Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017 07:58

Φιλιατρά: Αντιδράσεις για την παύση κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού

Γράφτηκε από την
Φιλιατρά: Αντιδράσεις για την παύση κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού

Αντιδρούν στα Φιλιατρά στην πρόσφατη απόφαση του συμβουλίου των ιερέων της πόλης, σύμφωνα με την οποία “παύει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού την ημέρα των Θεοφανείων εντός των υδάτων της θάλασσας, με εναλλαγή ανά έτος στους οικισμούς Αγρίλη, Λιμενάρι και Αγία Κυριακή, όπως τα τελευταία χρόνια συνηθιζόταν”.

Μάλιστα, οι ιερείς δικαιολογούν την απόφασή τους αυτή υποστηρίζοντας, “πρώτον διότι η πόλις δεν είναι παραθαλάσσια, δεύτερον η διπλή κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού θεωρείται πλεονασμός, τρίτον διότι η κατάδυσις του Σταυρού εις την θάλασσαν απετέλεσε καινοτομία των τελευταίων ετών και όχι έθιμον και τέλος διότι τα πάντα ευσχημόνως και κατά την τάξιν θα πρέπει να επιτελούνται”.

Την απόλυτη διαφωνία του, ωστόσο, στην εξέλιξη αυτή εκφράζει το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών, ζητώντας από το συμβούλιο των ιερέων “να επανεξετάσει το θέμα και να μην αλλάξει ό,τι -έστω- αποτελεί καινοτομία των τελευταίων χρόνων, μιας που τείνει να γίνει έθιμο με αφοσίωση και ευλάβεια από το λαό”.

Παράλληλα, σε απόφαση που το συμβούλιο της Δ.Κ. Φιλιατρών έλαβε σε πρόσφατη συνεδρίασή του -και την οποία εκτός από το συμβούλιο των ιερέων Φιλιατρών κοινοποίησε και στον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομο- σημειώνει, μεταξύ άλλων: “Η απόφαση αυτή δεν είναι σύμφωνη με την επιθυμία των πολιτών μας, οι οποίοι χαίρονται τον αγιασμό των υδάτων της θαλάσσης και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και στα τρία επίνεια της πόλης των Φιλιατρών, που έχουν μόνιμους κατοίκους Συγχρόνως πολλοί είναι οι επισκέπτες που παρακολουθούν ευλαβικά την τελετή. Τα έθιμα καθιερώνονται με την επαναλαμβανόμενη τήρησή τους στο χρόνο και την αποδοχή τους στον κόσμο”.


NEWSLETTER