Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2016 17:37

Διάκριση για το Γραφείο Επιθεώρησης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Διάκριση για το Γραφείο Επιθεώρησης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας

Μια ακόμα διάκριση κατέγραψε στο ενεργητικό του το Γραφείο Επιθεώρησης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας. Η αναφορά για το πλοίο "Arfetisalle'' -του οποίου είχε απαγορευτεί ο απόπλους φέτος τον Ιανουάριο- υποβλήθηκε στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ναυτιλίας και στη συνέχεια υποβλήθηκε στη γραμματεία του Paris MοU, με αποτέλεσμα να δημοσιοποιηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της www.parismou.org, στο πεδίο ''caught in net''.

Την αναφορά συνέταξε ο επικεφαλής του γραφείου και εξουσιοδοτημένος επιθεωρητής στον τομέα των επιθεωρήσεων πλοίων (επιθεωρητής PSC), πλωτάρχης Νίκος Γιαννουλάτος.

Θυμίζουμε ότι φέτος στις αρχές Φεβρουαρίου το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας επέβαλε στο φορτηγό πλοίο ''Arfetisalle'' το διοικητικό πρόστιμο των 45.000 ευρώ. Στο πλοίο, με σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, είχε απαγορευτεί ο απόπλους γιατί στην επιθεώρηση που του έγινε φέτος στις 27 Ιανουαρίου διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός ελλείψεων. 

 

ΤΙΜΩΡΙΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Συγκεκριμένα, το Λιμεναρχείο έθεσε το μέτρο της κράτησης στο φορτηγό πλοίο και παράλληλα σχηματίστηκε δικογραφία, καθώς στην επιθεώρηση που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκαν 59 ελλείψεις - παρατηρήσεις, σχετικά με την ασφάλειά του και την ασφάλεια του πληρώματος. Ετσι, σύμφωνα με τις διαδικασίες του Paris MοU (σ.σ. μνημόνιο συνεννόησης των Παρισίων για τον έλεγχο κατάστασης πλοίων από το κράτος λιμένα) επιβλήθηκε το μέτρο της κράτησης - απαγόρευσης απόπλου (detention) και κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Το πλοίο αναχώρησε από το λιμάνι της Καλαμάτας στις 15 Μαρτίου, όταν φτιάχτηκαν οι 26 από τις 59 παρατηρήσεις, που οδήγησαν στην τιμωρία της απαγόρευσης απόπλου.  

 

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά που δημοσιεύεται σχετική αναφορά του Γραφείου Επιθεώρησης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, με την απαγόρευση απόπλου μετά από επιθεώρηση στο πλαίσιο του Paris MοU. Η πρώτη αφορά το πλοίο ''Αnna Ν'', του οποίου είχε απαγορευτεί ο απόπλους το 2011. Η δεύτερη αναφορά ήταν για την κράτηση του πλοίου ''Yong Gi'' (σ.σ. και μετέπειτα "Simone"), τον Ιανουάριο του 2015. Ειδικότερα, η επιθεώρηση του πλοίου "Yong Gi", σημαίας της Δημοκρατίας της Σιέρα Λεόνε, χαρακτηρίστηκε ως "καλύτερη πρακτική" (best practice) και ως υποδειγματική, από τον γενικό γραμματέα της γραμματείας του Paris MοU. Ως αποτέλεσμα της υποδειγματικής αναφοράς και του πλήρους φωτογραφικού υλικού που τη συνόδευε, το Λιμενικό Σώμα και κατ' επέκταση η χώρα μας, βραβεύτηκε ανάμεσα σε άλλες 27 χώρες από τη γραμματεία του Paris MοU της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (EMSA).

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ

Θυμίζουμε ότι το Λιμεναρχείο Καλαμάτας χαρακτηρίστηκε το 2011 Γραφείο Επιθεωρήσεων για όλη τη Νότια Πελοπόννησο και συντονιστής είναι ο υπολιμενάρχης Καλαμάτας, πλωτάρχης Λ.Σ. Νίκος Γιαννουλάτος. 

Στους ελέγχους οι οποίοι γίνονται, ο επιθεωρητής εξετάζει τα αποδεικτικά διπλώματα ναυτικής ικανότητας και όλα τα χαρτιά του πλοίου, ενώ από έλεγχο περνούν οι συνθήκες στις οποίες ζει το πλήρωμα, καθώς και η γενική κατάσταση του πλοίου: τα συστήματα ανάγκης (σύστημα πυρόσβεσης, κατάσταση των πυροσβεστικών μέσων, οι μάνικες, σωσίβιες λέμβοι), το μηχανοστάσιο και η λειτουργία του πηδαλίου, αλλά και τα λειτουργικά συστήματα, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία σε συστήματα πρόληψης της θαλάσσιας ρύπανσης και θαλάσσιου περιβάλλοντος, τις δεξαμενές αλλαγής πετρελαϊκών καταλοίπων και τα συστήματα διαχείρισής της. Επίσης ένας επιθεωρητής ελέγχει και τους χώρους όπου μένει και διασκεδάζει το πλήρωμα, τους χώρους υγιεινής, τα μαγειρεία και τα ψυγεία, τα πλυντήρια και τις αποθήκες τροφίμων. 

Από όλο το σύστημα επιθεώρησης η τιμωρία ενός υποβαθμισμένου πλοίου είναι η απαγόρευση απόπλου (μέτρο κράτησης), μέχρι να φτιαχτούν οι παρατηρήσεις. Αλλα μέτρα είναι οι βεβαιώσεις διοικητικών προστίμων, ενώ αν τίθεται σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή γίνεται δικογραφία. 

Ν.Κ.


NEWSLETTER