Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017 17:43

Διαδασκαλία αγιογραφίας σε μαθητές του 7ου Γυμνασίου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Διαδασκαλία αγιογραφίας σε μαθητές του 7ου Γυμνασίου Καλαμάτας

 

Ο καταξιωμένος αγιογράφος Τριαντάφυλλος Καγιάς επισκέφτηκε το 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας στις 13 και 15 Φεβρουαρίου και δίδαξε με βιωματικό τρόπο αγιογραφία στους μαθητές. Η επίσκεψη και η διδασκαλία έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος Μεσαιωνική και Βυζαντινή Ιστορία, που διδάσκεται από το φιλόλογο Γιάννη Καρακατσιάνη στους μαθητές της Β’ Γυμνασίου και συγκεκριμένα αποτέλεσε πρακτική εφαρμογή στην ενότητα που διδάσκονται οι εικαστικές τέχνες των βυζαντινών χρόνων. Η εν λόγω πρακτική γίνεται για 2η χρονιά στο 7ο Γυμνάσιο.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την περσινή περίοδο είχε γίνει η πρώτη βιωματική μέθοδος διδασκαλίας στους μαθητές της Β’ Γυμνασίου, κατά την οποία είχε διδάξει ο Τριαντάφυλλος Καγιάς. Η επιτυχία της συνάντησης αποτέλεσε εφαλτήριο, ώστε να συνεχιστεί και φέτος. Οι μαθητές, με την υποστήριξη της θεολόγου Σταυρούλας Τσιάγκρα, ήρθαν σε επαφή με τη βυζαντινή αγιογραφία, τις μεθόδους και την εν γένει μυστική φιλοσοφία της. Τα παιδιά συνειδητοποίησαν, με τη βοήθεια του κ. Καγιά, ότι ο βυζαντινός άνθρωπος έδινε μεγαλύτερη έμφαση στην εσωτερικότητα παρά στην εξωτερική εμφάνιση.

Ταυτόχρονα και οι 65 μαθητές που ζωγράφιζαν βήμα βήμα βυζαντινά πρόσωπα με τις εντολές του αγιογράφου, έφτιαξαν τη δική τους αγιογραφία. 


NEWSLETTER