Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016 08:42

Χονδρέμποροι κατά της απομάκρυνσης των φορτηγών από την Αγορά

Γράφτηκε από την

Αντίθετοι με την απομάκρυνση των βαρέων οχημάτων από το δυτικό τμήμα της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας είναι χονδρέμποροι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ΚΑΚ. Με επιστολή τους μάλιστα επικρίνουν την απόφαση της δημοτικής αρχής και τις σχετικές δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα.

Αναλυτικά η επιστολή των εμπόρων έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος για το "κατόρθωμα" της διορισμένης από τον δήμαρχο διοίκησης της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας να απομακρύνει τα βαρέα οχήματα από το δυτικό τμήμα της αγοράς τις ημέρες και ώρες διεξαγωγής της λαϊκής αγοράς για τη δήθεν διευκόλυνση των επισκεπτών-πελατών που πάρθηκε και με ομόφωνη (Σοφή!) απόφαση από το Δ.Σ. Ποιες είναι όμως οι αλήθειες που κρύβονται πίσω από τη "μέριμνα" αυτή; Ποιους πλήττει; Ποιοι αποφασίζουν; Τι συμβαίνει με την επιχειρηματικότητα που θίγεται και που απρόσκοπτα κάποιοι "πολεμούν" στην Ελλάδα της κρίσης που προσπαθούμε να σώσουμε ό,τι σώζεται; Μία σύντομη ματιά στα γεγονότα από μια διαφορετική οπτική γωνία ίσως μας κάνει να επαναπροσδιορίσουμε κάποιες σκέψεις μας για τα σπουδαία "επιτεύγματα" των εκάστοτε διοικήσεων.

Στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας -όπως και σε όλες τις αγορές της Ελλάδας- στεγάζονται και χονδρέμποροι με σημαντικό μερίδιο υγιούς επιχειρηματικότητας. Τα αποτελέσματα της κρίσης όμως ήταν και εδώ εμφανή διότι από τους 20 χονδρεμπόρους απέμειναν μόνο 6! Κάποιοι εξ αυτών- των εναπομεινάντων βρίσκονται στις θέσεις αυτές επί τριακονταετίας καταβάλλοντας τυπικότατα τα μισθώματά τους, όντες παρόντες σε κάθε πρόβλημα της αγοράς που επιζητούσε λύση, όντες ενεργοί σε κάθε χορηγία που ζητούνταν από τον δήμο να συμμετάσχουν (κοινωνικές εκδηλώσεις, κοινωνικό παντοπωλείο κλπ). Από την άλλη πλευρά, η εκάστοτε διοίκηση πάντα απούσα! Ουδέποτε στα τόσα χρόνια υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση με τους εμπόρους-μισθωτές για τα προβλήματα που ενδεχομένως προκύπτουν, καμία μέριμνα (Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις αγορές της Ελλάδας πλην της δικής μας υπάρχει φύλαξη και έλεγχος) και φυσικά καμία νύξη για μείωση του μισθώματος όπως έγινε στο ΒΙΟ.ΠΑ. Ούτε και αυτή τη φορά φυσικά με ένα θέμα τόσο καίριο κλήθηκε ο οποιοσδήποτε έμπορος να εκφέρει την άποψή του, να παρουσιάσει την οπτική του, να βρεθεί ενδεχομένως μία λύση που δεν βλάπτει καμία πλευρά. Η διοίκηση  που στις περισσότερες εκφάνσεις ουδεμία σχέση έχει με την αγορά-είναι αποκλειστικά και μόνο παρούσα μέσω των “δικών” της προσληφθέντων υπαλλήλων (ο νοών νοείτω) στις αρχές κάθε μήνα για την είσπραξη του ενοικίου!

Ερχόμενοι στο σήμερα και στην παραπάνω απόφαση της απομάκρυνσης των βαρέων οχημάτων από τον χώρο της αγοράς και συγκεκριμένα έναντι των καταστημάτων χονδρικής τίθενται κάποια ερωτήματα:  Δυσχεραίνει την εργασία των εμπόρων η εν λόγω απόφαση; Συμβαίνει κάτι αντίστοιχο σε οποιαδήποτε αγορά της Ελλάδας ή του εξωτερικού; Υπήρχε λύση που ηθελημένα αγνοήθηκε; Αν και τα ερωτήματα όπως ο καθείς διακρίνει είναι ρητορικά θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις για να μπορέσουν όλοι να μάθουν την αλήθεια και τα εξυπηρετούμενα συμφέροντα...

Απαντώντας λοιπόν στο πρώτο ερώτημα υποστηρίζουμε πως είναι αδύνατο και μη ασφαλές από τη μια να μετακινηθούν όλα αυτά τα φορτηγά εκτός της Αγοράς και δη στο σπίτι των εμπόρων (!) όπως ο δήμαρχος δήλωσε και από την άλλη καθίστανται αδύνατες οι απαιτούμενες για τις φορτοεκφορτώσεις κινήσεις. Από την άλλη πλευρά, είναι πανελλαδική και συγχρόνως παγκόσμια πρωτοτυπία η εν λόγω απόφαση! Δεν υπάρχει αγορά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που να αναγκάζουν τους εμπόρους να απομακρύνουν τα οχήματά τους εκτός του χώρου της Αγοράς! Τέλος, η απάντηση θα δοθεί πάλι με ερώτημα: Πού είναι άραγε το πραγματικό προβλεπόμενο πάρκινγκ για τους επισκέπτες -πελάτες; Μήπως έχει υπερκαλυφθεί από θέσεις υπαίθριων πωλητών από όλη την Πελοπόννησο (πλήττοντας τους Μεσσήνιους) για να εισπραχθούν τα ενοίκια των θέσεων; Ποια συμφέροντα εν τέλει θίγονται και ποιων ικανοποιούνται; Μήπως είναι ψηφοθηρικοί οι λόγοι της περιορισμένης μέριμνας της διοίκησης; Η αναμόρφωση και ανάπτυξη της Αγοράς τι ακριβώς περιλαμβάνει; Τις τηλεοράσεις στους διαδρόμους για να βλέπουν οι γριούλες; Τις καινούριες πολυτελείς καφετέριες που ξεφυτρώσουν από τους νέους διευθυντές εν μία νυκτί; Σπουδαία έργα! Μα δεν κατάφεραν να πείσουν ούτε την επιτροπή για την επιλογή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας... και λυπούμαστε για αυτό! Πάνω από όλα γιατί αρνούνται να δουν, να ακούσουν και να στηρίξουν ότι πραγματικά έχει αξία σήμερα και αυτό είναι μόνο η παράδοση! Η αγορά θέλει συντήρηση και έργα τομής και όχι πασαλείμματα και μισοδουλειές!». 

Την παραπάνω επιστολή υπογράφουν οι Σιαμπής Βασίλειος & ΣΙΑ ΟΕ. Μπουρδέκας Θεόδωρος. Αφοί Γιαννακόπουλοι Ο.Ε.