Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016 14:24

Ξεκινά το θερινό σχολείο Φυσικής στη Μεσσήνη

Γράφτηκε από την

Για 3η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται από σήμερα στη Μεσσήνη το Θερινό Σχολείο Φυσικής από την Ενωση Ελλήνων Φυσικών και την Ελληνογερμανική Αγωγή. Ο Δήμος Μεσσήνης, η Ενωση Ελλήνων Φυσικών και η Ελληνογερμανική Αγωγή διοργανώνουν σήμερα για την έναρξη, εκδήλωση με θέμα "Ενα ταξίδι στο σύμπαν με οδηγούς τα νετρίνα, το σωματίδιο Higgs και τα βαρυτικά κύματα" στις 8.15 μ.μ., στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. 

Ομιλητές θα είναι οι: Χριστίνα Κουρκουμέλη καθηγήτρια του Εθνικού και  Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Φυσικής, δρ. Σοφοκλής Σωτηρίου αστροφυσικός, διευθυντής του τμήματος Ερευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Το Σχολείο θα διαρκέσει 5 ημέρες και θα γίνει στο ξενοδοχείο "Κλεοπάτρα" και στο Εργαστήριο πληροφορικής του Λυκείου της Μεσσήνης. Απευθύνεται σε αριστούχους μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου, στους οποίους αρέσει η Φυσική και ενδιαφέρονται για τις σύγχρονες εξελίξεις στη Φυσική και στην Τεχνολογία. Συμμετέχουν 45 μαθητές και μαθήτριες από τους οποίους 20 είναι από τη Μεσσήνη και την Καλαμάτα και 25 από άλλες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως από την Αθήνα. Οι διδάσκοντες είναι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, καθηγητές πανεπιστήμιων, καθηγητές της Ελληνογερμανικης Αγωγής, ερευνητές και μέλη της Science View που είναι η Ελληνική Ενωση Δημοσιογράφων για τη διάδοση της επιστήμης.

Στο πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνονται: παρουσιάσεις για το μικρόκοσμο και το σύμπαν και τις νέες θεωρίες για τη δομή της ύλης και την εξέλιξη του σύμπαντος. Σύνδεση μέσω Skype με το Cern που βρίσκεται στη Γενεύη, συζήτηση με Ελληνες επιστήμονες που εργάζονται εκεί και εικονική περιήγηση στις εγκαταστάσεις του ερευνητικού κέντρου, επεξεργασία από τους μαθητές με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, πραγματικών δεδομένων που λαμβάνονται από το Cern στο εργαστήριο πληροφορικής, εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής «Νέστωρ» στη Πύλο, επίσκεψη στο παραδοσιακό χωριό Βανάδα Τριφυλίας κ.α.