Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 20:20

"Πάμε βόλτα" στις γειτονιές που λειτουργούσε σινεμά στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Ούτε έναν ούτε δύο, αλλά 13 κινηματογράφους που υπήρχαν κάποτε στην περιφέρεια της Μεσσηνίας κατέγραψε η Ομάδα "Πάμε βόλτα" - ενώ τουλάχιστον άλλες 16 αίθουσες είχαν λειτουργήσει στην πρωτεύουσα. Μεθαύριο Κυριακή λοιπόν, με αφορμή το Συνέδριο Κινηματογραφικών Λεσχών που διεξάγεται στην Καλαμάτα, η ομάδα μάς προσκαλεί να περιδιαβούμε σε κάποιες απ' τις γειτονιές της πόλης που κάποτε φιλοξενούσαν σινεμά.

Η Ομάδα "Πάμε βόλτα" κατέγραψε τα εξής σινεμά στη Μεσσηνία: Τον κινηματογράφο στο Βλαχόπουλο, δίπλα από τις παλιές αποθήκες του Συνεταιρισμού. Τον χειμερινό στους Γαργαλιάνους. Τον χειμερινό "Αρκαδιά" στην οδό Αλεξοπούλου στην Κυπαρισσία (εκεί που βρίσκεται σήμερα το κατάστημα Μαντζώρου) και τα ''Αστέρια'' (χειμερινός και θερινός) στη γωνία Ελ. Βενιζέλου και Νοσοκομείου. Το "Σινέ-Μεσσήνη" (χειμερινό και θερινό), το χειμερινό "Park'' και το "Τιτάνια" (χειμερινό και θερινό) στη Μεσσήνη. Την "Οπερα'' (χειμερινό και θερινό) στο Πεταλίδι, στη θέση του σούπερ μάρκετ στην πλατεία, και την "Ολγα (χειμερινό και θερινό) στο σούπερ μάρκετ Αυγουλέα. Το θερινό "Τζένη" κοντά στο λιμάνι της Πύλου. Τα "Αστέρια" (χειμερινός) του Διονύση Χατζή (σημερινό Carrefour) και το "Φουρναράκειο" (χειμερινός) στα πρωτοπόρα κινηματογραφικά Φιλιατρά - με αδιάλειπτη παρουσία κινηματογραφικών προβολών από τη δεκαετία του 1930). Τέλος, το (χειμερινό και θερινό) "Rex" στην οδό Καρολου Μπλέγκεν της Χώρας.

Οσο για την Καλαμάτα; Αίθουσες κινηματογράφου άρχισαν να λειτουργούν την περίοδο του Μεσοπολέμου. Συγκεκριμένα, τη δεκαετία του 1920 έκανε την εμφάνισή του ο "Αμερικανικός" κινηματογράφος. Η Καλαμάτα ήταν από τις πρώτες πόλεις που είχαν σινεμά, καθώς φιλοξενούσε πολλούς ξένους κατοίκους που είχαν αναπτύξει εμπορικές δραστηριότητες στην πόλη λόγω του λιμανιού. Ηδη από τα προηγούμενα χρόνια βέβαια γίνονταν προβολές σε καφενεία και σε αίθουσες εκδηλώσεων. Επίσης, λειτουργούσαν και πλανόδιοι κινηματογράφοι. Η σχέση των Καλαματιανών με τον κινηματογράφο υπήρξε στενή, ιδιαίτερα τις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980. Στην Καλαμάτα του 1968 κόπηκαν 3.500.000 εισιτήρια».

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου λοιπόν, η Ομάδα "Πάμε βόλτα" οργανώνει για το κοινό αλλά και τους συνέδρους-μέλη των κινηματογραφικών λεσχών, μια "εικονική" περιήγηση στα παλιά σινεμά της Καλαμάτας - αφού τα περισσότερα δεν υπάρχουν πια: στο θερινό "Αστόρια", στον "Εσπερο" (χειμερινό και θερινό), στο "Τριανόν", στο "Σινε-Κάστρο", στο θερινό "Τιτάνια", στην "Ηλέκτρα" (χειμερινή και θερινή), στο "Βακαλοπούλειον", στον θερινό "Απόλλων" και στον θερινό "Κήπο της Εδέμ". Και για ορισμένες αίθουσες που δεν περιλαμβάνονται στη βόλτα ("Οασις" και τα θερινά "Αστέρια", "Αργώ", "Σινε-Μέλα", "Ακρίτα" και "Ακτή") η ομάδα θα πει δυο λόγια για την ιστορία τους. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, επίσης, η βόλτα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του προβολατζή της Κινηματογραφικής Λέσχης -καθώς και αρκετών κινηματογράφων της πόλης στην προψηφιακή εποχή- Γρηγόρη Γιαννόπουλου. Τα στοιχεία αντλήθηκαν, εκτός από μνήμες και μαρτυρίες, από την έρευνα που διεξήγαν τα ΓΑΚ Μεσσηνίας υπό την προϊσταμένη τους Αναστασία Μηλίτση-Νίκα.

Η βόλτα θα ξεκινήσει από την είσοδος του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, στις 10.30 το πρωί.