνη αποχή των δικηγόρων κι έτσι οι υποθέσεις που έχουν συζητηθεί από τις αρχές του χρόνου μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, ενώ δεν έχει κατατεθεί καμία καινούργια αίτηση. Με την προσωρινή διαταγή που παίρνει κάποιος ο οποίος προσφεύγει στο Ειρηνοδικείο για δικαστική ρύθμιση των χρεών του, δεν σημαίνει ότι λύνει το πρόβλημα -καθώς όπως έχει αποδειχτεί μέχρι σήμερα στην πράξη, ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις προϋποθέσεις του, γίνονται όλο και πιο απαγορευτικές για τους δανειολήπτες.

Εν τω μεταξύ, με τον όγκο των αιτήσεων που κατατέθηκαν με ελλιπή δικαιολογητικά στο τέλος του περασμένου χρόνου -για να προλάβουν οι δανειολήπτες την προθεσμία του υπουργείου Δικαιοσύνης και να ενταχθούν στον παλιό και ευνοϊκότερο νόμο Κατσέλη- αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω η ήδη έκρυθμη κατάσταση. Αλλωστε όπως αναφέρουν Καλαματιανοί δικηγόροι, δεν είναι μόνο το ότι η αναμονή για την έκδοση της απόφασης μετατίθεται έτσι στο... απώτερο μέλλον και ταλαιπωρούνται οι αιτούντες· είναι και το ότι οι προσφυγές στο νόμο Κατσέλη ήταν ένα καλό εισόδημα για τους νέους δικηγόρους και τώρα έχει χαθεί και αυτό. Αναλύοντας τις αγκυλώσεις που προκύπτουν οι ίδιοι άνθρωποι εξηγούν ότι σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης για τυπικό λόγο (κάποια τυπική παράλειψη του δικογράφου ή π.χ. απουσία κάποιων δικαιολογητικών) ή αοριστία της αίτησης, ο αιτών το 2020 που θα εκδοθεί η απόφασή του (συνήθως η έκδοση απόφασης αργεί περίπου στον ένα χρόνο από την ημερομηνία συζήτησης) δεν θα έχει τη δυνατότητα να επανέλθει με νέα αίτηση, καθώς ο νόμος Κατσέλη καταργείται ουσιαστικά από το 2019 (ως προς το σκέλος της διάσωσης της κύριας κατοικίας του αιτούντος), και έχει μόνο το δικαίωμα έφεσης κατά της απορριπτικής απόφασης. Επιπρόσθετα, μέχρι το 2023 -εφόσον η προσφυγή του δανειολήπτη εκδικαστεί το 2019 και εκδοθεί η απόφαση το 2020- θα έχει περάσει η τριετία των καταβολών προς όλους τους πιστωτές που ορίζει ο νόμος σε άρθρο του. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο οφειλέτης που έχει προσφύγει για δικαστική ρύθμιση των χρεών του στο νόμο Κατσέλη, υφίσταται οικονομική ασφυξία, καθώς δεν μπορεί να μεταβάλλει προς το καλύτερο την περιουσιακή και οικονομική του κατάσταση, αφού σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αν αποκτήσεις περιουσιακά στοιχεία, για παράδειγμα από κληρονομιά, υποχρεούσαι να εισφέρεις το ½ της κληρονομιάς στους πιστωτές σου. Ενώ κάθε μεταβίβαση περιουσιακού σου στοιχείου εξετάζεται ως καταδολιευτική. Τέλος, σε περίπτωση θανάτου του αιτούντος -και υπάρχουν αρκετοί συνταξιούχοι μεγάλης ηλικίας οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση-, η ρύθμιση που ενδεχομένως θα πετύχουν στο δικαστήριο δεν κληρονομείται, παρά μόνο αν παρέλθει η πρώτη τριετία από την έκδοση της απόφασης και είναι συνεπείς με την καταβολή των δόσεων που ορίζονται. Αρα εάν πεθάνει ο αιτών στο διάστημα αυτό -και έχει τύχει κάτι τέτοιο σε δικηγόρο- τα χρέη του μεταφέρονται χωρίς "κούρεμα" στους κληρονόμους του.

Ν.Κ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER