Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 22:41

Τρίπολη: Ενημερωτική ημερίδα για τους υπευθύνους γραφείων Τύπου των Μητροπόλεων

Γράφτηκε από την

Τη Β' ενημερωτική ημερίδα για τους υπευθύνους γραφείων Τύπου και άλλων προσώπων που ασχολούνται με την επικοινωνία των Μητροπόλεων της Διοικητικής Περιφερείας Πελοποννήσου φιλοξένησε χθες το Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Τριπόλεως.

Τη σχετική απόφαση, δηλ. να διοργανωθούν ημερίδες με τη φροντίδα της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως για τα ειδικά στελέχη των ανά Διοικητική Περιφέρεια Μητροπόλεων είχε λάβει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τον Ιούνιο του 2016.

Παρουσία των μητροπολιτών Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονος και Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, ο μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, καλωσόρισε τους κληρικούς και λαϊκούς εκπροσώπους των Μητροπόλεων και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «είμαστε αδελφοί, αφού είμαστε παιδιά του ίδιου πατέρα και έχουμε σκοπό να στηρίξουμε το λαό του Θεού. Γι' αυτό ευχαριστώ πολύ, τόσο τους σεβασμιωτάτους μητροπολίτες των οκτώ Ιερών Μητροπόλεων, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρόσκληση της Ιεράς Συνόδου, όσο και εσάς που κάνατε το κόπο να έλθετε εδώ για να ανταλλάξουμε απόψεις, να ακούσουμε τους λόγους των ειδικών και των αρμοδίων, ώστε να βελτιώσουμε και εμείς τη θέση μας».

Ακολούθως, ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως, μεταξύ άλλων τόνισε πως «μέσα σε μια αλλοτριωμένη κοινωνία, η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι ξένη του εκκλησιαστικού γεγονότος και παραπαίει στη δεισιδαιμονία και την εκκοσμίκευση, είναι απολύτως αναγκαίο να οδεύσουμε σ' ένα δρόμο που η εκκλησιαστική μας παράδοση γνωρίζει πολύ καλά˙ να μην είμαστε ούτε συντηρητικοί, όπως συχνά συμβαίνει με τον εγκλεισμό μας στο ένδοξο ιστορικό μας παρελθόν, να μην είμαστε ούτε προοδευτικοί, εκκλίνοντες προς μετα-πατερικές μεθόδους που οδηγούν σε θεολογική σύγχυση και παραφωνία, αλλά να είμαστε παραδοσιακοί με την πλέον αυθεντική έννοια του όρου, "επόμενοι τοις αγίοις Πατράσι", ακολουθώντας δηλαδή τη μέθοδο των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας, οι οποίοι κατάφεραν να μεταφέρουν στην κάθε εποχή ανόθευτο το ευαγγελικό μήνυμα, χρησιμοποιώντας όμως τη γλώσσα της εποχής τους».

Στη συνέχεια, ο πρώτος εισηγητής, Χάρης Κονιδάρης, διευθυντής του γραφείου Τύπου, Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου, ανέπτυξε το θέμα «ΜΜΕ και Εκκλησία» και επισήμανε ιδιαίτερα ότι η Εκκλησία, η οποία έχει μακρά παράδοση στην επικοινωνία, καλόν είναι να χρησιμοποιεί λειτουργικά τα ΜΜΕ ως καλούς αγωγούς μεταφοράς του μηνύματός της σε ευρύτερα ακροατήρια.

Ακολούθησε με την εισήγησή του ο Αλέξανδρος Κατσιάρας, ειδικός επιστημονικός σύμβουλος Επικοινωνίας, Ενημερώσεως και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου, διευθυντής συντάξεως του Περιοδικού «Θεολογία», διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου. Θέμα της ομιλίας του «Εργαστηριακό Σεμινάριο: Τα θεολογικά κριτήρια στην επικοινωνία της Εκκλησίας μέσα από τα ΜΜΕ».

Μετά τα εισαγωγικά, οι εκπρόσωποι των Μητροπόλεων συγκρότησαν ομάδες, οι οποίες συζήτησαν και αξιολόγησαν εμπειρικά τους τρόπους επικοινωνίας της Εκκλησίας με τα ΜΜΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ