Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018 09:49

Σημαντική παρέμβαση του μητροπολίτη Μεσσηνίας: Λέει όχι στο “Μακεδονία”, όχι και στα συλλαλητήρια

Γράφτηκε από τον
Σημαντική παρέμβαση του μητροπολίτη Μεσσηνίας: Λέει όχι στο “Μακεδονία”, όχι και στα συλλαλητήρια

“Η Εκκλησία έχει δικαίωμα να μιλά και να τοποθετείται για όλα τα θέματα που αφορούν και δοκιμάζουν το ποίμνιό της”, επεσήμανε χθες ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να ταχθεί κατά της χρήσης του όρου "Μακεδονία" στο νέο όνομα του κράτους των Σκοπίων.

Ωστόσο, τάχθηκε κατά των συλλαλητηρίων, σημειώνοντας ότι τα πλήρωσε ακριβά η Εκκλησία στο παρελθόν - ενώ μίλησε με θετικά λόγια για την επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Χρυσόστομος, παίρνοντας την σκυτάλη από τον Αρχιεπίσκοπο, είπε ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας πήρε θέση μεταφέροντας την αγωνία του λαού και του ποιμνίου της. Ανέφερε πως το όνομα Μακεδονία “θα αποτελέσει αιτία δυσθυμίας και μη αποδοχής από μέρος του ελληνικού λαού”. Δήλωσε ότι “η Εκκλησία δεν χαράζει πολιτική και αδίκως χαρακτηρίστηκε από κυβερνητικά στελέχη ότι συντάσσεται με τη Χρυσή Αυγή”. Μάλιστα, παρατήρησε ότι ο ίδιος χαρακτηρισμός δεν έγινε για τον συγκυβερνώντα σχηματισμό, εννοώντας τους ΑΝΕΛ.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας εκτίμησε ότι “αν περιέχει το όνομα της Μακεδονίας είναι αμφισβήτηση της ιστορικότητας και της ιστορικής εδαφικότητας αυτού που σήμερα ονομάζουμε Μακεδονία”. Είπε ότι από τον τρόπο που θα χαρακτηριστούν η γλώσσα, η εθνικότητα και η εκκλησία των Σκοπίων, "θα επιβεβαιωθεί ή δεν θα επιβεβαιωθεί ο αλυτρωτισμός της χώρας αυτής έναντι τρίτων”. Ανέφερε μάλιστα ότι “η εκκλησία των Σκοπίων θα είναι το βαγόνι που θα χρησιμοποιηθεί για να περάσει η ονομασία που θα δοθεί σε αυτό το κράτος ως ονομασία του κράτους” - υπενθυμίζοντας πως αυτό έγινε “σε όλο το 19ο αιώνα όταν δημιουργήθηκαν οι λεγόμενες αυτόνομες και αυτοκέφαλες εκκλησίες στο χώρο της Ανατολικής Ευρώπης και των παραδουνάβιων περιοχών”.

Για την επιστολή του πρωθυπουργού προς τον Αρχιεπίσκοπο, σχολίασε ότι έχει συναινετικό χαρακτήρα και “κατάφερε να απαλύνει τις όποιες οξύνσεις και τις όποιες εντάσεις είχαν αρχίσει να δημιουργούνται, και μέσα στην Εκκλησία ως αντίδραση αλλά και στο ποίμνιο”. Παρατήρησε επίσης ότι η Εκκλησία έχει δικαίωμα να μιλάει “από τη στιγμή που καλείται ως θεσμικός συνομιλητής, και έχει δικαίωμα να ομιλεί και να τοποθετείται για όλα τα θέματα που αφορούν και δοκιμάζουν το ποίμνιό της. Και δεν μπορούν κάποιοι να θεωρούν ότι η Εκκλησία μιλάει αλά καρτ”. Επέκρινε δε χαρακτηρισμούς από κυβερνητικά στελέχη, λέγοντας ότι “δεν μπορεί κάθε φορά που η Εκκλησία ή κάποιο πρόσωπο ή κάποιος παράγοντας εκκλησιαστικός βγαίνει και λέει μια άποψη αντίθετη, να μπαίνει αμέσως η ρετσινιά πως είναι Χρυσαυγίτης, είναι φασίστας, είναι έτσι, είναι αλλιώς. Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα τα κοινωνικά, ούτε τα πολιτικά”.

Η Ιερά Σύνοδος "δεν έκανε υπόδειξη ονόματος και δεν ανακατεύτηκε στο πολιτικό και το διπλωματικό κομμάτι, ούτε υπέδειξε τρόπους για το πώς θα το διαχειριστεί η κυβέρνηση” διευκρίνισε ο κ. Χρυσόστομος. Και έκανε λόγο για ενορχηστρωμένη πολεμική ως ένα βαθμό απέναντι στην Εκκλησία, επειδή εξέφρασε διαφορετική άποψη.

Στη συνέχεια σημείωσε την αντίθεσή του με τα συλλαλητήρια, τονίζοντας ότι “τέτοιου είδους εκκοσμικευμένες αντιδράσεις και εκδηλώσεις δεν χωρούν στο χώρο της Εκκλησίας. Δεν μπορεί να μεθοδεύει και να μετέρχεται συστήματα και μεθόδους που χαρακτηρίζουν κόμματα, σωματεία, ομάδες. Εχει το λόγο της από τον άμβωνα, μπορεί να αφυπνίσει τον κόσμο, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να ακολουθήσει τη μορφή των συλλαλητηρίων. Η Εκκλησία πλήρωσε ακριβά κάποια συλλαλητήρια κατά το παρελθόν, και στην ουσία αυτά τα συλλαλητήρια δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, ει μη μόνον να εκτεθούμε”. Ο ίδιος εξήγησε ότι αναφέρεται στα εκκλησιαστικά γεγονότα του 2005 για το θέμα των ταυτοτήτων και για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο μητροπολίτης Μεσσηνίας είπε ότι “δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει αν η διαπραγματευτική γραμμή που ακολουθήθηκε τόσα χρόνια για το θέμα της ονομασίας και της αναγνώρισης των Σκοπίων είναι η σωστή ή μη σωστή. Ούτε διπλωμάτης είμαι, ούτε πολιτικός. Εγώ κρίνω τα πράγματα στο παρόν και μεταφέρω προς τα έξω αυτό που βιώνω ως αγωνία του κόσμου”.

Για τις αντιδράσεις σε περίπτωση που η πλειοψηφία της Βουλής αποδεχθεί τον όρο "Μακεδονία" σε σύνθετη ονομασία, απάντησε ότι “η Εκκλησία δεν προγραμματίζει τι θα κάνει, δεν είναι πολιτικό κόμμα” - και πρόσθεσε: “Οταν θα διαμορφωθεί η οποιαδήποτε πρόταση και εμείς καταλάβουμε ότι ο λαός δεν την αποδέχεται, πάλι θα προχωρήσουμε σε κάποιες ενέργειες τέτοιες που, χωρίς να δημιουργήσουμε πόλωση και διχασμό, θα ευαισθητοποιήσουμε τον πολιτικό κόσμο ότι κάτι δεν πάει καλά”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER