Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2016 09:25

Λέκκας: «Πάντα πρέπει να περιμένουμε σεισμό στην Ελλάδα»

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Λέκκας: «Πάντα πρέπει να περιμένουμε σεισμό στην Ελλάδα»

«Πάντα πρέπει να περιμένουμε σεισμό στην Ελλάδα, γιατί αν δεν τον περιμένεις δεν προετοιμάζεται επαρκώς», δήλωσε χθες, στη Μεσσήνη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Η πιο πάνω δήλωση του προέδρου του ΟΑΣΠ -ο οποίος μετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ- ήλθε ως απάντηση σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ντόπιων μέσων ενημέρωσης, με αφορμή την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη Μεσσηνία, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα.

Σημειώνοντας ότι η αντίδραση της Πολιτείας στην Ελλάδα, ως προς τις φυσικές καταστροφές, είναι ικανοποιητική σε επίπεδο οργάνωσης και επεμβατικών επιχειρήσεων, ο Ευθ. Λέκκας ξεκαθάρισε, όσον αφορά την ανησυχία για ενδεχόμενη σεισμική έξαρση στη χώρα μας:

«Δεν έχουμε μια γενικότερη έξαψη στον ελληνικό χώρο. Δεν το λέω για να διασκεδάσω ανησυχίες, αλλά είναι βεβαίως αποδεκτό και θεμιτό να ανησυχεί ο απλός πολίτης, που δεν ξέρει, όταν βλέπει ότι γίνεται αυτός ο χορός των ρίχτερ στην Ελλάδα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι με έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχει μια γενικότερη διέγερση».

Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε ότι ως σεισμογενής χώρα, η Ελλάδα πάντα θα έχει σεισμούς και ως εκ τούτου πάντα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την εκδήλωσή τους:

«Περιμένουμε μεγάλο σεισμό ή δεν περιμένουμε; Υπάρχει μια ολόκληρη φιλολογία η οποία είναι πολλές φορές παρεξηγήσιμη, πολλές φορές αποδίδεται και λανθασμένα. Υπάρχει θέμα εκεί, ως προς τον κόσμο και την ανησυχία. Θα έλεγα πολύ ανοιχτά ότι περιμένουμε μεγάλο σεισμό -και πρέπει να τον περιμένουμε και έτσι πρέπει να γίνεται- γιατί αν δεν περιμένεις μεγάλο σεισμό, δεν προετοιμάζεσαι επαρκώς.

Αυτός ο σεισμός πότε θα γίνει; Δεν ξέρουμε. Είναι σίγουρο ότι ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών θα γίνει. Μέσα στη δεκαετία έχει υπολογιστεί ότι γίνονται τουλάχιστον 3-4 τέτοιοι μεγάλοι σεισμοί. Εγώ μπορώ να σας πω δύο σεισμούς, στην Κεφαλλονιά και στη Λευκάδα. Αρα, φυσιολογικά, μέχρι να κλείσει η δεκαετία μπορεί να υπάρχει ένας μεγάλος σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών».

Οσον αφορά την εκδήλωση πιο μεγάλου σεισμικού φαινομένου, ο καθηγητής επισήμανε ότι «ο σεισμός 6,5 βαθμών εμφανίζεται στα 30 χρόνια και ο σεισμός των 7 βαθμών στα 100 χρόνια» - και συνέχισε:

«Θα γίνει εφτάρης σεισμός; μπορεί να ρωτήσει κάποιος. Η απάντηση είναι ότι μπορεί να γίνει αύριο, μπορεί να γίνει και μετά από 100 χρόνια, γιατί αυτό μας υποδεικνύει η συχνότητα των σεισμών στην Ελλάδα. Μπαίνουν κι άλλα ερωτήματα, θα γίνει στη θάλασσα ή στην ξηρά, θα γίνει κοντά σε οικιστική μονάδα, θα είναι σεισμός βάθους ή θα είναι επιφανειακός, θα έχει κατευθυντικότητα ή δεν θα έχει; Ολα αυτά τα προβλήματα υπεισέρχονται στο πρόβλημα το μεγάλο, εάν θα έχουμε ζημιές στην επιφάνεια ή όχι. Αυτό δεν το ξέρουμε. Σεισμοί θα υπάρχουν - και πρέπει να υπάρχουν, γιατί αν δεν υπήρχαν σεισμοί στον ελλαδικό χώρο δεν θα υπήρχε ούτε ο Ταΰγετος, ούτε το βύθισμα της Καλαμάτας, ούτε η Μεθώνη, η Κορώνη, η πανέμορφη Πύλος και τίποτα άλλο. Θα ήμασταν μια Σιβηρία, μια Σαχάρα, μια επίπεδη περιοχή. Να είμαστε ευτυχείς που έχουμε τους σεισμούς και έχουμε αυτή τη χώρα».

Β.Γ.Μ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER