Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2016 12:41

Η Σπάρτη γίνεται ένα απέραντο Χριστουγεννιάτικο Χωριό! (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες του Δήμου Σπάρτης για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Χριστουγεννιάτικου Χωριού, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου!

Το Χωριό, που θα λειτουργήσει για 17 ημέρες, θα εκτείνεται από την κεντρική πλατεία Σπάρτης έως και το πάρκο ΟΤΕ, μετατρέποντας το κέντρο της πόλης σε μια ατελείωτη χριστουγεννιάτικη κοινότητα για μικρούς και μεγάλους. Μεταξύ άλλων θα εγκατασταθούν ξύλινα σπιτάκια, ζαχαρόσπιτα, καρουζέλ, συνθετικό παγοδρόμιο, ξύλινο τρενάκι, Αη Βασίλης, και άλλα πολλά! Την τιμητική τους θα έχουν τα μικρά παιδιά που θα ζήσουν μια αυθεντική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα με παιχνίδι και  γλυκίσματα! Παράλληλα, θα είναι μία ευκαιρία προώθησης Λακωνικών προϊόντων τα οποία θα διατίθενται στα σπιτάκια του Χριστουγεννιάτικου Χωριού. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η επίσκεψη στο Χωριό θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες, μετά από απόφαση της Δημοτικής Αρχής. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι στο Χωριό θα υπάρχει δυνατότητα προσφοράς ειδών για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Σπάρτης.

Όπως εκτιμά ο Δήμος Σπάρτης, το Χριστουγεννιάτικο Χωριό θα αποτελέσει σημαντικό τοπικό, οικονομικό και πολιτισμικό γεγονός για την τοπική κοινωνία, ενώ αναμένεται να προσελκύσει επισκέπτες από άλλες περιοχές -εντός και εκτός- νομού.

Διάστημα λειτουργίας

Ως χρόνος λειτουργίας του ετήσιου Χριστουγεννιάτικου Χωριού καθορίζεται το διάστημα από 16 Δεκεμβρίου 2016 έως και 2 Ιανουαρίου 2017, ενώ η αγορά του Χωριού θα λειτουργήσει από 17 Δεκεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2016.

Αναλυτικά, την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016 το Χωριό θα λειτουργήσει από τις 17:00 – 21:00, ενώ από το Σάββατο 17/12/2016 έως τη Δευτέρα 2/11/2017 θα είναι ανοιχτό για το κοινό -με συνεχές ωράριο- από τις 11 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Οι χώροι στους οποίους θα λειτουργήσει το Χριστουγεννιάτικο Χωριό καθορίζονται ως εξής: Κεντρική πλατεία Σπάρτης, οδός Λυκούργου από Κων/νου Παλαιολόγου έως Αγίου Νίκωνος και πάρκο ΟΤΕ.

Οι εγκαταστάσεις 

- Στον ελεύθερο χώρο της κεντρικής πλατείας Σπάρτης θα τοποθετηθούν: Φουσκωτά  κάστρα, έλκηθρο, καρουζέλ, Aη Βασίλης και συνθετική πίστα παγοδρόμιου/ρόλλερ. 

-  Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό θα συνεχίζει στην οδό Λυκούργου, από Κων/νου Παλαιολόγου έως Αγίου Νίκωνος. Εκεί, από τη γωνία Πλήθωνος Γεμιστού και με κατεύθυνση προς Αγίου Νίκωνος έμπροσθεν του πεζοδρομίου του Μουσείου θα τοποθετηθούν δέκα ξύλινα σπιτάκια που θα διατεθούν προς ενοικίαση. Επίσης, προς ενοικίαση προσφέρονται στην απέναντι πλευρά της οδού έμπροσθεν του Πάρκου ΟΤΕ,  τέσσερις θέσεις για την τοποθέτηση πάγκων για πώληση κάστανων, ποπ-κορν, μαλλί της Γριάς, ξηρών καρπών. 

- Στην οδό Λυκούργου στο κενό των νησίδων έμπροσθεν της οδού Πλήθωνος Γεμιστού θα τοποθετηθεί στατικό ξύλινο τρένο. 

- Στο χώρο του πάρκου του ΟΤΕ θα τοποθετηθούν φουσκωτά ζαχαρόσπιτα, ιγκλού, σπιτάκια και  καλυβάκια (τύπου φάτνη). 

- Για όλες τις κατασκευές που θα τοποθετηθούν θα προσκομισθεί βεβαίωση αρμοδίου  μηχανικού  για την ορθή και ασφαλή εγκατάσταση τους.

Διάθεση χώρων

Για τη λειτουργία της χριστουγεννιάτικης αγοράς από 17/12/2016 έως 31/12/2016 θα διατεθούν προς ενοικίαση: 1) Τα δέκα ξύλινα σπιτάκια διαστάσεων 2,20 μ. X 2,20 μ. που θα τοποθετηθούν από Πλήθωνος Γεμιστού προς Αγίου Νίκωνος με μίσθωμα  που θα καθοριστεί με σχετικές αποφάσεις. Τα ξύλινα σπιτάκια θα αριθμηθούν από το 1 έως το 10 ξεκινώντας από Πλήθωνος Γεμιστού προς Αγίου Νίκωνος, 2) Οι χώροι (τέσσερις θέσεις) που θα καταλαμβάνουν οι πάγκοι πώλησης των κάτωθι ειδών: κάστανα, ποπ κορν, μαλλί της γριάς, ξηροί καρποί, με μίσθωμα  που θα καθοριστεί με σχετικές αποφάσεις, 3) Προκειμένου για πολύτεκνους και ΑΜΕΑ στις παραπάνω καθορισμένες τιμές θα γίνεται έκπτωση 15%.

Καταληκτική ημερομηνία για κατάθεση στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Σπάρτης, της αίτησης και των δικαιολογητικών για τη χορήγηση της άδειας συμμετοχής στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό, ορίζεται η Τετάρτη 14/12 και ώρα 14:00.

Τα είδη που θα βρείτε στο Χωριό

Με απόφαση του ΔΣ Σπάρτης καθορίζονται τα είδη που επιτρέπεται να πωλούνται στην αγορά του Χριστουγεννιάτικου Χωριού. Ενδεικτικά αυτά  είναι: Γλυκίσματα, ζαχαρώδη προϊόντα, είδη σοκολατοποιίας, Λακωνικά αγροτικά προϊόντα, είδη δώρων, χριστουγεννιάτικα είδη και παιχνίδια.

Επίσης θα επιτρέπεται η τοποθέτηση έως τέσσερις πάγκων στην οδό Λυκούργου για την πώληση των παρακάτω ειδών: Κάστανα, ξηροί καρποί, ποπ κορν, μαλλί της γριάς.

Πεζοδρομείται τμήμα της Λυκούργου

Για τη λειτουργία του Χριστουγεννιάτικου Χωριού προβλέπονται προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (πεζοδρομήσεις) και συγκεκριμένα: 1) Στην οδό Λυκούργου, στο τμήμα που περικλείεται μεταξύ των οδών Κων/νου Παλαιολόγου και Αγίου Νίκωνος και 2)  Στην οδό Πλήθωνος Γεμιστού από την αρχή της (συμβολή με την οδό Ευαγγελιστρίας) μέχρι το τέλος αυτής (συμβολή με την οδό Λυκούργου).

Η άποψη των μελών του ΔΣ - Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την πεζοδρόμηση

Το θέμα του Χριστουγεννιάτικου Χωριού συζητήθηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης τη Δευτέρας 5/12.

Αναφερόμενος στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, ο δήμαρχος Βαγγέλης Βαλιώτης τόνισε ότι «το προηγούμενο διάστημα είχαμε μία καλή συζήτηση με τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες εστίασης της πόλης. Υπήρχαν σκέψεις να δημιουργηθεί το Χριστουγεννιάτικο Χωριό,  είτε στο χώρο των Γυμνασίων, είτε στο κενοτάφιο του Λεωνίδα. Τελικά επιλέξαμε το κέντρο, με στόχο την τόνωση και της αγοράς κατά τη διάρκεια των εορτών». Ο κ. Βαλιώτης τόνισε ότι «στόχος είναι να προσεγγίσουμε κόσμο και εκτός πόλης. Η πεζοδρόμηση απαιτείται για λόγους προστασίας. Εφόσον απαιτηθεί, θα διαθέσουμε τα mini-bus του Δήμου για τη μεταφορά των επισκεπτών στο κέντρο».

Ο Θ. Πατσιλίβας έκανε λόγο για «επένδυση στον πολιτισμό και στη ψυχαγωγία, όπου θα υπάρχουν στοιχεία εθίμων, πολιτισμού και συναισθημάτων», ενώ ο Π. Ρήγας τόνισε ότι «τολμάμε να κάνει κάτι διαφορετικό, να φύγει το “σκοτάδι” από την πόλη. Θα τονωθεί η τοπική οικονομία. Κάνει άλμα ο Δ. Σπάρτης».

Αναφερόμενος στην πεζοδρόμηση της Λυκούργου για το διάστημα των εορτών, ο Δ. Αποστολάκος υπογράμμισε ότι το μέτρο «θα είναι καλό για λόγους ασφαλείας των παιδιών. Δεν θα δημιουργήσει χάος», ενώ εκτίμησε ότι «θα συμβάλλει και στην αποσυμφόρηση της Παλαιολόγου».

Με σκοπό την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Σπάρτης, ο Β. Σκρουμπέλος πρότεινε «να αφήνουν οι πολίτες ό,τι επιθυμούν για την ενίσχυση του Παντοπωλείου».

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης Ι. Καρμοίρης σημείωσε ότι «είναι θετικό αυτό που πάει να γίνει, αλλά δεν πρέπει να κλείσει η Λυκούργου, καθώς θα δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο. Θεωρώ ότι κάνετε τα πάντα για να μας πείσετε για την αναγκαιότητα των πεζοδρομήσεων». Με την άποψη του κ. Καρμοίρη συμφώνησε και ο Χρ. Δημητρόπουλος, που μίλησε για προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Ο Χρ. Αλεξάκος από την «Ελπίδα» εμφανίστηκε υπέρ των ρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι «πανευρωπαϊκά, η τάση είναι να μειώνεται η χρήση των δρόμων από τα οχήματα. Δεν πρέπει να φοβόμαστε την αλλαγή…».

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Γεωργανές ο οποίος ανέφερε: «Συγχαρητήρια στο Δήμο για την προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης, είμαστε όμως αντίθετοι με το κλείσιμο της Λυκούργου, καθώς θα δημιουργήσει κυκλοφοριακή συμφόρηση στην πόλη. Θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη», ενώ πρόσθεσε ότι «το Χριστουγεννιάτικο Χωριό είναι μια καλή ιδέα, αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα και για την ενίσχυση των εμπόρων, οι οποίοι πέρασαν ένα άσχημο φθινόπωρο…»

Το θέμα για τη λειτουργία του Χριστουγεννιάτικου Χωριού ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, ενώ «παρών» ψήφισαν οι κκ Λεβεντάκης και Βουνάσης και κατά η παράταξη Αργειτάκου, αντιδρώντας στην πεζοδρόμηση του τμήματος της Λυκούργου.

Πηγή: lanonikos.gr /  Video: Τ. Κούρος