Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017 16:21

Απολαυστικά παραμύθια από μικρούς παραμυθάδες στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά

Γράφτηκε από την

Μια ξεχωριστή βραδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μικροί και  μεγάλοι την περασμένη Παρασκευή στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά.

Μικροί παραμυθάδες, της Ομάδας Λογοτεχνίας του Δημοτικού Σχολείου, αφηγήθηκαν παραμύθια της προφορικής παράδοσης με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο. Παραμύθια μαγικά, όπως ο ελληνικός  Σταχτομπούτης, παραμύθια κλιμακωτά, όπως το Κουντουνάκι και το Ρεπάνι και ένα παραμύθι για τα παραμύθι και τους παραμυθάδες.

Στη βραδιά παρουσιάστηκαν και αποσπάσματα από το cd με λαϊκά παραμύθια που ηχογράφησε η Ομάδα Λογοτεχνίας το 2016. Το cd  περιλαμβάνει δύο ηχογραφημένα παραμύθια, τον Κοκκινοβρακάτο και την Σεληνοπούλα.

Τα παιδιά συγκίνησαν με τον ζωντανό τρόπο της αφήγησής τους και ταξίδεψαν το κοινό σε … υπέροχα ψέματα που κρύβουν πάντα μιαν  αλήθεια, όπως χαρακτηριστικά τόνισε και η εμψυχώτρια της Ομάδας Χριστίνα Δίμιζα.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Ομάδα συστηματικά ασχολείται με την προφορική Λογοτεχνία, με την κατάκτηση του παραμυθιακού λόγου μέσα από παιχνίδια έκφρασης και δραστηριότητες δημιουργικής γραφής. Ο κόσμος των λαϊκών παραμυθιών και μάλιστα των νεοελληνικών, αποτελεί ανεξάντλητη πηγή πλούτου για τη σπουδή μικρών και μεγάλων μαθητών στην προφορική και γραπτή έκφραση.

Οι μικροί λογοτέχνες  που αφηγήθηκαν τα παραμύθια ήταν οι: Βίκυ Κωστολιά, Φλωρεντία Λέφα, Δήμητρα Μανωλοπούλου, Μάρθα Μπουγά, Βασιλιάνα Σταύρου από την Ε΄ Δημοτικού και οι: Ελίνα Γραμματικοπούλου, Μαρία Καπερνοπούλου, Παναγιώτης Κονταξής, Μαριλένα Κουτέλα, Μαρίζα Κυριακού, Ξενοφών Μανωλόπουλος,  Σμαράγδα Μαρίνου, Αντώνης Μαχαίρας, Βασιλική Μπαλαφούτη,  Αφροδίτη Μπαχράμη, Αθανάσιος Νταγιόπουλος από την Β΄ και Γ΄ Δημοτικού.