Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2017 09:12

Μεσσηνιακή ομάδα διάσωσης εκπαιδεύεται στην Κοσκάρακα από την ΕΜΑΚ (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Μεσσηνιακή ομάδα διάσωσης εκπαιδεύεται στην Κοσκάρακα από την ΕΜΑΚ (βίντεο-φωτογραφίες)

Τοπικές ομάδες στα πρότυπα της ΕΜΑΚ συστήνονται με διαταγή του Μεσσήνιου Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Βασίλη Καπέλιου, με στόχο την άμεση και αποτελεσματική επέμβαση σε συμβάντα διάσωσης ανθρώπων. 

 

Πρόκειται για μια συνέχεια της πρωτοβουλίας του κ. Καπέλιου πριν μερικά χρόνια ως διοικητή τότε της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, να συγκροτήσει μια ομάδα άμεσης επέμβασης σε περιστατικά διάσωσης. Σήμερα, η πρωτοβουλία παίρνει πανελλαδικές διαστάσεις και ήδη έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση ομάδων, μεταξύ των οποίων και στην Καλαμάτα. 

Αυτές τις ημέρες κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ ολοκληρώνει την εκπαίδευση των πυροσβεστών που θα συγκροτήσουν την ομάδα της περιοχής μας. Χθες, στο πλαίσιο άσκησης, επιχείρησαν στη γέφυρα της Κοσκάρακας και σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής. Το σενάριο είχε να κάνει με πτώση αυτοκινήτου στο γκρεμό, συνέπεια τροχαίου ατυχήματος με τραυματισμένη γυναίκα. Η διάσωση έγινε με τη συμβολή δύο ομάδων και τη χρήση φορείου.

Επικεφαλής της άσκησης ήταν ο προϊστάμενος εκπαίδευσης της 1ης ΕΜΑΚ, επιπυραγός Ιωάννης Κολοβός, ο οποίος συντονίζει αυτές τις ημέρες την εκπαίδευση της ομάδας της Π.Υ. Καλαμάτας, μέλη της οποίας είχαν εκπαιδευτεί κατά το παρελθόν από τον πιστοποιημένο εκπαιδευτή στην υπηρεσία της Καλαμάτας, πυρονόμο Λευτέρη Δημητρόπουλο.

Από τη μεριά του μάλιστα ο κ. Κολοβός επισημαίνει: «Αυτό το πρόγραμμα εφαρμόζεται με γνώμονα τη θητεία του Αρχηγού Βασίλη Καπέλιου στην Π.Υ. Καλαμάτας. Ηδη έχει βγει διαταγή για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια και υπάρχει εκτίμηση πως το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και από τις Πυροσβεστικές Ακαδημίες για το σύνολο των υπηρεσιών».

Το πρόγραμμα  εκπαίδευσης που υλοποιείται ανά την Ελλάδα περιλαμβάνει θέματα τεχνικής διάσωσης σε αστικό και περιαστικό περιβάλλον. «Για το λόγο αυτό οργανώνονται οι τοπικές ομάδες, ώστε να επεμβαίνουν άμεσα και αποτελεσματικά σε συμβάντα διάσωσης και στον αστικό ιστό και σε ορεινούς όγκους», εξηγεί ο κ. Κολοβός τονίζοντας: «Πρακτικά σημαίνει ότι η αντιμετώπιση των συμβάντων διάσωσης ατόμων ύστερα από ατύχημα, σε απόκρημνες και δύσβατες περιοχές, όπου δεν είναι εύκολη η πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων -που άπτονται ορειβατικών τεχνικών και γνώσης νέων εργαλείων- η εφαρμογή θα γίνεται άμεσα από την τοπική υπηρεσία, χωρίς να υπάρχει καθυστέρηση αναμένοντας ομάδες από την Αθήνα, την Πάτρα ή τη Θεσσαλονίκη».


NEWSLETTER