Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2019 09:04

Λαμπρός εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την

 

 

Με λαμπρότητα, κατάνυξη και την παρουσία πλήθους πιστών εορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Μεσσηνία.

Επίκεντρο του εορτασμού η ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βουλκάνου και η Μονή Δήμιοβας.

Κατά τον όρθρο στο Βουλκάνο χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Στη συνέχεια, οι μητροπολίτες Καρθαγένης Μελέτιος και Μεσσηνίας Χρυσόστομος υποδέχθηκαν την ιερά και θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης από το παλαιό μοναστήρι της επί του όρους Ιθώμη.

Ακολούθως, τελέσθηκε πανηγυρική Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο καθολικό της Μονής.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας απευθυνόμενος στους πιστούς αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της Υπεραγίας Θεοτόκου και στο μεσιτευτικό της ρόλο προς τον Υιό της. Ευχήθηκε δε, να σκέπει και να προστατεύει τον κάθε πιστό, αλλά και την ευλογημένη πατρίδα μας. Πλειάδα πιστών κατέκλεισε τη Μονή προκειμένου να συμμετάσχει στη Θεία Λειτουργία και να λάβει τη χάρη της Μεγαλόχαρης.

Την Τετάρτη ο μητροπολίτης Μεσσηνίας χοροστάτησε της Ακολουθίας του Εσπερινού στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Μαρδακίου, στις παρυφές του Ταυγέτου, παρουσία πλήθους προσκυνητών.

Η εικόνα της Παναγίας Μαρδακιώτισσας μεταφέρθηκε λίγο πριν τον εσπερινό στο μοναστήρι με πεζοπορία από τους κατοίκους των γύρω χωριών, καθώς φυλάσσεται στη Νέδουσα, διότι η Μονή στερείται μοναχών επί σειρά ετών.

 

Στον Αγρίλη

Με επίκεντρο την Παναγία την Αγριλιώτισα εορτάστηκε ο Δεκαπενταύγουστος στην περιοχή  της Τριφυλίας. Το γραφικό εκκλησάκι στον όμορφο παραθαλάσσιο οικισμό του Αγρίλη κατακλύστηκε από κόσμο τόσο την παραμονή όσο και χθες το πρωί.

Την παραμονή σε κλίμα κατάνυξης και προσευχής προς την Υπεραγία τελέστηκε αρχιερατικός εσπερινός από τον Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο , μετά το πέρας του οποίου έγινε Λιτανεία της Ιερής Εικόνας συνοδεία της φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών , του ιερού κλήρου και των πιστών. Ενώ χθες το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του κ. Χρυσοστόμου.

Στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας και ο βουλευτής Περικλής Μαντάς.

Παράλληλα στην περιοχή λειτούργησε και εμποροπανήγυρη προσελκύοντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

 

 

Στη νήσο Πρώτη

Πλήθος πιστών βρέθηκε και φέτος στο μικρό νησάκι της Πρώτης να προσκυνήσει στην Ιερά Μονή της Παναγίας. Εκεί την Τετάρτη το απόγευμα τελέστηκε εσπερινός με αρτοκλασία , ενώ χθες το πρωί Θεία Λειτουργία.