Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017 08:02

Εκλεισαν το δρόμο για τη χωματερή στο Αλιμάκι

Γράφτηκε από τον

Σε αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στη χωματερή στο Αλιμάκι προχώρησαν χθες το πρωί κάτοικοι των Ραχών και της ευρύτερης περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για την δημιουργία νέας χωματερής στο χώρο παρά το γεγονός ότι ο μέχρι πρότινος ΧΑΔΑ αποκαθίσταται. 

Κάτοικοι από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν στον οικισμό Αλιμάκι κλείνοντας το δρόμο με αποτέλεσμα τα απορριμματοφόρα να μην μπορούν να περάσουν. Ενα που έφτασε αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω, ενώ τα υπόλοιπα ειδοποιήθηκαν να μην ξεκινήσουν για την χωματερή.

Η ανησυχία των κατοίκων είναι έκδηλη καθώς από τη μια βλέπουν τον παλιό ΧΑΔΑ που επί δεκαετίες ταλαιπωρούσε την περιοχή να αποκαθίσταται πλήρως, και το έργο να έχει προχωρήσει αρκετά, και από την άλλη ακριβώς δίπλα, με απόφαση της δημοτικής αρχής όπως ανέφερε στην τελευταία συνεδρίαση ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας, να δημιουργείται μια νέα χωματερή για τα σκουπίδια όλου του Δήμου. Μπορεί ο δήμαρχος να δεσμεύτηκε ότι η νέα αυτή χωματερή θα αποκατασταθεί με έξοδα του δήμου, αυτό όμως δεν φάνηκε να πείθει τους κατοίκους, που ζητούν με την ολοκλήρωση της παρούσας εργολαβίας να μην μείνει κανένα σκουπίδι στην περιοχή. Δηλαδή όχι μόνο να σταματήσουν να ρίχνουν σκουπίδια, αλλά ταυτόχρονα να αποκατασταθεί ο χώρος. Επίσης μιλούν για τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση όλης της περιοχής, τόσο από τα στραγγίδια και τα σκουπίδια που φεύγουν λόγω της κλίσης και καταλήγουν στον Αρκαδικό, όσο και από τις διοξίνες που αναδίδονται καθώς πυκνά συχνά τα σκουπίδια καίγονται.

Η χθεσινή κίνηση των κατοίκων είχε προειδοποιητικό χαρακτήρα και δείχνουν αποφασισμένοι να κινηθούν πιο δυναμικά αν δεν δουν λύση στο πρόβλημα. 

Στο σημείο χθες βρέθηκε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης που συζήτησε με τους κατοίκους. Αναγνώρισε το βάρος που δέχεται η περιοχή και οι κάτοικοι, και επανέλαβε τις δεσμεύσεις του δημάρχου για αποκατάσταση του χώρου - ζητώντας όμως ανοχή μέχρι τέλος του χρόνου, καθώς όπως είπε δρομολογούνται οι εξελίξεις για την κεντρική τους διαχείριση. Επανέλαβε δε ότι θα υπάρξει συνάντηση της δημοτικής αρχής με τους κατοίκους όπως αναφέρθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οσον αφορά την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο Αλιμάκι, από τη μια έχει προχωρήσει σημαντικά η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ που επί δεκαετίες λειτουργούσε στην περιοχή. Ηδη σε ένα μέρος έχει μπει η ειδική μεμβράνη και οι εργασίες συνεχίζονται εντατικά. Από την άλλη όμως, ακριβώς δίπλα από αυτόν το χώρο δημιουργείται ένας νέος σκουπιδότοπος όπου καταλήγουν όλα τα απορρίμματα του Δήμου Τριφυλίας.

 

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Μιλώντας στην «Ε» κάτοικοι της περιοχής χαρακτηριστικά σημείωσαν: 

Δημήτρης Σινάνης: «Είμαστε εδώ γιατί υπάρχει ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα εδώ και 40 χρόνια με την χωματερή που λειτουργεί από τον πρώην Δήμο Κυπαρισσίας και το σημερινό Δήμο Τριφυλίας. Πρώτα από όλα έχει μολυνθεί ο Αρκαδικός ποταμός, με τις βροχοπτώσεις τα σκουπίδια της χωματερής λόγω της κλίσης του εδάφους που είναι στο 90% πάνε απευθείας στο ποτάμι. Από την άλλη μέχρι πρόσφατα τα λύματα από την περιοχή του Κοπανακίου πέφτανε στο ποτάμι. Εφτασε ο Αρκαδικός ποταμός που ήταν ένα στολίδι να έχει μολυνθεί. Δεν μπορείς πια να πατήσεις στο νερό, η πανίδα του έχει εξαφανιστεί, κατά μήκος του είναι γεμάτος με πλαστικές σακούλες. Ολα αυτά πάνε στο Καλό Νερό και απορώ πώς δεν έχουν διαμαρτυρηθεί εκεί οι κάτοικοι, πώς ο Σύλλογος "Αρχέλων" δεν έχει διαμαρτυρηθεί, γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία δεν έχει λάβει μέτρα.

Λειτουργεί μια χωματερή στην περιοχή, χωρίς να υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη. Κατά καιρούς δεν ξέρω από ποιο λόγο η χωματερή παίρνει φωτιά. Το Νοέμβριο επί 1,5 μήνα η χωματερή έκαιγε και είχε γεμίσει το περιβάλλον με διοξίνες. Δεν μπορώ να καταλάβω σε αυτό το κράτος πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες.

Σήμερα μαζευτήκαμε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα στη δημοτική αρχή ότι επίκεινται κινητοποιήσεις. Ηταν μια προειδοποιητική και καλοπροαίρετη κίνηση. Εδώ και 40 χρόνια έχουμε υποσχέσεις από την συγκεκριμένη δημοτική αρχή - και λέω συγκεκριμένη γιατί είναι ένα καθεστώς από το 1960, είναι η ίδια. Εχουμε ακούσει υποσχέσεις αλλά όλες έχουν αθετηθεί.

Ζητάμε να συνεχίσει ο εργολάβος να κάνει την αποκατάσταση και να κλείσει η χωματερή. Ακούσαμε τον κ. Τατούλη να επαίρεται ότι έκλεισε και η τελευταία χωματερή: είτε μας δούλευε ή δεν τον έχουν πληροφορήσει σωστά. Γιατί από τη μια γίνεται αποκατάσταση και από την άλλη συνεχίζει μια νέα χωματερή».

Γιάννης Κατσαργύρης: «Είμαστε εδώ στέλνοντας μια πρώτη προειδοποίηση ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε πίσω. Μας είπε ο δήμαρχος ότι θα λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Αλλά εμείς πιστεύουμε πως αν δεν σταματήσει η ρίψη σκουπιδιών με την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης, τότε η κατάσταση θα είναι μόνιμη. Αν συνεχιστεί θα είναι μια καινούργια χωματερή με απρόβλεπτο χρονικό ορίζοντα. Είμαστε κάθετοι ότι, τελειώνοντας ο εργολάβος, πρέπει να τελειώνει και η ρίψη σκουπιδιών. Θέλουμε φεύγοντας ο εργολάβος να μην υπάρχει σκουπίδι πουθενά. 

Η δέσμευση του δημάρχου ότι θα αποκαταστήσει το χώρο με ίδια έξοδα δεν μας ικανοποιεί, γιατί σήμερα είναι δήμαρχος ο συγκεκριμένος, αύριο θα είναι άλλος, δημιουργείται μια νέα κατάσταση. Εχουν περάσει 50 χρόνια με αυτή την επιβάρυνση που ακούγαμε υποσχέσεις, δεν θέλουμε να ξεκινήσει μια νέα πεντηκονταετία. Δεν θέλουμε ο δήμος μας να καταντήσει Ζάκυνθος ή Πύργος. Δεν είμαστε αρνητικοί σε συζήτηση με το δήμο, αλλά δεν μπορεί ο δήμαρχος να μεταθέτει το πρόβλημα που έχει η δημοτική αρχή σε εμάς. Εμείς ζητάμε να μην δημιουργηθεί ανεξέλεγκτη χωματερή πάλι στον ίδιο χώρο».

 

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

Ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γιάννης Μερκούρης μας είπε: 

«Είναι ένα πρόβλημα γνωστό και αναγνωρίζεται από όλους μας ότι είναι σοβαρό πρόβλημα. Στο προχθεσινό συμβούλιο δόθηκαν διαβεβαιώσεις από το δήμαρχο ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το πρόβλημα θα έχει αντιμετωπιστεί. Εχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες από την στιγμή που έχουμε ΠΕΣΔΑ και την Τρίτη υπάρχει συνάντηση του ΦΟΣΔΑ για να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια. Νομίζω ότι τα πράγματα βαίνουν σε ένα δρόμο. Είναι γεγονός ότι ένα κομμάτι παραμένει μετά την αποπεράτωση του έργου που γίνεται από τον εργολάβο, ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε την αποκατάσταση αυτού του κομματιού με έξοδα του δήμου. Ζητάμε από τους κατοίκους μια κατανόηση για περίπου ένα χρόνο. Το πρόβλημα είναι όλου του δήμου».

Κ.Μπ.