Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016 08:56

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη γιορτή του μητροπολίτη Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη γιορτή του μητροπολίτη Μεσσηνίας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισκέφθηκε χθες το βράδυ, τον εορτάζοντα μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, στο Επισκοπείο, στην Καλαμάτα και του ευχήθηκε «να έχει δύναμη πολλή, υγεία πολλή και υπομονή πολλή, ώστε να συνεχίζει το ωραίο έργο που κάνει και εδώ ή στο Πανεπιστήμιο ή όπου του αναθέτει η Εκκλησία, καλά και όσο μπορεί καλύτερα».

Ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι «η Εκκλησία πάντοτε έχει μηνύματα ενότητας. Ενώνει, αυτός είναι ο σκοπός της».

Αρχικά απαντώντας σε ερώτηση, παρατήρησε ότι «πάρα πολλά πράγματα με φέρνουν στην Καλαμάτα. Πάνω απ’ όλα ιδιαίτερα σήμερα η Εκκλησία μας έχει μια μεγάλη γιορτή, γιορτάζει τον Αγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο. Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης σας και αγαπητός αδελφός κ. Χρυσόστομος άγια τα ονομαστήριά του. Αισθανόμαστε την ανάγκη να είμαστε κοντά του, να του ευχηθούμε».

Την ώρα της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου, στο Επισκοπείο ήταν και ο μητροπολίτης Σπάρτης και Μονεμβασίας Ευστάθιος και οι δύο αρχιερείς είχαν εγκάρδια συνομιλία, ενώ στη συνέχεια στη συζήτηση και τη συνάντηση με το μητροπολίτη Μεσσηνίας, παρέστησαν και οι μητροπολίτες Ιλίου Αθηναγόρας, Λαρίσης Ιγνάντιος και Μεγάρων Κωνσταντίνος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της μητρόπολης Μεσσηνίας Κώστας Ψυχάρης παρέδωσε στον κ. Ιερώνυμο ιδιόχειρη επιστολή του που είχε στείλει το 1967, ως λαϊκός (με την υπογραφή Ιωάννης Λιάπης), στο μακαριστό μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο Θέμελη.

Το πρωί χθες, με κάθε λαμπρότητα τελέστηκε η πανηγυρική λειτουργία για τη γιορτή της μνήμης του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, καθώς και για τα ονομαστήρια του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, στον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής του Χριστού στην Καλαμάτα.

Τη θεία λειτουργία τέλεσε ο μητροπολίτης Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων των μητροπολιτών Βρεσθένης Θεοκλήτου, Κοζάνης Παύλου, Αρτης Καλλινίκου, Ιλίου Αθηναγόρα, Κηφισίας Κυρίλλου, Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και των Επισκόπων Σαλώνων Αντωνίου και Μεθώνης Κλήμεντος. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο μητροπολίτης Φωκίδος Θεόκτιστος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης Διονύσιος Χατζηαντωνίου.

Στη συνέχεια ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, τόνισε ότι η παρουσία των επισκόπων, σε καιρούς κρίσης και αμφισβήτησης, δείχνει την ενότητα του εκκλησιαστικού σώματος, του οποίου επικεφαλής είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. “Ο Μακαριώτατος είναι μια ήσυχη φωνή, που, αν χρειαστεί, γίνεται δυνατή για το συμφέρον της Εκκλησίας και του λαού” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οπως κάθε χρόνο, αυτή την ημέρα, παρέδωσε σε δώδεκα νέους Μεσσήνιους φοιτητές που εισήχθησαν στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας, τα τραπεζικά βιβλιάρια των υποτροφιών που τους δόθηκαν για τις σπουδές τους, από το Ταμείο Αρωγής Απόρων Μεσσηνίων Φοιτητών της Μητρόπολης Μεσσηνίας.

Αμέσως μετά δέχτηκε ευχές στην αίθουσα του θρόνου του Μητροπολιτικού Μεγάρου από πιστούς.

Στην γιορτή παραβρέθηκαν η βουλευτής Μεσσηνίας Π. Κοζομπόλη, οι αντιπεριφερειάρχες Ελ. Αλειφέρη και Π. Μαντάς, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Π. Νίκας, Οιχαλίας Αρ. Σταθόπουλος και Πύλου-Νέστορος Δ. Καφαντάρης, ο τ. υπουργός Ι. Λαμπρόπουλος, ο τ. βουλευτής Δ. Σαμπαζιώτης, ο πολιτευτής Μ. Χρυσομάλλης, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου ταξίαρχος Αδαμ. Μητρόπουλος, ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας ταξίαρχος Στ. Τουφεξής, ο υποδιοικητής της ΔΙ.ΚΕ. Πελοποννήσου συνταγματάρχης Δ. Αρβανίτης, εκπρόσωποι του 9ου Συντάγματος Πεζικού, του Λιμεναρχείου, της Πυροσβεστικής και άλλων τοπικών φορέων.

Εν τω μεταξύ το απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε πολυαρχιερατικός εσπερινός για τα ονομαστήρια του μητροπολίτη Μεσσηνίας.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, συγχοροστατούντων των μητροπολιτών Καισαριανής Δανιήλ, Κορίνθου Διονυσίου, Αρτης Καλλινίκου, Ιλίου  Αθηναγόρα, Κηφισίας Κυρίλλου και του εορτάζοντος μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Το θείο λόγο κήρυξε ο μητροπολίτης Καισαριανής. 

 


NEWSLETTER