Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016 08:21

Η Πολιτεία τίμησε μετά θάνατον τον επισμηνία (Ι) Γρηγόριο Βαλκανά στους Χράνους Αρκαδίας (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

Τη Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής στον επισμηνία (Ι) Γρηγόριο Βαλκανά απένειμε μετά θάνατον ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, για την αυτοθυσία και αφοσίωση που επέδειξε στο πεδίο της μάχης στις 18 Νοεμβρίου 1940. 

Στην τελετή απονομής, που έγινε στους Χράνους Αρκαδίας, παρέστη ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης. Τη Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής παρέλαβε μέλος της οικογένειας του Γρ. Βαλκανά.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, είπε μεταξύ άλλων τα εξής: 

«Με αισθήματα συγκίνησης, δέους και εθνικής υπερηφάνειας συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στους Χράνους Αρκαδίας, για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον επισμηνία Γρηγόριο Βαλκανά, που επέλεξε την αυτοθυσία προκειμένου να καταρρίψει εχθρικό αεροσκάφος, σε εναέρια μάχη στο Αλβανικό Μέτωπο, το 1940. 

Στις 18 Νοεμβρίου 1940, με αεροσκάφος PZL της 23ης Μοίρας Διώξεως, κατά την καταδίωξη ιταλικού βομβαρδιστικού και αφού εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά του χωρίς να πετύχει την κατάρριψη, το εμβόλισε με την προπέλα του αεροπλάνου του, επιδεικνύοντας απαράμιλλο ηρωισμό, θάρρος και αυτοθυσία. Ακολούθησε το παράδειγμα του συμπολεμιστή του Μαρίνου Μητραλέξη.

Ο Γρηγόριος Βαλκανάς, πολεμώντας για την ελευθερία της πατρίδας, εξέπνευσε στον εναέριο χώρο πλησίον της Κορυτσάς. Το παράδειγμά του πρέπει να μνημονεύεται παντοτινά, γιατί αποτελεί ένα υπαρκτό και ένδοξο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Θυσίασε συνειδητά τη ζωή, για να κρατήσει ελεύθερους τους ελληνικούς ουρανούς, επιδεικνύοντας  θάρρος, αποφασιστικότητα, αγωνιστικότητα και αυταπάρνηση. Τις αρετές αυτές τιμούμε και αποκαθιστούμε σήμερα με την παρουσία μας εδώ».