Σάββατο, 04 Μαρτίου 2017 09:44

Στις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας στον Ταΰγετο οι 87 μετανάστες 

Γράφτηκε από την

Μέχρι και 17.000 ευρώ ήταν η ταρίφα για μια 3μελή οικογένεια μεταναστών, προκειμένου οι διακινητές να τους μεταφέρουν από την Αττάλεια της Τουρκίας στην Ιταλία.

Χθες οι 87 παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες (64 άνδρες, 8 γυναίκες και 15 ανήλικα παιδιά) μεταφέρονταν σταδιακά από το Διοικητήριο στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας για να γίνει ταυτοποίηση των στοιχείων τους. Χθες το βράδυ οι 40 πρώτοι μετανάστες, μετά από εισήγηση και προτροπή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας προς το Δήμο Καλαμάτας, μεταφέρθηκαν στις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας στον Ταΰγετο, ενώ αναμενόταν να μεταφερθούν και οι υπόλοιποι στον ίδιο χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διεύθυνση Αστυνομίας αναζήτησε χώρο φιλοξενίας γιατί διαφορετικά οι μετανάστες θα έμεναν στοιβαγμένοι στα κρατητήρια. 

Υπενθυμίζουμε ότι όλοι τους επέβαιναν σε ένα 25μετρο ιστιοφόρο, το οποίο φαίνεται ότι έπαθε μηχανική βλάβη και έμεινε ακυβέρνητο τα ξημερώματα της Πέμπτης, 40 ναυτικά μίλια ΝΔ της Πύλου. Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των μεταφερόμενων, οι δύο διακινητές, Ρώσοι ή Ουκρανοί -δεν ξέρουν να πουν με σιγουριά-, τους παράτησαν και έφυγαν με το βοηθητικό φουσκωτό σκάφος του ιστιοφόρου αφήνοντάς τους αβοήθητους. 

Οσον αφορά τις εθνικότητές τους, οι μετανάστες δήλωσαν στις λιμενικές αρχές της Καλαμάτας Πακιστανοί, Ιρακινοί, Σύροι, Παλαιστίνιοι και Ιρανοί. Εξειδικευμένο αστυνομικό προσωπικό ταυτοποίησης υπηκοοτήτων (screeners) που μίλησε μαζί τους προχθές στο Διοικητήριο, όπου φιλοξενήθηκαν για το βράδυ, δεν διαπίστωσε να είναι κανένας τους άλλης εθνικότητας. 

Από χθες το μεσημέρι, οπότε ξεκίνησε πλέον επίσημα η καταγραφή και ταυτοποίησή τους, τη διαδικασία ανέλαβε εξ ολοκλήρου το προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα πάρει χρόνο, ενώ μέχρι χθες άγνωστο παρέμενε πότε θα μεταφερθούν από την Καλαμάτα σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ή αν κάποιοι από αυτούς θα κρατηθούν, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία απέλασής τους. 

 

Αναζήτηση μόνιμου χώρου 

«Πρέπει να βρεθεί χώρος, να συνεννοηθούν οι φορείς. Γιατί θα ξαναγίνει αυτό, θα ξανάρθουν πρόσφυγες και μετανάστες». Αυτό τόνισε στην "Ε" η προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Τζένη Παπαδήμα-Αλευρά, μετά τις καταστάσεις ντροπής που βίωσε προχθές το πρωί, όταν δεν βρισκόταν διαθέσιμος χώρος στο νομό για την υποδοχή και τη φιλοξενία των 85 μεταναστών.

Η Πολιτική Προστασία της Π.Ε. ήταν σε διάρκεια επικοινωνία με την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη (η οποία βρισκόταν στην Αθήνα) και έτρεχε μόνη της σχεδόν για την υποδοχή των μεταναστών - πέρα από το Λιμεναρχείο και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Συγκέντρωσε στρώματα και κουβέρτες που φορτώθηκαν σε φορτηγό του Στρατού, διέθεσε το χώρο στον 1ο όροφο του Διοικητηρίου και ανέλαβε τη σίτιση των μεταναστών.

«Είχαμε φορτωμένα τα πράγματα και δεν ξέραμε πού να τα πάμε» παρατήρησε φανερά προβληματισμένη. Επίσης, ενημέρωσε ότι ο Δήμος Μεσσήνης ενεργοποιήθηκε, καθώς έδειξε ενδιαφέρον ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, αλλά δεν ήταν κατάλληλος ο χώρος των αποθηκών του ΑΣΟ, όπως διαπίστωσε το Λιμεναρχείο Καλαμάτας.

 

 

Ν.Κ. - Γ.Σ.