Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 07:54

Οι Γαργαλιάνοι γιόρτασαν τον πολιούχο τους Αγιο Διονύσιο (βίντεο) 

Γράφτηκε από τον
Οι Γαργαλιάνοι γιόρτασαν τον πολιούχο τους Αγιο Διονύσιο (βίντεο) 

 

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στους Γαργαλιάνους η μνήμη του πολιούχου τους, Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, παρουσία πλήθους πιστών. 

Χθες το πρωί τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία στον Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Θεοδωρόπουλου. Μετά το πέρας της έγινε λιτάνευση της εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η λιτανεία έγινε με προπομπό τη Δημοτική Φιλαρμονική Γαργαλιάνων, συνοδεία μαθητών από τα σχολεία της πόλης, του κλήρου, των τοπικών αρχών και των πιστών, ενώ στην κεντρική πλατεία της πόλης εψάλη δέηση. Εκεί ο αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας Σπυρίδων Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου Διονυσίου και το παράδειγμα που δίνει αυτή προς όλους μας. Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ήταν ο συνεχιστής του έργου του Αποστόλου Παύλου, αλλά και μια σημαντική προσωπικότητα μεταξύ των πρώτων στους Αθηναίους.

Στη συνέχεια η εικόνα έφτασε και πάλι στον ναό όπου τιμές αποδόθηκαν από την Φιλαρμονική με την ανάκρουση της εθνικού μας ύμνου. Με την λήξη των θρησκευτικών εκδηλώσεων, στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης υπήρξε κέρασμα από το Δήμο.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Ελένη Αλειφέρη και Περικλής Μαντάς, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας», Παναγιώτης Αλευράς, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Τριφυλίας Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο διοικητής του ΑΤ Γαργαλιάνων Νίκος Γεωργακόπουλος, ο διοικητής της ΠΥ Γαργαλιάνων Κώστας Γεωργακόπουλος. 

Να σημειώσουμε δε ότι παράλληλα, σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες είναι και η εμποροπανήγυρη της πόλης.

ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ 

Ευχές και υποσχέσεις για έργα που αφορούν την περιοχή των Γαργαλιάνων και την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας έδωσε χθες η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη από τους Γαργαλιάνους όπου βρέθηκε για τον εορτασμό του πολιούχου. Αμεσα είπε ότι θα προχωρήσει ο δρόμος Γαργαλιάνοι - Βάλτα, όπως και η βελτίωση του δρόμου στο Λαγκούβαρδο.

Συγκεκριμένα η κ. Αλειφέρη τόνισε: 

«Πραγματικά η μορφή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη είναι μια ιδιαίτερη μορφή για τη χριστιανοσύνη, και τούτο γιατί έγινε χριστιανός μετά από σκέψη και όχι από συναισθηματική ροπή ή ροπή μιας κοινωνίας, και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους μας. 

Θεωρούμε την περιοχή της Τριφυλίας μια ιδιαίτερη περιοχή που έχει πολλά πλεονεκτήματα σε όλους τους τομείς. Προσπαθούμε σε όλα τα επίπεδα να στηρίζουμε αυτή την περιοχή: Υπάρχουν σε εξέλιξη έργα που έχουν να κάνουν με τους οδικούς άξονες. Θα ακολουθήσουν και άλλες πιστώσεις που αφορούν το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της περιοχής. Αμεσα θα προχωρήσει και το έργο Βάλτα - Γαργαλιάνοι, ένα τμήμα εξαιρετικά επικίνδυνο. Είναι απόφαση της περιφερειακής αρχής να το χρηματοδοτήσει. Προχωρά η μελέτη για το ποσό των 245.000  για το γεφύρι (δρόμο) του Λαγκούβαρδου, όπου πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς. Για το λιμάνι της Κυπαρισσίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε και η τελευταία διαδικαστική διόρθωση που χρειαζόταν στην προγραμματική σύμβαση. Υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με το Δήμο Τριφυλίας και με όλους τους παράγοντες της Τριφυλίας. Συζητούμε για το δρόμο Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι που είναι στις προτεραιότητες, ενώ και το έργο του βιολογικού πρέπει να προχωρήσει στους Γαργαλιάνους».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας ανάφερε: 

«Μεγάλη ημέρα για την πόλη των Γαργαλιάνων, μια γιορτή που έρχεται από τα βάθη του χρόνου με φοβερές μνήμες, αναμνήσεις, εμπειρίες, θρύλους. Η πόλη των Γαργαλιάνων γιόρτασε τη μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, προστάτη της πόλης. Ο κόσμος συμμετείχε σε όλες τις θρησκευτικές και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις της ημέρας. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολη εποχή, όμως η προσμονή της καινούργιας σοδειάς του λαδιού φέρνει μια καινούργια ελπίδα στον κόσμο, μια ελπίδα την οποία οφείλουμε και πρέπει να την συντηρήσουμε, και πρέπει να την δημιουργήσουμε γιατί τόσα χρόνια σε τέτοια δύσκολη κατάσταση δεν έχει έρθει αυτή η γενιά των ανθρώπων. Για αυτό ας ελπίσουμε ότι θα γίνει μια απαρχή για μια καινούργια προοπτική και μια καινούργια ζωή».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER