Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 09:42

Επίθεση Αμβρόσιου στον μητροπολίτη Μεσσηνίας 

Γράφτηκε από την
Επίθεση Αμβρόσιου στον μητροπολίτη Μεσσηνίας 

 

 

Επίθεση προς τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο εξαπέλυσε με ανοιχτή του επιστολή ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος.

Αφορμή στάθηκε συνέντευξη του κ. Χρυσοστόμου στις 24 Φεβρουαρίου στην εφημερίδα "Τα Νέα", και ιδιαίτερα το απόσπασμα που ακολουθεί:

"Στην Εκκλησία τα άκρα δεν έχουν θέση, γιατί πάντοτε οδηγούν σε διάσπαση και διχασμό, και κάθε φορά που εμφανίζονται τέτοιες διχαστικές τάσεις εμφωλεύει ο κίνδυνος της αποδυνάμωσης και της εκμετάλλευσης της Εκκλησίας, γι' αυτό οι Πατέρες της Εκκλησίας ομιλούν για την μεσότητα. Η οποιαδήποτε ταύτιση με τα άκρα είναι μονομέρεια, απομόνωση, και πάντοτε καταλήγει επιζήμια για την ταυτότητα και τον χαρακτήρα της Εκκλησίας".

Σε προχωρημένο σημείο της μακροσκελούς επιστολής του ο κ. Αμβρόσιος σημειώνει: "Αδελφικώς Σας παρακαλώ, να σκεφθείτε λίγο πιο ώριμα: Μήπως η θεωρία Σας είναι μια σατανικής εμπνεύσεως θεωρία; Μήπως η μεσότης Σας μας χωρίζει από τον Δικαιοκρίτη Θεό, ο Οποίος έχει ορίσει και τα βραβεία σε περίπτωση ονειδισμού ή και διώξεων για το άγιο Ονομά Του; Ασφαλώς η μεσότης δεν οδηγεί βεβαίως σε διώξεις, ταπεινώσεις κ.λπ., πλην όμως απομακρύνει τον άνθρωπο από τον αληθινό Θεό!".

Και συνεχίζει: "Σεβασμιώτατε, Σας καταγγέλλω δημοσίως: Αλλοιώνετε το περιεχόμενο της αμωμήτου ημών πίστεως! Διδάσκετε κοσμικές διδασκαλίες! Συνεπώς με την διδαχή Σας καθίστασθε ένοχος! Αναλύοντας τη θεωρία Σας, θα έλεγα, ότι σύμφωνα με την θεωρία Σας:

· Το ψέμμα απαγορεύεται μεν, όχι όμως και το λίγο, το μικρό, ψέμμα!

· Η ανηθικότης απαγορεύεται μεν, όχι όμως και τα μικρά ηθικά παραστρατήματα!

· Η γύμνια βεβαίως απαγορεύεται, όχι όμως και το λίγο ξεγύμνωμα μιάς γυναίκας!

· Η αμαρτία απαγορεύεται! Υπάρχουν όμως τα μεγάλα και τα μικρά, τα συγγνωστά αμαρτήματα! Γι' αυτά δεν πρέπει και να στενοχωρούμεθα! Ανθρώπινο είναι και το «σφάλλειν!»".

Στη συνέχεια μάλιστα ο κ. Αμβρόσιος προχωρεί σε υστερόγραφο, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Ζητώ συγγνώμην γιά την αναφορά μου σε ένα θέμα Σας, προσωπικής φύσεως: Είσθε και Μητροπολίτης εν ενεργεία και συγχρόνως Τακτικός Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως γνωστόν ο Νόμος επιβάλλει στον Καθηγητή του Πανεπιστημίου να κατοικεί μονίμως στην περιοχή, όπου και το Πανεπιστήμιο ευρίσκεται. Σεις, παρά ταύτα, κατοικείτε στην Καλαμάτα και διδάσκετε στην Αθήνα!

Πλην όμως η απόλυτη εφαρμογή το Νόμου δεν Σας επιτρέπει να είσθε Καθηγητής στην Αθήνα και να κατοικείτε στην Καλαμάτα!

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η θεωρία της μεσότητος, την οποίαν πρεσβεύετε, κατ’ επέκταση δε η χρήση των πολιτικών παρεμβάσεων, των μεσαζόντων και των μέσων (υπό την έννοια «αυτός έχει τα μέσα. Θα τα βολέψει!») μπορεί να επιλύει όλα τα προβλήματα και να παρέχει διέξοδο στα αδιέξοδα"!

Και καταλήγει: "Γιατί, λοιπόν, Σεις να συμμετάσχετε σε Διαδηλώσεις για την Μακεδονία; Γιατί να προβείτε σε Δηλώσεις υπέρ της Μακεδονίας; Με τον τρόπο αυτό ασφαλώς θα λυπήσετε, ή ακόμη περισσότερο θα εξοργίσετε, τον Πρωθυπουργό μας κ. Τσίπρα, τον Υπουργό της α-Παιδείας κ. Γαβρόγλου κλπ, οπότε κινδυνεύετε! Δεν θα Σας επιτρέπουν πλέον την παραβίαση των κειμένων Διατάξεων! Τότε θα πρέπει να επιλέξετε: Ή Καθηγητής στην Αθήνα ή Μητροπολίτης στην Καλαμάτα! Η δαιμονική μέθοδος της μεσότητος, των συμβιβασμών, της συμπλεύσεως με την παρανομία, τα κλειστά μάτια μπροστά στην ανομία, τα κλειστά αυτιά στη διαφθορά κλπ μας βολεύει! «Επιπλέομεν», λοιπόν σε οποιαδήποτε κατάσταση! «Οπερ έδει δείξαι» ήτοι «Και με τον σκύλο bonjour και με την γάτα καλημέρα!»".


NEWSLETTER