Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016 21:28

Αισιοδοξία Χρυσοστόμου για το μάθημα των Θρησκευτικών (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Αισιοδοξία για το αποτέλεσμα του διαλόγου μεταξύ της Εκκλησίας και της κυβέρνησης σχετικά με τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία εξέφρασε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, που χθες το απόγευμα μίλησε σε εκδήλωση της Χριστιανικής Ενωσης Καλαμάτας για το εν λόγω θέμα.

Ο κ. Χρυσόστομος εξήγησε ότι η αισιοδοξία του πηγάζει από το γεγονός ότι επί του αναλυτικού προγράμματος διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών έχουν εκφράσει προβληματισμό -τον οποίον εγγράφως έχουν γνωστοποιήσει στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων- και εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, όπως είναι γνωστό, μετέχει στην τριμελή εξ αρχιερέων επιτροπή -από κοινού με τον Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ και τον Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο- που όρισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) για τον διάλογο που ξεκινά με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ως προς τη διδασκαλία των Θρησκευτικών. Οπως σημείωσε, η εξ αρχιερέων επιτροπή της ΔΙΣ προσέρχεται στον διάλογο με τρεις βασικές θέσεις, οι οποίες αφορούν ειδικότερα, α) την υποχρεωτικότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών, β) τη διατήρηση της δίωρης εβδομαδιαίας διδασκαλίας ανά τάξη στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου και γ) τον ορθόδοξο προσανατολισμό.

“Είναι δυνατόν να βρεθούν διορθωτικές προτάσεις στο νέο πρόγραμμα διδασκαλίας, δεν επιτρέπουμε ούτε ηττοπάθεια, ούτε συμβιβασμό” δήλωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για τη σημασία που έχει η διατήρηση του ορθόδοξου προσανατολισμού, καθώς -όπως είπε- “η Ορθοδοξία δεν είναι απλώς ένα ακόμα δόγμα, αλλά στηρίζεται στην ελληνική σκέψη, είναι συνδεδεμένη με την ιστορία μας και την αξιοπρέπειά μας, αποτελεί στοιχείο της παράδοσης και της ταυτότητάς μας”. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει με ακραίες θέσεις, είτε αυτές είναι απολύτως φονταμενταλιστικές, είτε απολύτως φιλελεύθερες. Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι δεν μπορεί τα Θρησκευτικά να διδάσκονται στα σχολεία με ομολογιακή μονομέρεια ή θρησκειολογική αποκλειστικότητα, καθώς ο ομολογιακός και θρησκειολογικός χαρακτήρας της διδασκαλίας είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Εκκλησίας.

Αμέσως μετά την ομιλία του μητροπολίτη έγιναν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου βιβλιοπωλείου της Ενωσης.