Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2016 09:25

Λέκκας: «Πάντα πρέπει να περιμένουμε σεισμό στην Ελλάδα»

Γράφτηκε από τον

«Πάντα πρέπει να περιμένουμε σεισμό στην Ελλάδα, γιατί αν δεν τον περιμένεις δεν προετοιμάζεται επαρκώς», δήλωσε χθες, στη Μεσσήνη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Η πιο πάνω δήλωση του προέδρου του ΟΑΣΠ -ο οποίος μετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ- ήλθε ως απάντηση σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ντόπιων μέσων ενημέρωσης, με αφορμή την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη Μεσσηνία, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα.

Σημειώνοντας ότι η αντίδραση της Πολιτείας στην Ελλάδα, ως προς τις φυσικές καταστροφές, είναι ικανοποιητική σε επίπεδο οργάνωσης και επεμβατικών επιχειρήσεων, ο Ευθ. Λέκκας ξεκαθάρισε, όσον αφορά την ανησυχία για ενδεχόμενη σεισμική έξαρση στη χώρα μας:

«Δεν έχουμε μια γενικότερη έξαψη στον ελληνικό χώρο. Δεν το λέω για να διασκεδάσω ανησυχίες, αλλά είναι βεβαίως αποδεκτό και θεμιτό να ανησυχεί ο απλός πολίτης, που δεν ξέρει, όταν βλέπει ότι γίνεται αυτός ο χορός των ρίχτερ στην Ελλάδα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι με έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχει μια γενικότερη διέγερση».

Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε ότι ως σεισμογενής χώρα, η Ελλάδα πάντα θα έχει σεισμούς και ως εκ τούτου πάντα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την εκδήλωσή τους:

«Περιμένουμε μεγάλο σεισμό ή δεν περιμένουμε; Υπάρχει μια ολόκληρη φιλολογία η οποία είναι πολλές φορές παρεξηγήσιμη, πολλές φορές αποδίδεται και λανθασμένα. Υπάρχει θέμα εκεί, ως προς τον κόσμο και την ανησυχία. Θα έλεγα πολύ ανοιχτά ότι περιμένουμε μεγάλο σεισμό -και πρέπει να τον περιμένουμε και έτσι πρέπει να γίνεται- γιατί αν δεν περιμένεις μεγάλο σεισμό, δεν προετοιμάζεσαι επαρκώς.

Αυτός ο σεισμός πότε θα γίνει; Δεν ξέρουμε. Είναι σίγουρο ότι ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών θα γίνει. Μέσα στη δεκαετία έχει υπολογιστεί ότι γίνονται τουλάχιστον 3-4 τέτοιοι μεγάλοι σεισμοί. Εγώ μπορώ να σας πω δύο σεισμούς, στην Κεφαλλονιά και στη Λευκάδα. Αρα, φυσιολογικά, μέχρι να κλείσει η δεκαετία μπορεί να υπάρχει ένας μεγάλος σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών».

Οσον αφορά την εκδήλωση πιο μεγάλου σεισμικού φαινομένου, ο καθηγητής επισήμανε ότι «ο σεισμός 6,5 βαθμών εμφανίζεται στα 30 χρόνια και ο σεισμός των 7 βαθμών στα 100 χρόνια» - και συνέχισε:

«Θα γίνει εφτάρης σεισμός; μπορεί να ρωτήσει κάποιος. Η απάντηση είναι ότι μπορεί να γίνει αύριο, μπορεί να γίνει και μετά από 100 χρόνια, γιατί αυτό μας υποδεικνύει η συχνότητα των σεισμών στην Ελλάδα. Μπαίνουν κι άλλα ερωτήματα, θα γίνει στη θάλασσα ή στην ξηρά, θα γίνει κοντά σε οικιστική μονάδα, θα είναι σεισμός βάθους ή θα είναι επιφανειακός, θα έχει κατευθυντικότητα ή δεν θα έχει; Ολα αυτά τα προβλήματα υπεισέρχονται στο πρόβλημα το μεγάλο, εάν θα έχουμε ζημιές στην επιφάνεια ή όχι. Αυτό δεν το ξέρουμε. Σεισμοί θα υπάρχουν - και πρέπει να υπάρχουν, γιατί αν δεν υπήρχαν σεισμοί στον ελλαδικό χώρο δεν θα υπήρχε ούτε ο Ταΰγετος, ούτε το βύθισμα της Καλαμάτας, ούτε η Μεθώνη, η Κορώνη, η πανέμορφη Πύλος και τίποτα άλλο. Θα ήμασταν μια Σιβηρία, μια Σαχάρα, μια επίπεδη περιοχή. Να είμαστε ευτυχείς που έχουμε τους σεισμούς και έχουμε αυτή τη χώρα».

Β.Γ.Μ.