Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 16:36

Σπάρτης Ευστάθιος: “Σοκαρίστηκα όταν άκουσα τετελεσμένα γεγονότα”

Γράφτηκε από την

Σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση προέβη σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε για τα εκκλησιαστικά τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών, στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης σε εκπομπή του Διευθυντή του Σταθμού κ. Δημητρίου Μπαγιώκου.

Ο Σεβαστός Ιεράρχης και συνυποψήφιος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για τον θρόνο των Αθηνών απάντησε στα ερωτήματα που του τέθηκαν με υπευθυνότητα, σοφία, αλλά και επιχειρήματα.

Βλέποντας στην τηλεόραση τις εξαγγελίες Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού ανέφερε, ότι σοκαρίστηκε και έπεσε από τα σύννεφα. “Δεν μπορούσα να το φανταστώ, ότι εν αγνοία της Ιεραρχίας συνέβησαν όλα αυτά τα βιαστικά, αψυχολόγητα και χωρίς προετοιμασία συμφωνηθέντα” τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ευστάθιος ενημέρωσε, ότι σε κατ΄ ιδίαν συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο και άλλους Αρχιερείς λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί η συμφωνία, διατύπωσε την αντίθεσή του για την αναθεώρηση του Άρθρου 3 του Συντάγματος περί ουδετερόθρησκου κράτους.

“Μακαριώτατε οι επιπτώσεις από αυτό θα είναι αμέτρητες και επιβλαβείς και για τους δύο θεσμούς” σημείωσε. Συνάμα ανέφερε ότι η θεμελίωση του κράτους μας έγινε με τα θεμέλια της Ορθοδοξίας και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να βουλιάξει αυτό που λέγετε Ελλάδα.

Ο πολιός Ιεράρχης επιβεβαίωσε, ότι το ίδιο βράδυ απέστειλε σκληρή επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο, η οποία ήταν αυστηρά προσωπική, τονίζοντάς του ότι δεν προτίθεται να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενό της κι ότι αν αυτό συμβεί θα έχει διαρρεύσει από το περιβάλλον άλλου.

Σε ερώτημα για την έκτακτη σύγκλιση της Ιεραρχίας παραδέχθηκε ότι αυτή διεξήχθη σε έντονο κλίμα, αλλά με την διαβούλευση και τις αποφάσεις που πάρθηκαν επικράτησε η λογική προς το συμφέρον της Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης για την αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας των κληρικών υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να αλλάξει γιατί θίγεται ο θεσμός της Εκκλησίας και όχι το οικονομικό των ιερέων.”Δεν μπορούμε να θέσουμε στο περιθώριο τους ιερείς, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν ερωτηθεί πρώτοι για την αλλαγή αυτή”.

Ερωτηθείς για το θέμα της Εκκλησιαστικής περιουσίας και την ίδρυση νέου ταμείου αξιοποιήσεως αυτής, είπε ότι χρειάζεται αρκετή δουλειά, ώστε να διασφαλιστούν τα ποθούμενα.

Τέλος, ο κ. Ευστάθιος υπεραμύνθηκε του συστήματος διοίκησης της Ελλαδικής Εκκλησίας και ευχήθηκε να επικρατήσει μέσω της διαβούλευσης πνεύμα σύμπνοιας για το συμφέρον της Εκκλησίας και της Πολιτείας.

Πηγή: arxon.gr