Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016 09:36

Το όνειρο σταμάτησε στην Ελαία για 38 μετανάστες με 7 παιδιά

Γράφτηκε από την

 

Στο πευκοδάσος της Ελαίας ήταν κρυμμένοι οι 45 μετανάστες, μεταξύ τους και 7 παιδιά, που περίμεναν χθες για να φύγουν παράνομα από τη χώρα με ένα πλοιάριο, το οποίο όμως προσάραξε στην ακτή και έτσι τα σχέδιά τους για μια καλύτερη ζωή μακριά από την Ελλάδα, ναυάγησαν.

Στο πλοιάριο επέβαιναν 3 Ουκρανοί, ο καπετάνιος και δύο ακόμη ως βοηθητικό πλήρωμα, οι οποίοι προσήχθησαν από λιμενικούς της Πύλου και της Κυπαρισσίας για να ανακριθούν ως πιθανοί διακινητές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο καπετάνιος δεν παραδεχόταν ότι πήγε για να πάρει μετανάστες και προέβαλε ως δικαιολογία για την παρουσία του στην ακτή της Ελαίας ότι έπαθε βλάβη το πλοιάριο. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κάτι τέτοιο δεν ισχύει γιατί το Λιμενικό εξέτασε το σκάφος και δεν φάνηκε να έχει βλάβη.

Να σημειωθεί ότι η προανάκριση και συγκέντρωση στοιχείων για το σχηματισμό της δικογραφίας συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ, και μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο η λιμενική αρχή Πύλου δεν είχε ακόμη προχωρήσει στη σύλληψη των 3 Ουκρανών. Επίσης, δεν υπήρχαν ξεκάθαρα στοιχεία για το πώς οι 45 μετανάστες ήρθαν στη Μεσσηνία ή από πού ξεκίνησαν το ταξίδι τους.

ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΥΡΟΙ ΚΑΙ ΙΡΑΚΙΝΟΙ

Αρχικά, οι αστυνομικοί του Τμήματος Κυπαρισσίας βρήκαν να κρύβονται στο δάσος οι 42 από τους συνολικά 45 μετανάστες (29 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά), οι οποίοι δηλώνουν ότι είναι Σύροι και Ιρακινοί. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα λίγο πριν τις 10 το πρωί, εντοπίστηκε το σκάφος να έχει προσαράξει στην ακτή. Οι έρευνες πάντως συνεχίστηκαν μη τυχόν και κρύβονταν περισσότεροι μετανάστες, και έτσι γύρω στη 1 το μεσημέρι βρέθηκαν ακόμη 3, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο κτήριο Βουδούρη της Ελαίας, που παραχώρησε ο Δήμος Τριφυλίας για την προσωρινή φιλοξενία τους.  

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το προχωρημένο της ώρας (σ.σ. η δημοτική αρχή Τριφυλίας ειδοποιήθηκε γύρω στις 2 το μεσημέρι), ο δήμος κινήθηκε με αξιοθαύμαστη ταχύτητα. Βρέθηκαν, σε συνεργασία με την Π.Ε. Μεσσηνίας στρώματα και κλινοσκεπάσματα, χημικές τουαλέτες και τρόφιμα. Συγκινητική ήταν και η ευαισθητοποίηση που έδειξαν οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι συγκέντρωσαν φαγώσιμα, λαχανικά, ψωμί και φρούτα για να τα δώσουν στους μετανάστες. Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, μας είπε ότι τα παιδιά είναι περίπου στην ηλικία των 8 έως 10 χρόνων, όλα καλοβαλμένα και περιποιημένα, όπως και οι γονείς τους. Ο δήμαρχος μάλιστα μίλησε για την ευπρέπεια που έδειξαν όλοι οι μετανάστες απέναντι στη βοήθεια που δέχτηκαν, ενώ όπως τον διαβεβαίωσαν από το αρμόδιο υπουργείο μέχρι αύριο θα έχουν μεταφερθεί από το δημοτικό κτήριο. 

Ν.Κ.