Σάββατο, 05 Νοεμβρίου 2016 08:47

Πλημμύρισαν ξανά καλλιέργειες στο Κουτσουβέρι Γαργαλιάνων

Γράφτηκε από τον

Στο ίδιο έργο θεατές οι παραγωγοί στην περιοχή Κουτσουβέρι των Γαργαλιάνων που για ακόμη μια φορά σε διάστημα δύο μηνών είδαν τις καλλιέργειές τους να πλημμυρίζουν και να καταστρέφονται από τα νερά μαζί με τις εγκαταστάσεις τους.

Μπορεί αυτή τη φορά η βροχόπτωση να μην ήταν τόσο μεγάλη όπως στις 7 Σεπτεμβρίου, καθώς χθες το ύψος της βροχόπτωσης καταγράφτηκε στα 55 χιλιοστά και το Σεπτέμβριο στα 150, όμως τα προβλήματα ήταν εξίσου μεγάλα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, έχουν προκληθεί ζημιές σε θερμοκήπια 5 στρεμμάτων και σε υπαίθρια κηπευτικά 20 στρεμμάτων. 

Το γεγονός ότι πλημμύρισαν οι ίδιες καλλιέργειες καταδεικνύει ότι κάτι έχει αλλάξει στη ροή των υδάτων στην περιοχή. Οι ίδιοι οι παραγωγοί μιλούν σαφώς για τις επιπτώσεις που έχει ο νέος δρόμος Γαργαλιάνοι - Ρωμανού καθώς τονίζουν ότι τα όμβρια νερά πλέον καταλήγουν μέσα στα χωράφια. Βλέποντας μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να δέχονται ένα ακόμη χτύπημα από τα νερά, αυτό που τους μένει, όπως τονίζουν, είναι να σταματήσουν να καλλιεργούν ή να πάνε κάπου αλλού. Γι' αυτό και ζητούν άμεσα να γίνει κάτι και να παρθούν μέτρα, υπογραμμίζοντας ότι όλα ξεκινούν από τον νέο δρόμο.

Ο Γιώργος Διακουμόπουλος, που για δεύτερη φορά έπαθε ζημιές, μας είπε: «Από ό,τι φαίνεται η ζημιά έγινε από τα τεχνικά θέματα του δρόμου. Αυτή τη φορά είχαμε τα μισά νερά από την προηγούμενη φορά αλλά η ζημιά είναι εξίσου μεγάλη. Θα αποκλειστούμε. Να φυτεύουμε το χειμώνα ή θα πρέπει να μετακομίσουμε αλλού; Το ποιος φταίει πρέπει να ψάξουν να το βρουν οι αρμόδιοι. Πρέπει να γίνουν έργα άμεσα, δεν είμαι μόνο εγώ που έπαθα ζημιές. Αλλά και αύριο αν βρέξει, πάλι τις ίδιες ζημιές θα έχουμε. Κάτι πρέπει να γίνει».

Στην περιοχή βρέθηκε και ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας που σημείωσε: «Εχουμε ζημιές πάλι, με μια βροχή που μπορεί να αξιολογηθεί ως μέτρια και όχι σημαντική. Αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας, κάτι έχει αλλάξει και ουσιαστικά γίνεται εκτροπή όλων των υδάτων προς αυτές τις περιοχές. Οι καλλιεργητές και οι κάτοικοι έχουν απόλυτο δίκιο, η κατάσταση δεν τους αφήνει καμία προοπτική. Ηδη έχω μιλήσει με την τεχνική υπηρεσία του δήμου και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να ανακουφίσουμε την περιοχή. Ομως το θέμα είναι πολύ μεγαλύτερο και τα πράγματα πρέπει να αναθεωρηθούν εξαρχής - και πιθανότατα να χρειαστούν πολύ περισσότερα έργα. Θα πρέπει το νερό που πέφτει στην περιοχή να μην κάνει ζημιές. Αν χρειάζεται νέο έργο ή διανοίξεις θα το δούμε». Τόνισε ακόμη: 

«Υπάρχει μεγάλο θέμα με την απορροή των υδάτων, με τις γράνες και τα ρέματα. Είμαι αποφασισμένος να καθαρίσουν όλα αυτά και θα ζητήσω εισαγγελική συνδρομή ώστε όλοι να συνταχθούν σε μια προσπάθεια που πρέπει να γίνει, για να μην έχουμε επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πλημμυρών στην περιοχή μας».

Τις νέες ζημιές είδε από κοντά και ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, που σημείωσε πως έχουν γίνει σημαντικές ζημιές από τα νερά και χρειάζονται μέτρα. Με τη συνεργασία όλων πρέπει να βρεθούν λύσεις και να προστατευτούν οι καλλιέργειες, υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Νίκος Σινάνης ανέφερε: «Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώθηκε ο σύλλογος σε αυτά που έλεγε. Για ακόμη μια φορά έχουμε ζημιές στην ίδια περιοχή και υπαιτιότητα έχει ο δρόμος 100%. Αυτό είδε και παραδέχτηκε και ο δήμαρχος. Είμαστε αγανακτισμένοι, θα πάμε στον εισαγγελέα. Εχουμε επισημάνει τα σημεία που γίνεται η καταστροφή και κάτι πρέπει να γίνει».

Κ.Μπ.