Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2011 15:33

Μήνυμα διοικητή Γ. Νοσοκομείου Σπάρτης για την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας

Γράφτηκε από την

Η 8η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας. Η φυσική θεραπεία που ήταν γνωστή και χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα είναι το σύνολο των θεραπευτικών τεχνικών, που βασίζονται στη χρησιμοποίηση βιολογικών και φυσικών παραγόντων. Η φυσικοθεραπεία συγκαταλέγεται στις επιστήμες της υγείας και η θεραπευτική προσέγγισή της στα σωματικά προβλήματα του ανθρώπου, στηρίζεται σε φυσικά μέσα, όπως η ακτινοθεραπεία, η ηλεκτροθεραπεία, η υδροθεραπεία, η κινησιοθεραπεία ή ιατρική γυμναστική συμπληρούμενη από μαλάξεις.
Με αυτά τα μέσα οι φυσικοθεραπευτές επιτυγχάνουν τη βελτίωση και την αποκατάσταση τραυματισμών, παθολογικών καταστάσεων, καθώς και άλλων διαταραχών, όπως αθλητικές κακώσεις, μυοσκελετικά και νευρολογικά προβλήματα, παιδιά με κινητικά προβλήματα, καρδιοαναπνευστικά περιστατικά, προβλήματα ηλικιωμένων, άτομα με ειδικές δυνατότητες και χρόνιες παθήσεις. Συγκεκριμένα, η φυσικοθεραπεία συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση του πόνου, στην αποκατάσταση ή στη μέγιστη δυνατή βελτίωση ανθρώπινων λειτουργιών και κίνηση, βελτιώνοντας έτσι συνολικά την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.
Το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, διαθέτει Τμήμα Φυσικοθεραπείας, άρτια εξοπλισμένο, το οποίο καλύπτεται από δύο πτυχιούχους Φυσικοθεραπευτές, μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπείας.
Σκοπός του Τμήματος είναι να παρέχει υπηρεσίες Φυσικοθεραπείας συνεργαζόμενο με όλες τις κλινικές του Νοσοκομείου και καλύπτει ασθενείς που νοσηλεύονται και ασφαλισμένους όλων των Ταμείων που προσέρχονται μέσω αυτών για θεραπεία.
Κατά το προηγούμενο έτος ( 2010 ), το Τμήμα παρείχε υπηρεσίες υγείας σε χίλιους περίπου ασθενείς, νοσηλευόμενους και μη.
Επίσης, το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Νοσοκομείου Σπάρτης, καλύπτει κάθε χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια του τερματισμού το διεθνή υπερμαραθώνιο « Σπάρταθλον », ο οποίος προβάλλει σε ολόκληρο τον πλανήτη την ιστορία και την εικόνα τη πατρίδας μας με επίκεντρο τη Λακωνία και τη Σπάρτη.

Ο διοικητής του Γ.Σ. Σπάρτης
Νικόλαος Ι. Κουφός