Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 22:26

Χρυσόστομος κατά συκοφαντικών δημοσιευμάτων

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Χρυσόστομος κατά συκοφαντικών δημοσιευμάτων

 

Διευκρινίσεις και απαντήσεις για ανακριβή, συκοφαντικά και προβοκατόρικα σχόλια σε βάρος του μητροπολίτη Χρυσοστόμου, για το Μακεδονικό και τα συλλαλητήρια, δίνει το Γραφείο Τύπου της Μητρόπολης Μεσσηνίας.

Χαρακτηριστικά σημειώνει:

“1. Είναι απόλυτα ανακριβής, συκοφαντική και άκρως προβοκατόρικη η «πληροφορία» που δημοσιεύθηκε ότι ο σεβασμιώτατος δήθεν υποστηρίζει απόψεις ή θέσεις περί εκχωρήσεως του ονόματος της Μακεδονίας στο γειτονικό κράτος. Υπενθυμίζεται η ξεκάθαρη θέση του, όπως τη διατύπωσε σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, η οποία ταυτίζεται απόλυτα με τη σταθερή θέση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος: «Δεν νομίζω ότι η θέση μου έναντι της ονοματοδοσίας και της χρήσης του ονόματος Μακεδονία είναι αντίθετη από των υπολοίπων αδελφών ιεραρχών. Η Ιερά Σύνοδος με τρόπο ξεκάθαρο και ομόθυμα είπε αυτό το οποίο διαχρονικά εκφράζει η συνείδηση του λαού. Η οποιαδήποτε ονομασία, σύνθετη ή μη, η οποία δηλώνει αμφισβήτηση της ελληνικότητας μιας συγκεκριμένης γεωφυσικής και γεωπολιτικής περιοχής της πατρίδας μας ιστορικά κατοχυρωμένης ή υποκρύπτει αλυτρωτικές διαθέσεις, δεν πρόκειται να βρει στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος κανέναν υποστηρικτή. Κανένας δεν μπορεί να καπηλεύεται το όνομα της Μακεδονίας για να εξυπηρετηθούν οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, πολιτικές, εκκλησιαστικές κ.ά.».

2. Οι πρόσφατες τοποθετήσεις του σεβασμιωτάτου αφορούσαν ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, την πιθανή εμπλοκή της Εκκλησίας στη διοργάνωση συλλαλητηρίων. Υπενθυμίζεται ότι ο σεβασμιώτατος εξέφρασε την άποψη ότι η διοργάνωσή τους «είναι παντελώς διαφορετική και ξένη προς τον όλο θεσμό της Εκκλησίας» και «κινείται σε ένα θολό περιβάλλον, εκμετάλλευσης της αδιαμφισβήτητης και αμετακίνητης θέσης του ελληνικού λαού  ως προς τη μη χρήση του ονόματος Μακεδονία για το γειτονικό κράτος των Σκοπίων». Επισήμανε, μάλιστα, ότι «ο ιστορικός, αποφασιστικός και πρωτοποριακός ρόλος της Εκκλησίας στους αγώνες του έθνους δεν αναγνωρίζεται ούτε καταξιώνεται στα συλλαλητήρια. Αρκεί και υπεραρκεί η επιβίωσή του και η αναγνώρισή του από την ίδια την Ιστορία, διαχρονικά». Στο ίδιο πλαίσιο υπενθύμισε ότι «η Εκκλησία δεν μπορεί να ταυτίζεται με κανένα μέρος ή «κόμμα». Είναι και εκφράζει το όλον, την ενότητα και την καθολικότητα».

3. Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος πάντοτε με θάρρος και ειλικρίνεια διατυπώνει τις ίδιες θέσεις και τις απόψεις του τόσο στα αρμόδια συνοδικά όργανα, όσο και δημόσια. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει πλήρη συνείδηση του καθήκοντος και της ευθύνης της απέναντι στην ιστορία και το λαό μας -γι’ αυτό και ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι με κατασκευασμένες «ειδήσεις» και «πληροφορίες» θα πλήξουν την ενότητά της”.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER