Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017 10:25

Μόντρεαλ - Μεσσηνία και οι 13 πρεσβευτές του Θερινού Σχολείου

Γράφτηκε από την
Μόντρεαλ - Μεσσηνία και οι 13 πρεσβευτές του Θερινού Σχολείου

Της Μαρίας Κυριακού

Ενα κρύο απόγευμα της Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου 2017 στο Σύλλογο Μεσσηνίων του Μόντρεαλ καταφέραμε για λίγες ώρες, μία παρέα όλων των ηλικιών, να ταξιδέψουμε στα γραφικά ορεινά χωριά της Μεσσηνίας και στις πανέμορφες ακρογιαλιές της μέσα από τις αφηγήσεις των 35 συνολικά μαθητών που είχαν την τύχη να περάσουν ένα αξέχαστο μήνα, πέρυσι το καλοκαίρι, στο Θερινό Σχολείο στην Καλαμάτα υπό την αιγίδα της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά και του πρόεδρου της κ. Τζαλαλή.

Η συντονίστρια του προγράμματος στο Μόντρεαλ για το Θερινό Ελληνικό Σχολείο στην Καλαμάτα για Παιδιά Ομογενών κ. Καίτη Σάμπαλη ξεκίνησε την εισήγησή της ευχαριστώντας όλους όσοι βοηθούν και στηρίζουν οικονομικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το Θερινό Σχολείο στην Καλαμάτα λειτουργεί από το 2006, αρχικά υπό την χορηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα τελευταία χρόνια  συνεχίζεται η λειτουργία του εξ ολοκλήρου με την συμβολή και τις δωρεές μελών από όλους τους Μεσσηνιακούς Συλλόγους Αποδήμων Αμερικής και Καναδά. 

Οι πρωταγωνιστές της συνάντησης, εκείνο το απόγευμα, ήταν οι πέντε από τους δεκατρείς τυχερούς μαθητές από το Μόντρεαλ, ηλικίας από 18 – 24 ετών, που ταξίδεψαν για ένα μήνα το καλοκαίρι του 2016 για το Θερινό Σχολείο στην Καλαμάτα. Παρέστησαν στην συνάντηση και μοιράστηκαν μαζί μας τις εντυπώσεις τους, τις αναμνήσεις τους, τον ενθουσιασμό τους για την φιλοξενία, την αγάπη του κόσμου και για την δυνατότητα που τους δόθηκε να γνωρίσουν καλύτερα την Ελλάδα.

Το πρόγραμμά τους, στον ένα μήνα που φιλοξενήθηκαν στις φοιτητικές εστίες του ΤΕΙ Καλαμάτας, ήταν έτσι επεξεργασμένο ώστε να προσφέρει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα μεταξύ εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.

Η παρακολούθηση των μαθημάτων γινόταν καθημερινά, τις πρωινές ώρες, με εισηγήσεις διακεκριμένων καθηγητών όπως του κ. Κ Νιάρχου, του κ. Αθ. Χρήστου και άλλων, σε μαθήματα της Ελληνικής γλώσσας, Φιλοσοφίας, Πολιτισμού και Λαογραφίας.                    

Τα απογεύματά τους περιείχαν εκπαιδευτικές εκδρομές. Επισκέφθηκαν συνολικά πέντε μουσεία, αρχαιολογικούς τόπους και, φυσικά, είδαν από κοντά τα μοναδικά μαγευτικά μέρη της Μεσσηνίας. Αναμνήσεις μίας ζωής για πολλούς από τους μαθητές που για πρώτη φορά μέσα από τις εκπαιδευτικές εκδρομές τους γνώρισαν την Πύλο και επισκέφτηκαν στο Νιόκαστρο, το σπίτι του Ολυμπιονίκη Τσικλητήρα, το Κάστρο της Μεθώνης, τις Μυκήνες, την Επίδαυρο -όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουν και την θεατρική παράσταση "Οιδίπους Τύραννος" του Σοφοκλή-, την Αρχαία Ολυμπία όπου και αγωνίστηκαν στο τρέξιμο και στέφθηκαν στο τέλος με το στεφάνι ελιάς.                                      

Μας περιέγραψαν τις αξέχαστες στιγμές που έζησαν, τις εμπειρίες που τους έφεραν ακόμα πιο κοντά με τις ρίζες τους. Εμαθαν περισσότερα για την ιστορία των προγόνων τους και ένιωσαν εντονότερο το αίσθημα της υπερηφάνειας για την καταγωγή τους. Δεν θα μπορούσαν να λείψουν από τις εκδρομές τους οι βουτιές στις μαγευτικές παραλίες των δαντελωτών ακρογιαλιών της Κορώνης, της Μπούκας, της Κυπαρισσίας και της μοναδικής Φοινικούντας, όπως και η επίσκεψή τους στο μεγαλοπρεπή Ταΰγετο.

Συνοδοιπόροι τους τον ένα μήνα παραμονής τους στην Μεσσηνία οι δάσκαλοι και καθηγητές τους από το Μόντρεαλ Ειρήνη Τουρκομανώλη, Δέσποινα Μοιρακίδου, Αικατερίνη Βαγγελάτου και Μαργαρίτα Μπούρα όπου μοιράστηκαν εξίσου τις εμπειρίες και τις παρατηρήσεις τους για το καλύτερο μέλλον του προγράμματος.  

Οι μέρες τους γεμάτες από ξεχωριστές στιγμές, φιλίες που τους συνοδεύουν ακόμη, απόκτηση γνώσεων και νέα ερεθίσματα που προέκυψαν μετά από αυτό το ταξίδι αλλά και με μία στέρεα υπόσχεση των μαθητών να βοηθήσουν έμπρακτα στην στήριξη και συνέχιση αυτού του προγράμματος, ως οι καλύτεροι πρεσβευτές του Θερινού Σχολείου της Καλαμάτας τα επόμενα χρόνια.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τους καλεσμένους, τα μέλη του Συλλόγου Μεσσηνίων, όπου με θαυμασμό άκουγαν τις ιστορίες των μαθητών και γεμάτοι με το συναίσθημα της υπερηφάνειας και της λησμονιάς ευχήθηκαν την συνέχιση και οικονομική ενίσχυση του Θερινού Σχολείου Καλαμάτας από όλους τους ομογενείς, ώστε να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους μαθητές να μελετήσουν το χθες και ν’ ατενίσουν περήφανα τους ορίζοντες του αύριο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:

www.pan-messinian.com

 

 

 

 

 

 


NEWSLETTER