Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016 07:55

Απειλούν με κινητοποιήσεις οι αγρότες της Μεσσήνης

Γράφτηκε από την
Απειλούν με κινητοποιήσεις οι αγρότες της Μεσσήνης

«Θα μας βρουν ξανά αντιμέτωπους στα μπλόκα» προειδοποιούν οι αγρότες της Μεσσήνης «αν δεν πάρουν άμεσα θέση η Περιφέρεια και οι φορείς» όσον αφορά στην αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από την πλημμύρα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν μέλη του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, με αγανάκτηση αναφέρθηκαν στο μέγεθος της καταστροφής στην αγροτική γη, στον εμπαιγμό της Πολιτείας, καθώς δεν πληρώνονται τα οδοιπορικά των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, με συνέπεια την καθυστέρηση των εκτιμήσεων, ενώ την ίδια ώρα οι αγρότες πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους. Αναφορά έγινε ακόμα στα… 50 ευρώ που -όπως είπαν- πρέπει να πληρώσουν οι αγρότες για την αναγγελία της ζημιάς τους.

Τοποθετήθηκαν οι: Αριστοτέλης Τσοπανάκης, Γεράσιμος Νικολόπουλος, Δημήτρης Μπίρης και Χρήστος Θεοδωρακόπουλος.

Ειδικότερα για τις ζημιές ανέφεραν χαρακτηριστικά παραδείγματα, μεταξύ των οποίων ότι κτηνοτρόφος στην Αμφιθέα έχασε 200 πρόβατα έτοιμα να γεννήσουν, με ζημιά 100.000 ευρώ και άνω συνολικά, αγρότης έχασε 5 τόνους σύκα από τ’ αλώνι, και άλλος 5 στρέμματα αμπέλι… Μίλησαν για τις εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές (αγροτική οδοποιία, αρδευτικά κανάλια, κ.λπ.) και εξέφρασαν την ελπίδα να αποκατασταθούν άμεσα. Οπως είπαν, από τον ΓΟΕΒ ενημερώθηκαν πως η Περιφέρεια θα διαθέσει χρήματα για την αποκατάσταση των καταστροφών. Τόνισαν την ανάγκη άμεσα να αποκατασταθεί το δίκτυο του ΓΟΕΒ στον αναδασμό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση πολύ γρήγορα θα καταστραφεί η παραγωγή που έχει απομείνει. Ιδιαίτερα δε στάθηκαν στην ανάγκη έργου άμεσης αντιπλημμυρικής προστασίας του Παμίσου.

«Η Πολιτεία να μην μείνει στα λόγια όπως έγινε με τον ανεμοστρόβιλο, το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά με το σύνολο των πληγέντων επαγγελματιών και πολιτών» τόνισαν και ζήτησαν την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών στο 100% καθώς κι ελάφρυνση από δημοτικά τέλη και φόρους.

 

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Οι αγρότες κάλεσαν τους συναδέλφους τους σε συμπαράσταση την ερχόμενη Παρασκευή στο Δικαστήριο, όπου εκδικάζεται υπόθεση για παλαιότερες κινητοποιήσεις. «Οι κλήσεις για δικαστήρια στα αγροτοδικεία έρχονται βροχή. Δεν θα σταματήσουμε, καλούμε όλους τους αγρότες σε συμπαράσταση» δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Την ίδια μέρα καλούν σε γενική συνέλευση τα μέλη του συλλόγου, στο Δημαρχείο Μεσσήνης, προκειμένου να οριστεί ημερομηνία εκλογών και να συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και την περιοχή.

 

 

 

 

 


NEWSLETTER