Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2011 21:42

Εορτασμός Αγ. Χαραλάμπους στα Φιλιατρά: Τέλος από φέτος σε γεύμα και ομιλίες

Γράφτηκε από Κ.Μπ.

Στον διπλό, θρησκευτικό και κοινωνικό χαρακτήρα που έχει η γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους στα Φιλιατρά για την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας, αναφέρθηκε χθες ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο δημοτικό κατάστημα Φιλιατρών. Οπως σημείωσε, στόχος είναι η γιορτή αυτή να εμπλουτιστεί και με άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες- κάτι που θα γίνει από του χρόνου.
Επίσης, αναφέρθηκε στην κατάργηση του γεύματος στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο. Φέτος αντ' αυτού θα γίνει υποδοχή των επισήμων στο δημαρχείο.
Πιο συγκεκριμένα ο Κ. Κόλλιας είπε τα εξής:
«Η εορτή αυτή με τον παντριφυλιακό της χαρακτήρα έχει δύο διαστάσεις Η μια είναι η καθαρά θρησκευτική της διάσταση και συνδέεται πολλαπλά με την επαρχία Τριφυλίας. Εδώ και πολλά χρόνια, από τότε που ξεκίνησε ο εορτασμός, είχε μια λαμπρότητα συγκεντρώνοντας προσκυνητές από όλη την Ελλάδα.
Η γιορτή όμως έχει και έντονο κοινωνικό χαρακτήρα. Θα θέλαμε να δώσουμε έναν άλλο τόνο στη γιορτή, όμως ο χρόνος φέτος δεν μας επέτρεψε να κάνουμε τα πράγματα που θέλαμε - που είναι να εμπλουτίσουμε τη γιορτή αυτή και με πολιτιστικού χαρακτήρα εκδηλώσεις, ώστε να υπάρχει ένα τριήμερο που θα αναβαθμίζει την εορτή. Του χρόνου όμως θα έχουμε μπροστά μας ένα τέτοιο τριήμερο.
Ηδη από σήμερα υπάρχει ένας πανηγυρικός τόνος στην πόλη που έχει να κάνει με την καθαριότητα και τον διάκοσμο, για τα οποία εργάστηκαν εργαζόμενοι από όλο το δήμο. Φέτος έχουμε και μια καινοτομία. Ο δήμαρχος δεν θα παράσχει το γεύμα που είχαμε τις προηγούμενες χρονιές, και αυτό σηματοδοτεί τρία πράγματα: Ανοίγει την γιορτή σε περισσότερο κόσμο, καθώς το γεύμα ήταν για περιορισμένα άτομα. Επίσης σηματοδοτεί ότι σε εποχή λιτότητας περιμαζεύουμε όσο μπορούμε τις δαπάνες. Το τρίτο στοιχείο είναι αυτό που είχαμε πει από την αρχή: Θέλουμε τα δημαρχεία όλων των συνιστωσών του δήμου να παραμείνουν κύτταρα της τοπικής κοινωνίας, γι' αυτό θεωρήσαμε χρήσιμο το κέντρο εορτασμού να είναι το δημαρχείο».
Αναφερόμενος στην συνέχεια στο πανηγύρι, ο δήμαρχος σημείωσε:
«Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί εμείς κάνουμε το πανηγύρι ενώ σε άλλες πόλεις τα σταματάνε. Το πανηγύρι είναι μια πρόκληση για να έρθει ο κόσμος που θα μπει και στο δίπλα κατάστημα. Αντιδράσεις για το θέμα του πανηγυριού δεν συναντήσαμε, έτσι όπως γίνεται δίνει ένα εορταστικό και πανηγυρικό τόνο σε μια πόλη. Εμείς αυτό θέλουμε να το στηρίξουμε και του χρόνου θα είναι ακόμη καλύτερο. Με μια βόλτα που έκανα στην πόλη, είδα παλιές καλές εικόνες, νοικοκυρές να ασπρίζουν τις αυλές και τις μάντρες τους, και θέλω να τους δώσω συγχαρητήρια. Η πρόσκλησή μας προς τους πολίτες είναι η λαϊκή τους συμμετοχή για τον ευπρεπισμό της πόλης».
Σε θέματα που αφορούν το τελετουργικό κομμάτι αναφέρθηκε η δημοτική σύμβουλος Βιβή Παντελάκη, υπογραμμίζοντας την συνεργασία που υπήρχε για να γίνει ο εορτασμός με την πρέπουσα λαμπρότητα. Ενημέρωσε ότι φέτος θα συμμετέχουν οι Φιλαρμονικές του Συλλόγου Φιλοπροόδων, της Κυπαρισσίας και της Μεσσήνης, ενώ τιμές θα αποδώσει άγημα της Αεροπορίας.
Σε ό,τι αφορά την οργάνωση του πανηγυριού, ο δημοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Παγάνης τόνισε ότι από το 2003 ξεκίνησε μια προσπάθεια αναβάθμισής του με διάρκεια 5 ημερών. Ανέφερε ότι η διαδικασία έγινε με κάθε νομιμότητα και ήδη έχουν δοθεί περισσότερες από 300 θέσεις σε οργανωμένους μικροπωλητές, πέρα από τις θέσεις που καταλαμβάνουν οι μεμονωμένοι. Ο δήμος, όπως είπε, αναμένεται να εισπράξει ένα ποσό άνω των 20.000 ευρώ, ενώ θα ελέγξει τις θέσεις που έχουν δοθεί ώστε να εντοπιστούν τυχόν φαινόμενα υπενοικίασης. Εξέφρασε τέλος την ικανοποίησή του για την συμμετοχή μικροπωλητών, που όπως είπε είναι μεγαλύτερη από άλλα χρόνια.
Τις δύο επιτροπές που ανέλαβαν την οργάνωση του εορτασμού, που είχαν επικεφαλής την κ. Παντελάκη και τον κ. Παγάνη, συνεχάρη ο αντιδήμαρχος για τα Φιλιατρά Αναστάσιος Πούλος: «Επιτέλεσαν ένα πολύ μεγάλο έργο υπό αντίξοες συνθήκες και σε περιορισμένο χρόνο. Είμαστε ικανοποιημένοι από όλα όσα έχουν γίνει. Οσον αφορά την γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους δίνω μια υπόσχεση ότι του χρόνου θα επιτελέσουμε το καθήκον μας πολύ πιο σωστά και σε χρονικό ορίζοντα τριημέρου. Είμαστε γνώστες των προβλημάτων του τόπου και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, αλλά είμαστε αισιόδοξοι», είπε μεταξύ άλλων.