Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018 08:46

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στην “Ε” για την πορεία των ακινήτων της Μητρόπολης Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στην “Ε” για την πορεία των ακινήτων της Μητρόπολης Μεσσηνίας

Την ένταξη της κατασκευής του Εκκλησιαστικού Μουσείου, στο Κορφιωτάκειο, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, περιμένει η Μητρόπολη Μεσσηνίας για να ολοκληρωθεί.

Για το παλιό Ορφανοτροφείο, σε συνέντευξή του στην “Ε”, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος επισημαίνει ότι “η μελλοντική αξιοποίηση του ακινήτου θα εξαρτηθεί από την όλη έκβαση της πορείας του Γ.Π.Σ.”. Ο σεβασμιώτατος απαντά σε ερωτήσεις για το “Βακαλοπούλειο”, το οικόπεδο (παλιές φυλακές) κάτω από το Κάστρο και την πορεία κατασκευής της νέας σύγχρονης πτέρυγας της “Στέγης της Εκκλησίας” στην οδό Λακωνικής.

Συνέντευξη στον Γιάννη Σινάπη

Συγκεκριμένα, το κείμενο της συνέντευξης του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου:

- Σεβασμιώτατε, το Κορφιωτάκειο, το κτήριο που προορίζεται για Εκκλησιαστικό Μουσείο (δίπλα στο Επισκοπείο) παραμένει ημιτελές εδώ και χρόνια. Τι πρέπει να γίνει για την ολοκλήρωση και τη δημιουργία του Μουσείου;

“Νομίζω ότι όσο είναι γνωστή στην τοπική κοινωνία η ιστορία του συγκεκριμένου οικήματος άλλο τόσο είναι γνωστή και η μετασεισμική ταλαιπωρία του. Υστερα από μια μεγάλη και επίπονη πορεία «απεγκλωβισμού» του από τις διάφορες εμπλοκές καταφέραμε να επικαιροποιήσουμε την οικονομοτεχνική μελέτη και να εκπονήσουμε παράλληλα και τη μουσειολογική και μουσειακή μελέτη. Σήμερα όλες αυτές οι μελέτες μαζί με τη μελέτη βιωσιμότητας και την έγκριση του Κ.Α.Σ. έχουν κατατεθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προς ένταξη του όλου εγχειρήματος σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Οι τελευταίες πληροφορίες που έχω είναι ότι η όλη πορεία βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης των τευχών δημοπράτησης”.

- Το κτήριο του παλιού Ορφανοτροφείου Καλαμάτας (δίπλα στο Δημοτικό Στάδιο) έχει εγκαταλειφθεί και συχνά πέφτει θύμα βανδαλισμών. Πώς σκέφτεται την προστασία και την αξιοποίησή του η Μητρόπολη Μεσσηνίας;

“Αναμένεται η παράδοση του κτηρίου από το Δήμο Καλαμάτας και ο αποχαρακτηρισμός του ως σχολικού κτηρίου. Σε όλη αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να ρυθμιστούν και διάφορα άλλα πολεοδομικά ζητήματα σε σχέση προς το νέο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης. Για όλα αυτά βρισκόμαστε σε μια επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες τυπικά δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια παρέμβαση, ανεπίσημα όμως προσπαθούμε να το προφυλάξουμε το όλο οικοδόμημα. Η μελλοντική αξιοποίηση του ακινήτου θα εξαρτηθεί από την όλη έκβαση της πορείας του Γ.Π.Σ.”.

 

- Στη Μητρόπολη Μεσσηνίας ανήκει και ο κινηματογράφος “Βακαλοπούλειο”. Υπάρχει σχέδιο για την αξιοποίησή του;

“Υστερα από την απόφαση του Εφετείου για την αλλαγή ως προς την αποκλειστική χρήση του ακινήτου, όχι πλέον μόνο για κινηματογράφο, το Ιδρυμα έκανε δημόσιες προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την ενοικίασή του. Δυστυχώς και οι τρεις προσπάθειες απέβησαν άκαρπες, γιατί κρίθηκαν από την αντίστοιχη Υπηρεσία Κληροδοτημάτων του υπουργείου Οικονομικών ως ασύμφορες προς τους σκοπούς του Ιδρύματος. Ως εκ τούτου, ύστερα από παρέλευση νομίμου και εύλογου χρόνου θα προχωρήσουμε και πάλι σε ανάλογη πρόσκληση και ευελπιστούμε να υπάρξει αντίστοιχο ενδιαφέρον με προτάσεις συμφέρουσες και συμβατές προς τους σκοπούς του Ιδρύματος”.   

- Με το οικόπεδο κάτω από το Κάστρο (εκεί που ήταν οι παλιές φυλακές) τι γίνεται; Μπορεί να συμβάλει στην εξυπηρέτηση της λειτουργίας του Κάστρου;

“Με το παρόν ακίνητο υπάρχουν αρκετά προβλήματα τόσο πολεοδομικά, τα οποία επιλύθηκαν μόλις τον Μάιο του 2018 και αναμένεται η τελική απόφαση και έγκριση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη δημοσίευση του Φ.Ε.Κ., όσο και σε σχέση προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων για τον συντελεστή δόμησης. Το ακίνητο είχε παραχωρηθεί στο Δήμο Καλαμάτας κατόπιν προτάσεως του υπουργείου Πολιτισμού για χρήση πάρκινγκ, νομίζω όμως ότι αυτό δεν ευδοκίμησε και γι’ αυτό αναμένεται η ολοκλήρωση της πολεοδομικής επίλυσης πρώτα και ύστερα θα ξεκινήσουμε για την εξεύρεση λύσης με την Αρχαιολογία και σε τελικό στάδιο θα δούμε πώς θα αξιοποιηθεί”.   

- Τέλος, πού βρίσκεται η πορεία κατασκευής της νέας σύγχρονης πτέρυγας της “Στέγης της Εκκλησίας” στην οδό Λακωνικής;

“Οταν θεμελιώσαμε τη συγκεκριμένη πτέρυγα είχα ως προγραμματισμό την ολοκλήρωσή της σε μια πενταετία. Αυτά όμως πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και της εποχής των μνημονίων. Δυστυχώς οι γενόμενες περικοπές τόσο των ασφαλιστικών εισφορών από τα ταμεία και η αύξηση του κόστους μας οδήγησαν να καθυστερήσουμε την όλη πορεία, γιατί αυτό που προέχει είναι να υπάρχουν χρήματα, προκειμένου να λειτουργεί το Ιδρυμα επ’ ωφελεία των περιθαλπομένων. Ετσι λοιπόν πρυτάνευσε, και θεωρώ ορθά, η άποψη ότι τα χρήματα που υπήρχαν ως αποθεματικά, και με τα οποία θα εκαλύπτετο ολόκληρη η δαπάνη ανέγερσης της νέας πτέρυγας, να μην καταναλωθούν γι’ αυτό το σκοπό, αλλά να διατηρηθούν ως αποθεματικό για την κάλυψη όλων των λειτουργικών δαπανών του Ιδρύματος πρώτιστα. Μετά το 2013 όταν πλέον τα ασφαλιστικά ταμεία ανταπεκρίνοντο στις υποχρεώσεις τους έναντι του Ιδρύματος, ξεκινήσαμε και πάλι τμηματικά να γίνονται οι διάφορες εργασίες προς την ολοκλήρωση.

Θα πρέπει να επισημάνω ότι η παρούσα ανέγερση πραγματοποιείται μόνο από ιδίους πόρους του Ιδρύματος και χωρίς καμία άλλη επιχορήγηση κρατική ή από ευρωπαϊκά προγράμματα ή άλλους χρηματοδοτικούς πόρους”.


NEWSLETTER