Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 14:27

Μεσσηνία: Επιφυλάξεις Χρυσόστομου για την συμφωνία Πολιτείας και Εκκλησίας - Ζητεί σύγκληση της Ιεράς Συνόδου

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Επιφυλάξεις Χρυσόστομου για την συμφωνία Πολιτείας και Εκκλησίας - Ζητεί σύγκληση της Ιεράς Συνόδου

"Τι θα πει ο παπάς; Παίζουν οι δεσποτάδες με την κυβέρνηση μπιλιάρδο στην πλάτη μου". Με αυτά τα λόγια ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αμφισβήτησε ανοιχτά σε συνέντευξη Τύπου το "μνημόνιο θέσεων", όπως το χαρακτήρισε, για τη μισθοδοσία των κληρικών, ζητώντας παράλληλα να συζητηθεί το θέμα στην Ιερά Σύνοδο, ώστε να διευκρινιστούν οι ασάφειες που υπάρχουν.

Διαχώρισε επίσης τη θέση του στο θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και της συνταγματικής μεταρρύθμισης αναφορικά με τη σχέση κράτους - Εκκλησίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χρυσόστομος τάχθηκε κατά των διαδηλώσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ελπίζει πως τελικώς θα υπάρξει συμφωνία στην Ιερά Σύνοδο μετά από δημοκρατικό διάλογο. Ουσιαστικά ο μητροπολίτης Μεσσηνίας προσπαθεί να εκφράσει χωρίς ακρότητες το κύμα διαμαρτυρίας που ξεσήκωσε στις τάξεις των κληρικών το "μνημόνιο" μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας που είδε το φως της δημοσιότητας.

Οσον αφορά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση τάζοντας 10.000 διορισμούς στο Δημόσιο ο κ. Χρυσόστομος δήλωσε: "Δίνεται η εντύπωση υφαρπαγής 10.000 θέσεων, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση για να κάνει διορισμούς. Φανταζόσαστε πώς αισθάνεται ο παπάς που είναι στο χωριό να ακούει ότι θα χάσει τη θέση του στο ελληνικό Δημόσιο για να διοριστούν κάποιοι άλλοι;". Νωρίτερα όμως είχε υποστηρίξει ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας για 10.000 διορισμούς είχε υπονομεύσει στην πραγματικότητα τη συμφωνία.

Ο κ. Χρυσόστομος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι δεν γνωρίζει τον συγγραφέα του κειμένου για τη συνεργασία κράτους - Εκκλησίας και διευκρίνισε ότι στην Ιερά Σύνοδο θα ζητήσει να συζητηθούν όλες οι ασάφειες.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την τροποποίηση του συνταγματικού άρθρου που ορίζει τη σχέση κράτους – Εκκλησίας, ζητώντας να υπάρξουν διευκρινιστικές ερμηνείες που θα ορίζουν αυστηρά τη θέση της ελληνικής Εκκλησίας. Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο μητροπολίτης Μεσσηνίας τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς κατά της αποθρησκειοποίησης του κράτους, όπως στη Γαλλία. Τάχθηκε όμως υπέρ ενός μακροχρόνιου διαλόγου με την Πολιτεία "που δεν ξέρουμε πότε θα αρχίσει και πότε θα τελειώσει", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Θ.Λ.

 

 

 

 

 

 


NEWSLETTER