Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 15:15

Η γιορτή του Σταυρού στην Κυπαρισσία 

Γράφτηκε από τον

Με τις σκέψεις όλων στους πληγέντες από την πρόσφατη κακοκαιρία στο νομό μας εορτάστηκε χθες με μεγαλοπρέπεια η Υψωση του Τιμίου Σταυρού στην Κυπαρισσία, στην μεγάλη παντριφυλιακή εορτή. Πλήθος πιστών, τόσο την παραμονή το απόγευμα όσο και χθες το πρωί, κατέκλυσαν το ναό της Ευαγγελίστριας προκειμένου να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν στον στολισμένο με βασιλικό Τίμιο Σταυρό.

Χθες το πρωί στην πανηγυρική θεία λειτουργία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, μετά το πέρας της οποίας έγινε λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού στους γύρω δρόμους από την εκκλησία, που πραγματοποιείται και η μεγάλη εμποροπανήγυρη, με προπομπό την Δημοτική Φιλαρμονική Κυπαρισσίας, συνοδεία μαθητών, του ιερού κλήρου, των τοπικών αρχών και των πιστών.

Επιστρέφοντας και πάλι στον ιερό ναό ο κ. Χρυσόστομος επισήμανε ότι "στη Ρώμη ο πιο επονείδιστος θάνατος ήταν ο θάνατος στο σταυρό και σε αυτό καταδίκασαν το Θεό μας. Ο θάνατος του Οποίου δικαιώνει κάθε αμαρτωλό που θα πιστέψει.

Ας παρακαλέσουμε σήμερα τον Κύριο μας, να πάρουμε την χάρη του από τον Τίμιο Σταυρό, να μας ενδυναμώσει, σήμερα που νιώθουμε όλοι αδύναμοι. Ας τον παρακαλέσουμε να ευοδωθούν οι προσπάθειες του δημάρχου, που είναι στην Αθήνα για τις καταστροφές που έγιναν, για να δούμε καλύτερες μέρες".

Με τη λήξη των θρησκευτικών εκδηλώσεων από το δήμο υπήρχε κέρασμα στο ξενοδοχείο "Κανελλάκης", όπου ο αντιδήμαρχος Κυπαρισσίας Παναγιώτης Τσίγγανος αναφερόμενος στην ημέρα επισήμανε: «Για ακόμη μια χρονιά γιορτάστηκε με μεγάλη λαμπρότητα η Υψωση του Τιμίου Σταυρού. Είναι μια πολύ σημαντική γιορτή για την πόλη μας, η οποία συμπίπτει και με το πανηγύρι της Κυπαρισσίας, που είναι γνωστό σε όλη την Πελοπόννησο. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και του δήμου και της Εκκλησίας. Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά με υγεία, ευτυχία και πρόοδο. Ο δήμαρχος βρίσκεται στην Αθήνα σε σύσκεψη για την αντιμετώπιση της πρόσφατης θεομηνίας και περιμένουμε και από εκεί καλά νέα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς επισήμανε: «Είναι μια μεγάλη γιορτή για την χριστιανοσύνη και την Εκκλησία μας. Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους τους συμπολίτες μας. Σήμερα επίσης είναι σημαντική μέρα γιατί στην Αθήνα πραγματοποιείται μια σύσκεψη με όλους τους φορείς του νομού, προκειμένου να δούμε τα μέτρα που θα παρθούν για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη θεομηνία που έπληξε το νομό μας. Εύχομαι οι υποσχέσεις όλων των κλιμακίων των υπουργών να έχουν αποτέλεσμα και σήμερα να δοθούν πραγματικά μετρήσιμα και ουσιαστικά μέτρα, που έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση των ζημιών οι οποίες είναι τεράστιες».

Να σημειώσουμε ότι τις ημέρες αυτές είναι σε εξέλιξη και η μεγάλη εμποροπανήγυρη στην περιοχή, που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά και παραδοσιακά πανηγύρια της Πελοποννήσου.

Στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αγγελος Χρονάς και Αντωνία Μπούζα, ο υποδιοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Παναγιώτης Μπασιάκος, ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας ταξίαρχος Σταύρος Τουφεξής, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κυπαρισσίας Γεώργιος Κρυοβρυσανάκης, ο αναπληρωτής διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Κυπαρισσίας Θεόδωρος Χωραΐτης.

 Κ.Μπ.