Τρίτη, 25 Απριλίου 2017 15:14

Νέα απόπειρα εξαπάτησης ηλικιωμένης στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Νέα απόπειρα εξαπάτησης ηλικιωμένης στην Καλαμάτα

Το νου τους θα πρέπει να έχουν οι ηλικιωμένοι και να μην πείθονται από απατεώνες που παρουσιάζονται ως εφοριακοί. Οπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα στην Καλαμάτα, όπου ένα ζευγάρι πλησίασε ηλικιωμένη στο δρόμο.

Η γυναίκα συστήθηκε ως εφοριακός και ήταν πολύ ευγενική. Επιασε την κουβέντα στο υποψήφιο θύμα της και με έναν τρόπο τέτοιο που έκανε την ηλικιωμένη να της απαντά για πράγματα που αφορούν την οικογένειά της, η απατεώνισσα προσπάθησε να την πείσει ότι το παιδί της χρωστάει χρήματα στην Εφορία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η γυναίκα πονηρεύτηκε και έτσι δεν δέχτηκε να ακολουθήσει το ζευγάρι αν δεν έπαιρνε τηλέφωνο την κόρη της για να μιλήσει μαζί της και να βεβαιωθεί για την δήθεν οφειλή. Οι απατεώνες τότε, για να μην διακινδυνεύσουν τη σύλληψή τους, σηκώθηκαν και έφυγαν. Ωστόσο, αστυνομικές πηγές δεν αποκλείουν οι απατεώνες να προσπάθησαν να ξεγελάσουν και άλλους ηλικιωμένους, που όμως τους κατάλαβαν. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, δηλαδή σε περιπτώσεις που οι επίδοξοι απατεώνες αποκαλύπτονται, δύσκολα κάποιος θα το καταγγείλει στην Αστυνομία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι τα φαινόμενα αυτά δεν είναι και τόσο συχνά, αν και κατά διαστήματα παρατηρείται μια έξαρση με πληθώρα αποπειρών σε διάφορες περιοχές της χώρας -μεταξύ αυτών και στη Μεσσηνία- που δεν καταλήγουν όμως πουθενά γιατί πολλοί ηλικιωμένοι είναι ενημερωμένοι σχετικά. 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ

Συνήθως πρόκειται για περιφερόμενους κατ' επάγγελμα απατεώνες οι οποίοι ξέρουν πώς να γίνονται πειστικοί. Ενα από τα πιο πρόσφατα περιστατικά, πέρυσι τον Οκτώβριο, συνέβη στην Καλαμάτα. Μια “μαϊμού” εφοριακός άρπαξε 8.000 ευρώ από ηλικιωμένη η οποία περπατούσε στο δρόμο, επιστρέφοντας στο σπίτι της. Εκεί που βάδιζε, πλησίασε ένα αυτοκίνητο με μια γυναίκα και έναν άντρα μέσα. Σταμάτησε και μέσα από το όχημα βγήκε η γυναίκα, η οποία συστήθηκε στην ηλικιωμένη ως εφοριακός και κατάφερε να την πείσει πως αν της δώσει τα χρήματα θα έχουν επιστροφή φόρου κι αφού κατέληξαν μαζί στο σπίτι της παθούσας η απατεώνισσα πήρε τα 8.000 ευρώ και έφυγε μαζί με τον συνεργάτη της. 

Να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν τα μέλη σπείρας έχουν με παρόμοιους τρόπους ξεγελάσει ηλικιωμένους, στη Μεσσηνία και αλλού. Συνήθως έρχονται από την Αθήνα ή και άλλες περιοχές όπως την Αλεξάνδρεια Ημαθίας ή τη Βέροια με αυτοκίνητο και ψάχνουν για ηλικιωμένους, οι οποίοι είναι μόνοι τους στο δρόμο. Ενας από αυτούς κατεβαίνει από το αυτοκίνητο και παριστάνει τον λογιστή, τον εφοριακό ή τον τραπεζικό υπάλληλο και προθυμοποιείται να πάει τον ηλικιωμένο στο σπίτι του. Εκεί ο απατεώνας, αφού έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, τους πείθει ότι αν του δώσουν χρήματα ή χρυσαφικά θα τακτοποιήσει τις οικονομικές εκκρεμότητες στενών συγγενών τους.

 

ΣΕ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Οι απατεώνες συνήθως εμφανίζονται σε ζευγάρια που κάθε φορά εναλλάσσονται, όπως και τα προσχήματα που χρησιμοποιούν. Πλησιάζουν ηλικιωμένους λέγοντάς τους ότι δήθεν τους στέλνουν τα παιδιά τους. Δεν διστάζουν ακόμα και να συνοδεύσουν τους ηλικιωμένους μέχρι την τράπεζα, για να σηκώσουν τα χρήματα. Αλλοτε πάλι λένε ότι τους στέλνουν τα παιδιά των υποψήφιων θυμάτων τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ένας συνεργάτης τους προσποιείται στο τηλέφωνο πως είναι ο γιος ή η κόρη του ηλικιωμένου, με αποτέλεσμα εκείνος να ξεγελιέται και να δίνει τα χρήματα που του ζητούν. Τελευταία, τον περασμένο Μάρτιο και στις αρχές Απριλίου, υπήρξαν και περιπτώσεις που οι απατεώνες εξαπάτησαν δύο ηλικιωμένες στο Καλό Νερό και τον Αμμο παριστάνοντας τους υπαλλήλους της ΔΕΗ. Σε αυτές τις περιπτώσεις ξεγέλασαν τις ηλικιωμένες και τους πήραν συνολικά 5.570 ευρώ λέγοντάς τους ότι θα πιάσει φωτιά το σπίτι τους κι έτσι τις έπεισαν να μαζέψουν ό,τι πολύτιμο είχαν και να φύγουν.

Τον περασμένο Ιανουάριο πάντως 3 εφοριακοί “μαϊμού” που εξαπατούσαν ηλικιωμένους και στη Μεσσηνία καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Καλαμάτας σε κάθειρξη 9 χρόνων και 6 μηνών ο ένας και από 6 χρόνια οι άλλοι δύο. Οι 3 Ελληνες από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας παρίσταναν τους εφοριακούς, έπαιρναν αγκαζέ υπερήλικες και πήγαιναν μαζί τους στην τράπεζα για να εισπράξουν δήθεν χρέη των παιδιών τους. Μετά τους άφηναν να επιστρέψουν μόνοι στο σπίτι τους, παραδίδοντάς τους και... αποδείξεις είσπραξης. 

Ν.Κ.


NEWSLETTER