Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016 13:00

Μιχάλης Σαραντόπουλος: Ένα βιβλίο με τις αναμνήσεις από τη ζωή και τη δράση του

Γράφτηκε από την
Μιχάλης Σαραντόπουλος: Ένα βιβλίο με τις αναμνήσεις από τη ζωή και τη δράση του

Ο Μιχάλης Σαραντόπουλος δεν ήταν από τους συνηθισμένους Καλαματιανούς. Το διαπιστώνει αμέσως, από τις πρώτες σελίδες, όποιος διαβάσει το βιβλίο «Αναμνήσεις από τη ζωή» που κυκλοφόρησε πρόσφατα με την επιμέλεια του γιου του, μηχανολόγου Θανάση Σαραντόπουλου - και το οποίο στηρίζεται σε σημειώσεις του πατέρα του που τις βρήκε στα συρτάρια του σπιτιού. Ισως ο Μιχάλης Σαραντόπουλος να είχε σκοπό να τις δημοσιεύσει ο ίδιος σε βιβλίο ή ως χρονογραφήματα στις τοπικές εφημερίδες που συνεργαζόταν.

Για τους παλιούς Καλαματιανούς -δυστυχώς έχουν απομείνει λίγοι- ο Μιχάλης Σαραντόπουλος δεν χρειάζεται συστάσεις. Ισως μάλιστα εκείνοι να έχουν πολλά να μας πουν, που εμείς δεν γνωρίζουμε.

Διευθυντής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Καλαμάτας, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης, όπως φαίνεται από προσωπικές διηγήσεις και περιγραφές του ίδιου, οι οποίες αναφέρονται στο εν λόγω βιβλίο.

Η μουσική -σύμφωνα με το βιβλίο- ήταν ένας ακόμα τομέας που δούλεψε πολύ ο Μιχάλης Σαραντόπουλος. Η Φιλαρμονική της Καλαμάτας και η χορωδία του μητροπολιτικού ναού της Υπαπαντής, η Χορωδία Καλαμών αλλά και άλλοι μουσικοί φορείς, ήταν γι' αυτόν πεδία δράσης και δέθηκε με την ιστορία και την εξέλιξή τους.

Ο Σύλλογος Αρκάδων Καλαμάτας είναι ένα ακόμα δείγμα της δράσης του Μιχάλη Σαραντόπουλου, καθώς υπήρξε πρωτεργάτης της ίδρυσης και της λειτουργίας του.

Η συμβολή του Μιχάλη Σαραντόπουλου σε έκδοση εφημερίδων και εντύπων γενικότερα υπήρξε σημαντική, κάτι που αναγνωρίστηκε από τους αναγνώστες. Ηταν συνεργάτης των τοπικών εφημερίδων «Θάρρος», «Σημαία» και «Νέα», αλλά και εκδότης ο ίδιος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Οδηγού της Καλαμάτας, του Μεσσηνιακού Λευκώματος κι άλλων εκδόσεων, που δίνουν πολύτιμα στοιχεία στους μελετητές της ιστορίας της πόλης.

Ολα αυτά θα τα βρείτε αναλυτικά στο βιβλίο που εξέδωσε ο γιος του Θανάσης, ο οποίος διετέλεσε προϊστάμενος στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Μεσσηνίας, και στη μνήμη του πατέρα του έδωσε μορφή βιβλίου στα χειρόγραφα που βρήκε. 

Καλώς έκανε, διότι η ιστορία δεν πρέπει να μένει στα συρτάρια.

Το βιβλίο δεν κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία. Το βρίσκετε αν επικοινωνήσετε με τον Θαν. Σαραντόπουλο στο τηλέφωνο 27210 29464.  


NEWSLETTER