Κυριακή, 21 Αυγούστου 2011 17:54

Σημαντικές αλλαγές στην εικόνα της Καλαμάτας Αναπλάσεις σε Πλατεία και Ιστορικό Κέντρο-

Γράφτηκε από την

Η αλλαγή της εικόνας κεντρικών σημείων της Καλαμάτας και η αναβάθμιση της χρηστικότητάς τους είναι ο βασικός στόχος των αναπλάσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες στην πόλη. Κεντρική πλατεία και Ιστορικό Κέντρο βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία για δημοπράτηση, κάτι που κατά τα φαινόμενα δείχνει ότι το επόμενο διάστημα τα σημεία αυτά θα θυμίζουν εργοτάξιο. Στόχο της δημοτικής αρχής κυρίως για την περίπτωση της κεντρικής πλατείας αποτελεί η σωστή οργάνωση των εργασιών, ώστε να υπάρξει η λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία για τους επαγγελματίες. Για το σκοπό αυτό υπάρχει σοβαρή σκέψη τα έργα στο σημείο αυτό να πραγματοποιηθούν τμηματικά και έτσι σύντομα θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις με τους επαγγελματίες για τη διευθέτηση της κατάστασης. Υπάρχει άλλωστε και το τρανό παράδειγμα της Πλατείας Αρεως στην Τρίπολη, η οποία σκάφτηκε όλη με τη μία και παρέμεινε... ανοιχτή επί μήνες προκαλώντας χάος στην αρκαδική πρωτεύουσα.
Ας δούμε λοιπόν τι προβλέπουν οι μελέτες για αυτές τις δύο σημαντικές αναπλάσεις. Οσον αφορά την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας πρόκειται για ανάπλαση σε έκταση 13.500 τ.μ. με προϋπολογισμό 2,8 εκατ. ευρώ και χρόνο ολοκλήρωσης 14 μήνες από την ημέρα έναρξης των εργασιών. Ηδη από τις 27 Ιουλίου ο πλήρης φάκελος του έργου βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου περιμένοντας την υπογραφή του Πέτρου Τατούλη για έγκριση δημοπράτησης. Η παρέμβαση θα περιλαμβάνει πεζοδρόμηση του τμήματος της οδού Σιδηροδρομικού Σταθμού μεταξύ των οδών Γιατράκου και Κροντήρη (όχι όμως και επιπλέον τμήματος της οδού Αριστομένους), την κατασκευή σιντριβανιού στο βόρειο μέρος της μπροστά από τον ΟΤΕ, καθώς και την κατασκευή ποδηλατόδρομου διπλής κατεύθυνσης πλάτους 2 μέτρων. Παράλληλα προβλέπεται η μείωση του πλάτους της οδού Αριστομένους από 6,60 σε 5,60 μέτρα και η διατήρηση ήπιας κυκλοφορίας αυτοκινήτων, λεωφορείων και χώρων στάθμευσης σε συγκεκριμένα σημεία του ανατολικού πεζοδρομίου. Επίσης η μελέτη κάνει λόγο για δημιουργία διαδρόμων κυκλοφορίας πεζών ανάμεσα στους χώρους πρασίνου της πλατείας, ώστε να γίνουν λειτουργικότεροι από τη σημερινή κατάσταση, καθώς και φύτευση επιπλέον φυτών σε παρτέρια. Αντικατάσταση θα υπάρξει και στους ιστούς ηλεκτροφωτισμού, ενώ ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα τραπεζοκαθίσματα. Συγκεκριμένα ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα επιτρέπεται μπροστά από τα σημερινά καταστήματα στο κυρίως μέρος της πλατείας και σε πλάτος 7,20 μέτρων με διάδρομο 2 μέτρων για πεζούς.
Ας περάσουμε τώρα στην γ' φάση της ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας που περιλαμβάνει την περιοχή μεταξύ των οδών Σπάρτης - Νέδοντος - περιοχή Υπαπαντής - Κυριακού (Αγιάννης). Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 840.000 ευρώ και χρόνο ολοκλήρωσης 10 μήνες από την έναρξη των εργασιών. Εκεί θα γίνει καθαίρεση τσιμεντένιων τμημάτων, πλακοστρώσεις και μικρές παρεμβάσεις με μπετόν, καθώς και έργα άρδευσης, ύδρευσης, ενίσχυσης ηλεκτροφωτισμού, διευθέτηση ομβρίων, αλλά και υπογειοποίηση δικτύων υποδομής. Η δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου έχει οριστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου. Παρακλάδι της συγκεκριμένης ανάπλασης μπορεί φυσικά να θεωρηθεί και η ανάπλαση της Πλατείας Υπαπαντής, η οποία προς το παρόν βρίσκεται σε φάση προμελέτης και προεγκρίσεων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Τέλος φιλόδοξη και αρκετά σημαντική μπορεί να θεωρηθεί η επιχειρούμενη παρέμβαση στο επίπεδο των βιοκλιματικών αναπλάσεων στο τετράγωνο Αριστομένους - 23ης Μαρτίου - Φαρών - Νικηταρά, έργο για το οποίο θα πρέπει να έχει υποβληθεί σχετική μελέτη σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) ως τις 30 Σεπτεμβρίου και με στόχο τη μείωση της θερμοκρασίας στην περιοχή ακόμα και κατά 4 βαθμών C.