Κυριακή, 23 Απριλίου 2017 09:16

Πανελλήνια πρωτιά για τη Μάνη: «Αναγνώριση εξαιρετικής ανάπτυξης» στο καταδυτικό κέντρο Dive Code

Γράφτηκε από την

Μια σημαντική βράβευση, που αναδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες αυτού του τόπου να καταστεί καταδυτικός προορισμός, απέσπασε το καταδυτικό κέντρο «Dive Code» στην παραλία της Καλόγριας στη Στούπα, το οποίο μετρά μόλις 2 χρόνια από την ίδρυσή του.

Συγκεκριμένα το κέντρο επιβραβεύθηκε «Σε αναγνώριση εξαιρετικής ανάπτυξης στην εκπαίδευση δυτών» από την Professional Association of Diving Instructors (PADI), στη διάρκεια της ετήσιας Συνάντησης Καταδυτικών Κέντρων που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στην Αθήνα, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Μεσογείου. 

Αφορμή στάθηκε το σημείωμα που έφτασε στην PADI -και δημοσιεύθηκε στο παγκόσμιο περιοδικό της- ενός ηλικιωμένου δύτη, ο οποίος δήλωσε πως στα 70 του εκπλήρωσε το παιδικό του όνειρο: Απόλαυσε την εμπειρία της κατάδυσης και χάρη στην καθοδήγηση που είχε η εμπειρία τού έμεινε αξέχαστη. 

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Εξαρχουλέα, ο οποίος μαζί με τα παιδιά και τους συνεργάτες του έχουν βάλει στόχο να καταστεί η περιοχή της Μεσσηνίας καταδυτικός προορισμός, πρόκειται για μια αναπάντεχη επιβράβευση. Τονίζει δε πως ο τόπος μας αποτελεί έναν μικρό καταδυτικό παράδεισο, ο οποίος όμως ακόμα παραμένει αναξιοποίητος.

Την αξία αυτή, όπως επισημαίνει, την επιβεβαιώνουν οι καλές κριτικές των δυτών, έμπειρων και αρχάριων, που απολαμβάνουν την ομορφιά του βυθού υπό την καθοδήγηση ανθρώπων που έχουν βαλθεί να αφήσουν το στίγμα τους στην προσπάθεια που γίνεται ώστε οι επισκέπτες αυτού του τόπου να επιστρέφουν ξανά και ξανά, για την ομορφιά της περιοχής, για τις μοναδικές εμπειρίες που βιώνουν και για τους φιλόξενους ανθρώπους της...

Η κατάδυση αποτελεί μια σημαντική εμπειρία για πλήθος δυτών που επιλέγουν να βουτήξουν στα νερά της περιοχής και να γνωρίσουν τις ομορφιές του βυθού. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός πως δύτες φιλοξενούνται καθημερινά από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο, είτε πρόκειται για πιστοποιημένους, είτε για ανθρώπους που απλώς επιθυμούν να ζήσουν την εμπειρία της κατάδυσης για πρώτη φορά και ενδεχομένως να συνεχίσουν στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που οδηγούν σε πιστοποίηση, με διεθνή αναγνώριση.

«Προσπαθούμε να ικανοποιούμε την κάθε επιθυμία» σημειώνει ο Δημήτρης Εξαρχουλέας, εξηγώντας πως είναι αρκετοί εκείνοι οι οποίοι επιλέγουν την περιοχή για τις διακοπές τους με αφορμή τη λειτουργία του καταδυτικού κέντρου. Αναφέρει επίσης ότι, αντίστοιχα, πλήθος Ελλήνων και ξένων ανακαλύπτουν τη μαγεία της κατάδυσης με αφορμή την επίσκεψή τους σε έναν τόπο όπου λειτουργεί καταδυτικό κέντρο.

Να σημειωθεί πως η κάθε κατάδυση και ο κάθε δύτης καταγράφονται σε μια πλατφόρμα, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στην PADI να έχει εικόνα για την εξέλιξη των καταδύσεων, με δυνατότητα αξιολόγησης και ελέγχου της λειτουργίας των κέντρων.

Υπάρχει όμως και σημαντική συμβολή του κέντρου «Dive Code» και των δυτών του σε περιπτώσεις ανάγκης στην ευρύτερη περιοχή: Ενα πρόσφατο παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Εξαρχουλέα, είναι η διάσωση 35χρονου υποβρύχιου ψαρά, ο οποίος εντοπίστηκε ευτυχώς σώος, υπό αντίξοες συνθήκες, ενώ αναζητείτο από τις αρμόδιες λιμενικές Αρχές Καλαμάτας και Γυθείου, οι οποίες -σύμφωνα με τον ίδιο- συνεργάστηκαν άψογα με τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην προσπάθεια διάσωσης, με αίσια αποτελέσματα.

Οσο για το μέλλον του καταδυτικού τουρισμού, σίγουρα διαγράφεται λαμπρό, αρκεί να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε πολιτικό -και όχι μόνο- επίπεδο, ώστε να αναπτυχθούν δράσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξή του.