Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2017 17:09

Στην υψηλότερη κορυφή της Ινδοκίνας πάτησαν 6 μέλη του ΕΟΣ Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Ένα ακόμα μεγάλο στόχο εκπλήρωσαν μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας, καθώς μετά από ορειβασία 10 ωρών και κάτω από δύσκολες συνθήκες κατάφεραν να φθάσουν στην υψηλότερη κορυφή της Ινδοκίνας σε υψόμετρο 3.143 μέτρα.

 Ο Μανώλης Αλοίμονος, ο  Κώστας Φύκιρης, η Ντιάνα Μαούνη, ο Γιώργος Στεφανούρης, ο Θανάσης Μαούνης και ο Κώστας Κωνσταντόπουλος ανέβηκαν στο βουνό  Fansipan (Phan Xi Păng) στα σύνορα του Βιετνάμ με την Κίνα επισφραγίζοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο το ταξίδι, που κάνουν εδώ και μέρες στην Απω Ανατολή.

Σε μύνημά του λίγο μετά την ολοκλήρωσης της δύσκολης αποστολής ο Μανώλης Αλοίμονος τόνισε:

"Ύστερα από 10 ώρες σκληρής προσπάθειας σε μια εξαιρετικά δύσκολη μονοήμερη ανάβαση μέσα από τροπικά δάση, έξι καλαματιανοί ορειβάτες φτάσαμε στο ψηλότερο βουνό του Βιετνάμ με την ονομασία «Fansipan» (ή Phan Xi Pang στη τοπική γλώσσα) ύψους 3.143 μ. Η ανάβαση ξεκίνησε 15 χιλιόμετρα έξω από τον οικισμό Sapa, στο ψηλότερο σημείο του οδικού δικτύου του Βιετνάμ, στην είσοδο του εθνικού πάρκου. Μαζί μας είχαμε συνοδεία και οδηγούς για την κορυφή τρία άτομα της φυλετικής ομάδας των Hmong, που ζουν στην περιοχή.

 Αρχίσαμε να προχωράμε στο μονοπάτι και μας έκανε εντύπωση πόσο καλοσυντηρημένο ήταν. Μάλιστα σε κάθε δύσκολο πέρασμα είχαν τοποθετήσει μεταλλικές σκάλες. Στην πορεία μας συναντήσαμε δύο καταφύγια για την διανυκτέρευση των ορειβατών. Να σημειώσουμε ότι η ανάβαση γίνεται συνήθως σε δύο μέρες με μια διανυκτέρευση σε καταφύγιο. Εμείς όμως λόγω ότι δεν είχαμε αρκετό χρόνο αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την ανάβαση σε μία μέρα. Αυτό σήμαινε μεγαλύτερη δυσκολία και περισσότερη προσπάθεια από τον καθένα. Και πολύ περισσότερο όταν από τα έξι άτομα της ομάδας τα τέσσερα θα ανέβαιναν για πρώτη φορά αυτό το υψόμετρο (3.143μ). Και πολύ περισσότερο αυτοί (Κώστας Κ., Γιώργος Σ., Ντιανα Μ., Θανάσης Μ.) αξίζουν τα συγχαρητήρια για την επιτυχία τους. Στις μεγαλύτερες επιτυχίες της ομάδας είναι ότι ανέβηκε μαζί μας και ο Θανάσης, ο οποίος είχε σχεδόν ελάχιστη προηγούμενη ορειβατική εμπειρία. Μετά από έξι ώρες κοπιαστικής ανάβασης φτάσαμε στην κορυφή όπου ξεχάσαμε την κούραση από την χαρά που νιώσαμε για την επιτυχία της ανάβασης. Μόνο μελανό σημείο η αλλοίωση του βουνού από τις κατασκευές που υπήρχαν εκεί και από τα πλήθη που συνέρρεαν λόγω του νεοκατασκευασμενου τελεφερίκ. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία… 

Η ανάβαση στη κορυφή Fansipan στα 3143 μ. στην στέγη της Ινδοκίνας (Λάος, Καμπότζη και Βιετνάμ) είναι μια από τις ελάχιστες που έχουν πραγματοποιηθεί από Έλληνες ορειβάτες και η πρώτη από Καλαματιανούς (μέλη του ΕΟΣ Καλαμάτας). Και βέβαια τα παραπάνω δεν αποτελούν πάρα μια πολύ σύντομη αναφορά στο εγχείρημα και ελάχιστα αποτυπώνουν τον πλούτο των εμπειριών αλλά και τον συναισθημάτων που βιώσαμε στην επίπονη αυτή ανάβαση. Μια ανάβαση με την οποία ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο η 20ήμερη γνωριμία μας με Βιετνάμ σε ένα ταξίδι που μας έφερε σε επαφή με τους γεμάτους ευγένεια και πάντα χαμογελαστούς ανθρώπους του, με μια από τις καλύτερες κουζίνες διεθνώς και με μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα φυσικά αλλά και ανθρώπινα μνημεία σε παγκόσμια κλίμακα. Ένα ταξίδι που εδώ στο τελευταίο του βήμα μας αφήνει πληρέστερους και πλουσιότερους από το σημείο εκκίνησης του".