Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 13:09

Ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου νέος Μητροπολίτης Μάνης

Γράφτηκε από την

Ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου, διευθυντής του Γραφείου του Αρχιεπισκόπου και ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Αθηνών είναι ο νέος μητροπολίτης Μάνης.

Ο νέος ιεράρχης εξελέγη σήμερα από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με 61 ψήφους έναντι 18 του έτερου υποψηφίου, αρχιμανδρίτη Συμεών Λαμπρινάκου.

Ο νέος μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος Κ. Παπαθανασίου (κατά κόσμον Χρήστος) γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Φοίτησε στη Νομική και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ μετεκπαιδεύθηκε στα Πανεπιστήμια Παρισιού (Σορβόνη) και Γενεύης. Είναι διδάκτωρ του Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής και του Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2000 χειροτονήθηκε διάκονος και στις 28 Μαΐου του ίδιου έτους πρεσβύτερος από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο και χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης. Υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ειδικότερα στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών για μία 15ετία. Υπήρξε διευθυντής του ιδιαιτέρου Γραφείου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και παράλληλα διετέλεσε ιερέας στα Αρσάκεια Σχολεία στο Παλαιό Ψυχικό. Εχει συγγράψει βιβλία και μελέτες, ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Λίγο μετά την εκλογή ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μικρής Μαντίνειας Στέλιος Λιακέας δήλωσε: “Συγχαίρουμε τον νέο μητροπολίτη Μάνης. Ευχόμαστε να είναι άξιος στα νέα του καθήκοντα. Ο Θεός και η Παναγία Υπαπαντή μαζί με τον προστάτη της Μάνης Αγιο Νίκωνα να τον βοηθήσουν στο έργο του και στα νέα του ποιμενικά καθήκοντα στην ιστορική Μητρόπολη Μάνης”.

Αναφερόμενος στον έτερο υποψήφιο, τον πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης αρχιμανδρίτη Συμεών Λαμπρινάκο, για τον οποίο υπήρξε μεγάλο κύμα υποστήριξης από Μανιάτες, τόνισε: “Ο Συμεών, που στήριζε η Μάνη, ήταν χρόνια δίπλα στον μακαριστό μητροπολίτη Χρυσόστομο, ο οποίος για λόγους υγείας δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει πλήρως στα καθήκοντά του. Η Μάνη τον είχε ως πνευματικό πατέρα. Είναι ένας άξιος ιερέας, που σεβόμαστε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε”.

Η χειροτονία του νέου μητροπολίτη θα γίνει το Σάββατο το πρωί στη Μητρόπολη Αθηνών. Εκεί αναμένεται να δώσουν το “παρών” αρκετοί Μανιάτες για να τιμήσουν τον νέο ιεράρχη τους.