Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011 17:50

Διαδικτυακή πρωτοβουλία πολιτών κατά της δημιουργίας φυλακών στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την



Κατόπιν της πρωτοβουλίας των φορέων της περιοχής μας (Βουλευτές, Δήμαρχος - Δημοτικό Συμβούλιο, Δικηγορικός Σύλλογος, Επιμελητήριο Μεσσηνίας, Ν.Ε Κομμάτων) να αποδεχτούν αβίαστα την κυβερνητική απόφαση περί δημιουργίας Καταστήματος Κράτησης (Φυλακών) στην Πελοπόννησο, αλλά και να διεκδικήσουν την χωροθέτηση του στη περιοχή μας. Αποφασίσαμε, ως ενεργοί πολίτες τη δημιουργία της πρωτοβουλίας πολιτών ενάντια της ίδρυσης Κέντρου Κράτησης (Φυλακών), στο διαδίκτυο με τίτλο:

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΦΥΛΑΚΩΝ.
''ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΦΥΛΑΚΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ''

Δυο είναι οι κύριοι άξονες κριτικής που αναπτύχθηκαν κατά τη διαβούλευση: Στο πρώτο άξονα διακρίνουμε τρεις παραμέτρους.

Πρώτον, καυτηριάζουμε την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, η οποία μεσούσης μιας πρωτοφανούς κρίσης, που έχει βυθίσει τη χώρα σε ύφεση και έχει οδηγήσει  σε μείωση εισοδημάτων,  σε διόγκωση της ανεργίας, ειδικά στους νέους που ανέρχεται στο 40%,  σε συρρίκνωση της οικονομίας, σε υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους, σε παγώμα των προσλήψεων σε νευραλγικούς τομείς (νοσοκομεία, σχολεία), αλλά και σε συγχωνεύσεις σχολείων και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών. Αποφασίζει να διαθέσει κονδύλια στη δημιουργία νέων Καταστημάτων Κράτησης, ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία της ρήσης του Βίκτωρ Ουγκώ «Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή».
Δεύτερον αντιτιθέμεθα στην επι χρόνια απαράλλαχτη στάση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όσον αφορα την αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική. Όπου παρά τις επισημάνσεις ειδικών, θεωρεί πως με τη δημιουργία νέων φυλακών λύνει το πρόβλημα.
Και τρίτον αναρωτιόμαστε για τη στάση των φορέων της Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας που αβίαστα, χωρίς κανένα προβληματισμό, αγνόησαν επιδεικτικά τις φωνές των ειδικών που με σαφήνεια αναφέρουν ότι με νέες Φυλακές δεν λύνεται το πρόβλημα. Έτσι άνευ συζητήσεως – διαβούλευσης ευθυγραμμίστηκαν με τις κυβερνητικές επιταγές.    

Σε αυτόυς που εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι ή αντιτείνουν πως είναι αναγκαία η ίδρυση νέων φυλακών ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση που επικρατεί σε άλλες φυλακές λόγω υπερπληθυσμού, παραθέτουμε σε παραπομπή τη μελέτη του Κώστα Παπαδάκη, μέλους της Επιτροπής του Δ.Σ.Α. για το Σωφρονιστικό Σύστημα, όπου στη σελ.5 αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Στο καθολικό αίτημα της κοινωνίας για λιγότερους φυλακισμένους το Υπουργείο Δικαιοσύνης απαντά με περισσότερες φυλακές. Αντιλαμβάνεται προφανώς το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών ως πρόβλημα υπέρβασης της χωρητικότητας των υπαρχουσών (υπάρχει πράγματι και τέτοιο αφού στον Κορυδαλλό σε φυλακή χωρητικότητας 640 θέσεων φιλοξενούνται σήμερα 1.943 κρατούμενοι). Ελάχιστο χρέος του νομικού κόσμου της χώρας είναι, θέτοντας το ζήτημα των φυλακών ανάμεσα στα ζητήματα υψηλής προτεραιότητας των στόχων του, να ανοίξει τη συζήτηση, έχοντας πάντα ως στόχο μία κοινωνία χωρίς φυλακές (τέτοια θα είναι μόνο μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση)».

Αλλά και απόσπασμα του άρθρου, της Αναστασίας Χαλκιά, Κοινωνιολόγου - Εγκληματολόγου, Υπ. Διδ. Παντείου Πανεπιστημίου «Χτίσιμο Νέων Φυλακών; »  που αναφέρει:
«Η αντεγκληματική πολιτική μίας χώρας συνιστά δείκτη του δικαιϊκού, πολιτισμικού και δημοκρατικού της επιπέδου. Χαρακτηρίζει τους βασικούς της θεσμούς και καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την ομαλή λειτουργία της στο μέλλον, αφού η εγκληματικότητα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών. Η ανακοίνωση όμως, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι πρόκειται να λειτουργήσουν νέα σωφρονιστικά καταστήματα, προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι διαβίωσης των κρατουμένων, οφείλει να προβληματίσει, όχι μόνο όσους ασχολούνται με την αντεγκληματική πολιτική στην Ελλάδα αλλά και το σύνολο των πολιτών. Δεδομένου δε ότι, η φυλακή αποτελεί κεντρικό θεσμό του επίσημου κοινωνικού ελέγχου και τη δεύτερη πιο αυστηρή μορφή τιμωρίας μετά τη θανατική ποινή (εάν μπορεί να θεωρηθεί μορφή τιμωρίας η θανατική ποινή) τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:

• Γιατί θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ελληνικών φυλακών και των άσχημων συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων με αυτό τον τρόπο;
• Είναι ο ορθολογικότερος που μπορεί να προταθεί;
• Εντάσσεται στο πλαίσιο μίας οργανωμένης και συστηματικής άσκησης αντεγκληματικής πολιτικής;
• ή συνιστά αποσπασματική πρόταση μίας φαινομενικής και πρόσκαιρης ‘διαχείρισης’ του υπερπληθυσμού και των όρων διαβίωσης των εγκλείστων;
• Και τέλος, μήπως έχει ιδιαίτερο κοινωνικό, πολιτικό και επιστημονικό ενδιαφέρον να εστιάσουμε στο ποιοι είναι οι έγκλειστοι στις ελληνικές φυλακές σήμερα και για ποιες πράξεις τους οδηγήθηκαν εκεί;

Οι απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα ίσως παρέχουν τη δυνατότητα προσανατολισμού σε διαφορετικές λύσεις από αυτή της επέκτασης του σωφρονιστικού θεσμού στην Ελλάδα.

Κατ’ αρχήν, το επιχείρημα που συνδέει το σωφρονιστικό υπερπληθυσμό και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων με το χτίσιμο νέων φυλακών, απορρίπτει τη δυνατότητα, έστω και στο επίπεδο διαλόγου, ύπαρξης εναλλακτικών της φυλάκισης λύσεων και επαναπροσέγγισης των ποινικών πρακτικών απέναντι τουλάχιστον σε κάποιες κατηγορίες εγκλημάτων. Θεωρεί επίσης, ως μόνιμο και αναπόφευκτο, το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, ως κάτι δηλαδή που θα συμβαίνει πάντα.

Επιπροσθέτως, η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι το κτίσιμο νέων φυλακών, δεν λύνει τα προβλήματα, ούτε του υπερπληθυσμού ούτε των κακών συνθηκών διαβίωσης, απλώς τα μεταθέτει,μεγενθυμένα, για λίγο αργότερα. Λίγο αργότερα, όταν δηλαδή και αυτές οι νέες φυλακές θα έχουν ήδη γεμίσει και θα πρέπει να χτιστούν κι άλλες, προκειμένου ν’ αποσυμφορηθούν οι παλιές και ούτω καθεξής… Εμπλεκόμαστε έτσι σ’ ένα φαύλο κύκλο ανορθολογισμού στην άσκηση πολιτικής και αλόγιστης δαπάνης κρατικών κεφαλαίων, χωρίς κανένα τελικά λειτουργικό αποτέλεσμα που να αιτιολογεί αυτού του είδους τις μονομερείς πρακτικές».

Αρα δεν τίθεται θέμα προκαταλήψεων, μύθων και φοβικής αντίδρασης ως προς τη συνύπαρξη μας με τους έγκλειστους, όπως κάποιοι προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, αλλά διαφωνίας με το να συναινέσουν οι πολίτες της Μεσσηνιας στην ύπαρξη ενός Καταστήματος Κράτησης που οι ειδικοί προεξοφλούν την αποτυχία εκπλήρωσης του σκοπού του. Η αντεγκληματική πολιτική της χώρας και το σωφρονιστικό σύστημα σίγουρα δεν δύναται να αναλυθεί μέσα σε λίγες γραμμές από εδώ, όμως μια γενικότερη θεώρηση σαν ενεργοί πολίτες εκτιμούμε πως πρέπει να την έχουμε ειδικά όταν αποδυκνείεται πως οι φορείς αδιαφορούν  και να την εκφράζουμε με απώτερο σκοπό να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για παραγωγικό και εποικοδομητικό διάλογο.

Στον άλλο άξονα και στα πιό καθ΄ημας δυό είναι οι βασικές παράμετροι. 

Η πρώτη είναι η απουσία συζήτησης και διαλόγου εκ μέρους του Δήμου, όχι μόνο στο αν είμαστε υπέρ ή κατά της ίδρυσης νέων Φυλακών, αλλά και στο αν επιθυμούμε τη χωροθετησή τους στη διοικητικά όρια της πόλης ή ευρύτερα της Μεσσηνίας. Κατά τη γνώμη μας, ο Δήμος Καλαμάτας όφειλε να οργανώσει ανοιχτή διαβούλευση, (όπως έπραξε ο Δήμος Μεγαλόπολης που διοργάνωσε ανοιχτή δημοτική συνέλευση) για μια τόσο σοβαρή απόφαση που αφορά το σύνολο των Δημοτών, μιας και οι επιπτώσεις της εκτιμώνται σε βάθος χρόνου, ωστέ να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους, παρουσία ειδικών, να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους με νηφαλιότητα με σκοπό να προσμετρηθεί το ισοζύγιο θετικών και αρνητικών επιπτώσεων. Μιας και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γάλλος φιλόσοφος Alain de Benoist ''Το μεγαλύτερο μέτρο της δημοκρατίας δεν είναι ο βαθμός ελευθερίας ούτε ο βαθμός ισότητας, αλλά μάλλον ο βαθμός συμμετοχής στη λήψη μιας απόφασης''.

Η δεύτερη αποτελείται από επιχειρήματα που αναπτύσσουμε βασιζόμενοι στην έως τώρα γνώση που έχει συσσωρευτεί από την ύπαρξη Φυλακών σε άλλες περιοχές · δεν παραβλέπουμε ότι υπάρχουν και θετικές παράμετροι, απλά κρίνουμε ότι το ισοζύγιο κλίνει προς τα αρνητικά.

Αναλυτικότερα η δημιουργία ενός ιδρύματος κράτησης οδηγεί σε υποβάθμιση την ευρύτερη ζώνη της περιοχής που θα εγκατασταθεί καθώς προκαλεί:

Πτώση της αξίας των ακινήτων και ειδικά της οικοδομικής δραστηριότητας (ποιός θα χτίσει ή ενοικιάσει για να μείνει με την οικογένεια του πέριξ των φυλακών, ακόμα και οι εργαζόμενοι το λογικό είναι να μείνουν στην κοντινότερη πόλη).

Αυξάνεται η πάραβατικότητα μιας και πρέπει να συνυπολογίσουμε πως εντός των Φυλακών η διακίνηση ναρκωτικών είναι τεράστια άρα κυκλώματα θα αναπτυχθούν (σε μια περιοχή που ήδη άντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα) με σκοπό την ''εξυπηρέτηση'' των αναγκών. 

Αύξηση της ανασφάλειας των κατοίκων των γύρω περιοχών, σε πιθανή περίπτωση απόδρασης. Παραθέτουμε σε παραπομπές την μαζική απόδραση 12 δραπετών από τις Φυλακές Κέρκυρας μεταξύ αυτών και 3 ισοβίτες, και την απόδραση 3 κρατουμένων από τις φυλακές Τίρυνθας στη Αργολίδα οι οποίοι διέφυγαν πεζοί για το Ναύπλιο όπου δίεπραξαν δυο κλοπές και την επακόλουθη αναστάτωση που προκλήθηκε στις ανωτέρω πόλεις. Μιας και μην ξεχνάμε πως το ''κακό'' μια φορά θα γίνει και το θέμα είναι η πρόληψη του. (Μην συγχέουμε σκοπίμως την γεωγραφική θέση μια περιοχής και τη φυσική της ομορφιά που είναι φυσικοί παράμετροι ελκυστικότητας πάνω στις οποίες ορθώς επενδύουν σε ανάπτυξη, με τις συνθήκες στις πέριξ των φυλακών περιοχές και στο μόνιμο πληθυσμό). 

Στην αντίπερα όχθη κάποιοι στο βωμό του λαϊκισμού και της δημαγωγίας προσπαθώντας να εκμαιεύσουν συναίνεση τάζουν θέσεις εργασίας στον αέρα, χώρις δεσμευμένα κονδύλια, χωρίς καν προσχέδια, παραβλέποντας την οικονομική δυσπραγία του κράτους, το πάγωμα των προσλήψεων(1:5) αλλά και την ωμή αλήθεια που καταμαρτυρούν γεγονότα κ όχι υποθέσεις του αέρα. Προ δυό μηνών στις νεότευκτες Φυλακές Νιγρίτας. Ο απερχόμενος Υπουργός Διακαιοσύνης (κ.Καστανίδης) ξεκαθάρισε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις και οι φυλακές θα λειτουργήσουν με προσωπικό (μέσω αποσπάσεων) από άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα μέχρι η χώρα να εξέλθει από την κρίση. Αφήνοντας κυριολεκτικά άναυδους τους κάτοικους της περιοχής οι οποίοι είχαν συμφωνήσει στη εγκατάσταση των Φυλακών προσδοκώντας τις θέσεις εργασίας όπως τους είχαν υποσχεθεί. Στο Ναύπλιο 50 Φρουροι φυλασσουν 800 κρατούμενους εδώ και 2 χρόνια και προειδοποιούν για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Στη Φυλακές Κομοτηνής με κρατούμενους 3πλασιους από το κανονικό ανακοίνωσαν αποσπάσεις για στελέχωση νέων φυλακών. Αναφέρουμε αύτες τις τρεις τρανταχτές περιπτώσεις ανάμεσα στις πολλές για όλους όσους ελπίζουν οτι με την έλευση φυλακών θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις (έπεα πτερόεντα).  

Κύριοι εκπρόσωποι των φορέων σας ενημερώνουμε πως η Μεσσηνία δεν είναι περιοχή που κατοικείται από  ιθαγενείς ώστε να αναμένουμε ''θεματικούς'' τουρίστες των φυλακών για να εκμεταλλευθούμε τον πόνο τους προσδοκώντας σε στήριξη της τοπικής οικονομίας (μόνο που δεν μας αναφέρατε πως τουριστικά πρακτορεία θα κλείνουν επισκεπτήρια από την Αθήνα προς Καλαμάτα για τριήμερο). Αυτό ονομάζεται ανάπτυξη της υποανάπτυξης. Είναι άλλες οι παράμετροι που προσδίδουν πραγματική τόνωση σε μια περιοχή όπως η δική μας, τις όποιες όλα αυτά τα χρόνια έχετε αποδείξει πως αγνοείτε.

Είναι εξίσου προκλητικό πως κάποιοι στα πλαίσια υπέρμετρων πολιτικών φιλοδοξιών είτε πολιτικού στρουθοκαμηλισμού,  βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος. Γιατι πως αλλίως εξηγείται, όταν επί 20 χρόνια η Καλαμάτα αποψιλώνεται διοικητικά, με ότι αυτό συνεπάγεται για το εργατικό δυναμικό της περιοχής και την τοπική μας οικονομία. Να ανακαλύπτουν τώρα σκοπίμως το αρκαδικό ''λόμπυ'' και να προσπαθούν στα πλαίσια επικοινωνιακού χειρισμού της υπόθεσης, να στήσουν μια δήθεν κόντρα με τον Περιφερειάρχη για να διεκδικήσουμε τι...; Την ''ουρά από το γαϊδαρο'';  Εμείς δηλαδή κύριοι εκπρόσωποι θέλουμε τις φυλακές στη πόλη μας μόνο και μόνο για να αντιπαρατεθούμε με τον προαιώνιο έχθρό τον κυρίο Τατούλη που τις θέλει στη Τρίπολη; Ας τις πάρει αφού το θέλει τόσο πολύ, αν τις θέλει πραγματικά και δεν είναι αυτό το δόλωμα για να τσιμπήσει ο Μεσσηνιακός λαός για να δεχτεί τις φυλακές αδιαμαρτύρητα και να εκλάβει την έλευσή τους ως μια επιτυχία σας, στην αγωνία να κρύψετε την επί χρόνια ανεπάρκεια και ολιγωρία ή ακόμα και τη στρεβλή θεώρηση που έχετε για το τί εστί ανάπτυξη.

Όσον αφορά τον κλάδο των δικηγόρων δυο είναι τα ερωτήματα που γεννώνται. Πρώτον αποτελεί απορίας άξιο πως επικροτούν την απόφαση της κυβέρνησης για ίδρυση νέων καταστημάτων κράτησης, όταν οι ίδιοι εξ ενασχολήσεως γνωρίζουν τι επικρατεί στις Ελληνικές Φυλακές. Εκτός και αν αδιαφορούν και για τους κατοίκους της περιοχής που θα δεχτεί τις Φυλακές και για τους ίδιους τους κρατούμενους, ή αγνοούν τις μελέτες καθηγητών ειδικευμένων στην αντεγκληματική πολιτική και στο σωφρονιστικό σύστημα που αντιτίθενται στη ίδρυση νέων φυλακών ως λύση. Δεύτερον, από τη στιγμή που το Εφετείο εδράζεται στη Καλαμάτα τί θα προσφέρει σε ένα Μεσσήνιο δικηγόρο η ύπαρξη φυλακής εντός ή περιξ της Μεσσηνίας. Εφ΄όσον στη πόλη της Καλαμάτας θα εκδικάζονται οι υποθέσεις.  Επίσης, με βάση το νόμο που επικαλείται ο Δικηγορικός Σύλλογος (ΦΕΚ Β΄ 1575/28-11-2001  περί χωροθέτησης Καταστημάτων Κράτησης) προβλέπεται η δυνατότητα χωροθέτησης φυλακών σε απόσταση 1 ώρας από το αστικό κέντρο (έδρα Εφετείου) με κριτήριο τον πληθυσμό της πόλης (άρθρο 2, παράγραφος 5α). Άρα, δεν τίθεται θέμα να ανασταλλεί η λειτουργία του Εφετείου στην πόλη μας σε περίπτωση που οι φυλακές χωροθετηθούν εντός των προβλεπόμενων αποστάσεων ακόμα και εκτός Μεσσηνίας δηλαδή. (Για να αποφύγουμε τυχόν κινδυνολογίες ή δήθεν διλλήματα). 

Σαφέστατα από την άλλη μεριά θα επωφεληθούν και κάποιοι ελάχιστοι από αυτό το εγχείρημα, είτε προσωρινά εργαζόμενοι επί των έργων είτε κάποιοι προμηθευτές των φυλακών ή ιδιώτες της περιοχής. Όμως αυτό κατα την γνώμη μας δεν αρκεί και δεν αντιστρέφει το λόγο ύπαρξης των τοπικών αρχόντων που έιναι να μεριμνούν βάσει σχεδίου και σε βάθος χρόνου, αναπτυξιακά για τους πολλούς, και όχι υποανάπτυκτα για τους λίγους.

Εν κατακλείδι την εποχή που θα έπρεπε όλοι οι Μεσσήνιοι να ασχοληθούμε με ζητήματα όπως:
Υλοποιήση των κύριων οδικών αξόνων.
Αναβάθμιση του αεροδρομίου, του λιμανιού και του σιδηροδρομικού δικτύου.
Επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης σκουπιδιών.
Στήριξη του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ.
Δημιουργία της Πρώτης Πανεπιστημιακής Σχολής της χώρας με αντικείμενο τον Τουρισμό.
Στήριξη του αγροτικού τομέα.
Την προσέλκυση επενδύσεων & υπηρεσιών, είτε ιδιωτικών είτε δημόσιων, με στόχο την απορρόφηση επιστημονικού δυναμικού που είτε παραμένει στη ανεργία και την ετεροαπασχόληση είτε διαμένει εκτός Μεσσηνίας.

Κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν οτι αναπτυξιακή προτεραιότητα είναι οι Φυλακές. Ας τους κρίνουν οι πολίτες της Μεσσηνίας  και η ιστορία, όπως όλους μας.

Ήρθε η ώρα σαν Μεσσήνιοι πολίτες να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε γι΄αυτά που θα επιφέρουν την πραγματική ανάπτυξη στην περιοχή μας. Να συνδράμει ο καθένας και όλοι μαζί ωστέ οι εμπλεκόμενοι φορείς να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να απαιτήσουμε από την Περιφέρεια και το Υπουργείο να μην προχωρήσει η κατασκευή νέων Φυλακών αλλά και αν αυτό πραγματοποιηθεί, να χωροθετηθούν εκτός Μεσσηνίας. Ας ξεφύγουμε από αυτό τον ιδιότυπο Μεσσήνιο Ραγιαδισμό που μας έχουν οδηγήσει-εγκλωβίσει όλοι αυτοί με την ανεπάρκεια τους, οι οποίοι αντί να αντιληφθούν τις ευθύνες τους, δείχνουν με το δάχτυλο τους απέναντι, προσπαθώντας μέσα απο το διαίρει και βασίλευε να πολιτευθούν. Τους απαντάμε με τα λόγια του νομικού L. Νizer «όταν δείχνεις με το δάχτυλό σου προς κάποιον, τα τρία σου δάχτυλα δείχνουν τον εαυτό σου».  

Αν όχι τώρα τότε πότε...? Αν όχι εμέις τότε ποίοι...?

Δεν υπάρχουν άσχημες αγάπες ούτε ωραίες φυλακές... (Gringoire)

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
http://www.facebook.com/groups/241204825913130/


Χρήσιμες Παραπομπές: Οι κάτωθι διευθύνσεις καλύπτουν το σύνολο των ανωτέρω.
http://www.inews.gr/116/fylakes-froures-part-time-se-varos-tis-asfaleias.htm
http://www.hyper.gr/makthes/960319/60319f04.html
http://www.epda.gr/tcpdf/index.php?id=261
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_100739_10/04/2006_150288
http://dejure.elsagreece.org/archive/02/arthro0206.pdf
http://www.inout.gr/showthread.php?t=72611
http://www.isthmos.gr/article.php?news_id=23303
http://www.serreslife.gr/index.php?option=com_contentHYPERLINK "http://www.serreslife.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3241:---lr----&catid=53&Itemid=224"&HYPERLINK "http://www.serreslife.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3241:---lr----&catid=53&Itemid=224"view=articleHYPERLINK "http://www.serreslife.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3241:---lr----&catid=53&Itemid=224"&HYPERLINK "http://www.serreslife.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3241:---lr----&catid=53&Itemid=224"id=3241%3A---lr----HYPERLINK "http://www.serreslife.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3241:---lr----&catid=53&Itemid=224"&HYPERLINK "http://www.serreslife.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3241:---lr----&catid=53&Itemid=224"catid=53HYPERLINK "http://www.serreslife.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3241:---lr----&catid=53&Itemid=224"&HYPERLINK "http://www.serreslife.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3241:---lr----&catid=53&Itemid=224"Itemid=224
http://journalism.gr/el/home/opinion/51-2010-11-28-15-42-21/173-2011-01-31-18-14-48.html
http://www.arcadiablogs.gr/Megalopoli_FM/2011/08/02/%CE%A6%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82;_%CF%8C%CF%87%CE%B9_%CE%B5%CF%85%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E!_%CE%B4%CE%B5%CE%BD_%CE%B8%CE%B1_%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%89
http://old.law.uoa.gr/crime-research/diplomatikigasparinatou.pdf
http://old.law.uoa.gr/crime-research/arthra.htm
http://archive.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=29.04.2006,id=17575244
http://old.law.uoa.gr/crime-research/nees-fylakes.pdf

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΦΥΛΑΚΩΝ.