Κυριακή, 04 Σεπτεμβρίου 2011 01:11

Κ. Μαργέλης για αποποινικοποίηση της καλλιέργειας χασίς: "Ανοιγμα του επαγγέλματος των... εμπόρων ναρκωτικών"

Γράφτηκε από την
Κ. Μαργέλης για αποποινικοποίηση της καλλιέργειας χασίς: "Ανοιγμα του επαγγέλματος των... εμπόρων ναρκωτικών"

«Ανοιγμα του κλειστού επαγγέλματος των εμπόρων ναρκωτικών» μπορεί να νοηθεί σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη η αποποινικοποίηση της καλλιέργειας χασίς. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου μιλώντας στην "Ε" για την υπό όρους αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, τονίζει ότι με τέτοια μέσα "ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών είναι καταδικασμένος εκ των προτέρων να αποτύχει". Πιστεύει πως αν δεν δοθεί έμφαση στην αποτελεσματική πρόληψη και καταστολή της διακίνησής τους, το πρόβλημα των ναρκωτικών "αναμένεται να οξυνθεί στις δύσκολες μέρες που ζούμε και στις δυσκολότερες που έρχονται". Επίσης σημειώνει ότι με υπό όρους αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, δεν αντιμετωπίζονται οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που είναι μία από τις βασικές αιτίες του προβλήματος, ενώ θεωρεί πως το πρώτο και σημαντικότερο αδύναμο σημείο του νομοσχεδίου είναι ότι "αντιμετωπίζεται η «ασθένεια» και όχι οι αιτίες της, ρυθμίζεται η καταστολή και όχι η πρόληψη". Θεωρεί δε σίγουρο ότι "με το σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αναφέρεται στην ποινική αντιμετώπιση του φαινομένου και την ποινική καταστολή, δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες οι οποίες οδηγούν και θα συνεχίσουν να οδηγούν, ιδιαίτερα τους νέους, στην ψεύτικη πραγματικότητα των ναρκωτικών". Και για να αλλάξει αυτό ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου πιστεύει πως "είναι επιβεβλημένη και η προληπτική αντιμετώπιση του προβλήματος σε κάποια επίπεδα, όπως στο επίπεδο του περιορισμού της δημιουργίας νέων χρηστών από αιτίες που δεν συναρτώνται με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες".

"Η ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΘΑ ΕΥΝΟΗΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ"

Μία ενδεχόμενη αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών δεν μπορεί παρά να ευνοήσει τη διάδοσή τους, πιστεύει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου "καθώς όλο και περισσότεροι θα είναι εκείνοι -και ιδίως οι νέοι άνθρωποι- που θα μπαίνουν στον πειρασμό να δοκιμάζουν τις «νόμιμες» πλέον ουσίες, οι οποίες ως γνωστόν προκαλούν εθισμό και εξάρτηση, με σοβαρότατες επιπτώσεις στη σωματική και πνευματική υγεία και, εν γένει, στην ανάπτυξη της προσωπικότητας".
Σχολιάζοντας όσα φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ότι οι περίπου 300 θάνατοι ετησίως συνδέονται με την «κατάχρηση» ναρκωτικών ουσιών, σημειώνει: "Ωσάν δηλαδή να ενθαρρύνεται μία «καλή»(;) και «λελογισμένη»(;) χρήση ή εν πάση περιπτώσει ωσάν η τελευταία να είναι ευχερώς εφικτή και συγχρόνως να μη θεωρείται επικίνδυνη".
Επιπλέον τονίζει πως η χρήση ναρκωτικών ουσιών δεν αποτελεί «συμπεριφορά ενέχουσα αποκλειστικά και μόνο αυτοπροσβολή του ίδιου του χρήστη» καθώς θεωρεί "πρακτικά αδύνατον να διασφαλιστεί ότι όποιος κατέχει τέτοιες ουσίες θα τις διαθέτει αυστηρά για προσωπική χρήση και δεν θα τις προμηθεύει στους φίλους και στους γνωστούς του είτε εν γνώσει τους είτε αν αγνοία τους, όπως είθισται να συμβαίνει σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις".

"ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ"

Αναφορικά με τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας φυτών κάνναβης, "αυτό μόνο ως άνοιγμα του κλειστού επαγγέλματος των εμπόρων ναρκωτικών μπορεί να νοηθεί", σημειώνει σκωπτικά, γιατί "ακόμα κι αν μία τέτοια καλλιέργεια επιτραπεί καταρχήν μόνο στο βαθμό που δικαιολογείται (;) για την ικανοποίηση των «αναγκών» του ίδιου του χρήστη, αφενός κανείς δεν μπορεί να κρίνει εκ των προτέρων ούτε πόσα φυτά χρειάζονται για τις διαφορετικές ανάγκες του καθενός ανάλογα με το βαθμό της «εξάρτησης» στον οποίο βρίσκεται και αφετέρου κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι οι σχετικές ουσίες δεν θα διατίθενται και σε άλλα πρόσωπα". Καταλήγοντας δε, τονίζει πως "αν δεν δοθεί έμφαση στην αποτελεσματική πρόληψη και καταστολή της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, στην παραδειγματική τιμωρία των εμπόρων του θανάτου και στη λήψη ουσιαστικών και εφαρμόσιμων μέτρων για την αποτοξίνωση, την απεξάρτηση και τη θεραπεία των εξαρτημένων ατόμων, ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών είναι εκ των προτέρων καταδικασμένος να αποτύχει".


NEWSLETTER