Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2017 09:02

Χωρίς προβλήματα η θεραπεία των μεταναστών στον Ταΰγετο

Γράφτηκε από την

Κανονικά συνεχίζουν την προβλεπόμενη θεραπεία τους για το δερματικό νόσημα της ψώρας οι 20 μετανάστες από το Πακιστάν που φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας στον Ταΰγετο από την Παρασκευή το βράδυ.

Στο βουνό βρίσκονται και τα 87 άτομα, τα οποία ελέγχθηκαν το Σάββατο το πρωί από το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Το κλιμάκιο αποτελείτο από τις γιατρούς δημόσιας υγείας Αικατερίνη Σπέντζουρα και Βαΐα Βαϊοπούλου και από τον επόπτη του Τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου Δημήτρη Λαμπρόπουλο. Τις εργασίες του κλιμακίου βοήθησε και το τοπικό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Περιφερειακή Ενότητα ήταν η θέρμανση, όπως δηλώνει στην "Ε" η κ. Σπέντζουρα. Οι εργαζόμενοι του Δήμου Καλαμάτας είχαν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί του Σαββάτου τις προσπάθειες να αποκαταστήσουν τις διαρροές, ενώ υπήρχε φόβος μην σπάσουν οι σωλήνες από τον πάγο. Υπήρχε χιόνι και στο βουνό αλλά και σε σημεία μέσα στην κατασκήνωση. Κατά τις 12 το μεσημέρι οι ζημιές αποκαταστάθηκαν και υπήρχε και ζεστό νερό από μπόιλερ. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό γιατί οι άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί με το δερματικό, χρειάζεται να μπορούν να κάνουν μπάνιο κάθε μέρα, να πλένουν τα ρούχα τους και να αλλάζουν κλινοσκεπάσματα (για 3 μέρες τουλάχιστον όλα αυτά).

Η κ. Σπέντζουρα έκανε γνωστό πως η ψώρα είναι μια αρκετά συνηθισμένη δερματική πάθηση, που συναντάται σε χώρους που οι άνθρωποι συμβιώνουν ο ένας δίπλα στον άλλο, κυριολεκτικά (π.χ. φυλακές). Μεταδίδεται μετά από παρατεταμένη στενή δερματική επαφή ή όταν κάποιος μοιράζεται το ίδιο σκέπασμα με τον άλλον. Η θεραπεία της επίσης θεωρείται απλή, αρκεί κανείς να την κάνει σωστά και για όσο πρέπει. Οι υπήκοοι του Πακιστάν που βρέθηκαν στην Καλαμάτα, εξετάστηκαν από γιατρούς του Νοσοκομείου Καλαμάτας και από εξωτερικό γιατρό. Σε όλους δόθηκε εξατομικευμένη θεραπεία, ενώ σε κάποιους κρίθηκε αναγκαίο να πάρουν και αντιβίωση, λόγω μολύνσεων που είχαν προκύψει. Οι άλλοι μετανάστες δεν είχαν κανένα δερματικό πρόβλημα, λόγω του ότι κάθονταν μακριά από τους Πακιστανούς καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Ολοι οι άλλοι επίσης εξετάστηκαν χωρίς να διαπιστωθεί ότι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Κάποιοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για εξετάσεις και μετά γύρισαν πίσω στο Διοικητήριο, την Παρασκευή.

Οι οδηγίες για τη θεραπεία και την υγιεινή δόθηκαν από τους γιατρούς της Καλαμάτας, οι οποίοι βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έστειλε αμέσως με δικό του όχημα πολλά μπουκάλια από την ειδική λοσιόν και 80 υπνόσακους. Οι οδηγίες δόθηκαν σε όλους με τη βοήθεια δύο μεταναστών που ήξεραν αγγλικά. Οι πάσχοντες έχουν χωριστεί από τους υπόλοιπους, ενώ χωριστοί είναι και οι χώροι υγιεινής, για λόγους πρόληψης.

Τη θεραπεία θα ακολουθήσουν και οι 47 Πακιστανοί, όχι μόνο οι 20 που έχουν συμπτώματα (ηλικίας 16 - 30 ετών), καθώς όλοι είναι δυνητικά πάσχοντες. Για την καθαριότητα των χώρων συνετέλεσαν οι ίδιοι οι μετανάστες, με τη βοήθεια και τις οδηγίες των εθελοντριών του ΕΣ. Η κ. Σπέντζουρα τόνισε πως όλοι ήταν πολύ φιλικοί και συνεργάσιμοι.

Οι χώροι ζεσταίνονται από σόμπες υγραερίου που πήγε στην κατασκήνωση η Αστυνομία. Οσον αφορά τα ρούχα, λόγω του ότι πρέπει να τα αλλάζουν κάθε μέρα, για αυτό φρόντισε ο ΕΣ. Τα κλινοσκεπάσματα δεν είναι εύκολο να πλένονται κάθε μέρα κι έτσι ο δήμος και οι γιατροί θα φέρουν ειδικά σπρέι με τα οποία θα ψεκάζονται οι κουβέρτες και οι υπνόσακοι, τα οποία σκοτώνουν τον αόρατο μικροοργανισμό. Ο ΕΣ θα δώσει και πετσέτες, όπως προστέθηκε.

Η γιατρός της Διεύθυνσης Υγείας διαβεβαίωσε πως δεν υπήρχε πανικός σε καμία στιγμή της διαδικασίας. Οι μετανάστες ζητούν να μάθουν πότε θα φύγουν και πού θα τους πάνε, όμως οι αρμόδιοι τους εξηγούν πως το βασικό είναι να γίνουν πρώτα καλά.

Σήμερα οι γιατροί θα μεταβούν και πάλι στις κατασκηνώσεις και σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ θα ελέγχουν για τη συνέχεια της θεραπείας. Τρεις φορές πρέπει να γίνει η εφαρμογή της ειδικής λοσιόν σε κάθε πάσχοντα και μία την ερχόμενη εβδομάδα. Το φαγητό των μεταναστών φρόντισε με δική της πρωτοβουλία και έξοδα η Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας.

Γ.Σαρ.