Δευτέρα, 08 Μαϊος 2017 09:16

Αλαλούμ στην αγορά για τις Κυριακές

Γράφτηκε από την

 

Αλαλούμ επικράτησε και στην Καλαμάτα χθες, με κάποια μαγαζιά να ανοίγουν, κάποια άλλα να παραμένουν κλειστά, ενώ τα ανοιχτά έκλειναν για να περάσει το ΠΑΜΕ, για να ανοίξουν στη συνέχεια!

Οι κωμικοτραγικές αυτές σκηνές δείχνουν ότι η ρύθμιση του θέματος της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι και απαιτείται μια μεγάλη συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων για να επανέλθει η ομαλότητα στην αγορά. 

Τα μαγαζιά άνοιξαν, κυρίως οι αλυσίδες, και ο κόσμος στο κέντρο της Καλαμάτας ήταν χθες αρκετός. Οι κλειστές πόρτες όσων μαγαζιών δεν άνοιξαν και τα συνθήματα των μελών του ΠΑΜΕ θύμισαν στους πολίτες τον χαρακτηρισμό "απεργία" που δόθηκε από το συνδικαλιστικό κίνημα, στο πλαίσιο της αντίδρασης για το άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές τον χρόνο, σε τουριστικές περιοχές.

Τα λιγοστά μέλη του ΠΑΜΕ, με συνθήματα "Κανένα μαγαζί την Κυριακή ανοιχτό. Δεν θα τους χαρίσουμε καμία Κυριακή. Δεν θα τους χαρίσουμε την Κυριακή αργία", έβγαλαν χθες το πρωί από καταστήματα πολυεθνικών τους εργαζόμενους, τονίζοντας πως πρόκειται για ημέρα απεργίας. Την ώρα της πορείας του ΠΑΜΕ κάποια μαγαζιά έκλειναν και στη συνέχεια άνοιγαν ξανά σε ένα ιδιότυπο κρυφτούλι για να αποφευχθούν εντάσεις.

Η χθεσινή κινητοποίηση των μελών του ΠΑΜΕ έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας της 17ης του μήνα, ενώ σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βαγγέλης Λαμπρόπουλος τόνισε αναφορικά με τις Κυριακές ότι "φαίνεται ξεκάθαρα πως είναι απαίτηση των πολυεθνικών για να αυξάνουν περισσότερο τα κέρδη τους".

Τα μέλη του ΠΑΜΕ καλούσαν ακόμα και τους καταναλωτές να μην κάνουν τα ψώνια τους χθες, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως με το πέρασμα της ομάδας διαδηλωτών αρκετά μαγαζιά άνοιξαν τις πόρτες τους κι εξυπηρέτησαν όσους θέλησαν να κάνουν τις αγορές τους.

Το κέντρο της πόλης πάντως είχε αρκετή κίνηση καθ' όλη τη διάρκεια του πρωινού.

 

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Τη σκληρή πραγματικότητα στις εργασιακές συνθήκες των εμποροϋπαλλήλων και τα νούμερα που δείχνουν εκμετάλλευσή τους και τις Κυριακές παρουσιάζονται σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, με αφορμή τη στήριξη στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (Ο.Ι.Υ.Ε.) για τη  χθεσινή 24ωρη πανελλαδική απεργία στο εμπόριο.

Οπως επισημαίνεται, στην απεργία μετείχαν με αποφάσεις τους για κλειστά καταστήματα ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, με αίτημα να αποσύρει τώρα η κυβέρνηση το σχέδιό της για την πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται: "Η συγκεκριμένη απόφαση εξυπηρετεί αποκλειστικά τις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα, δίνει τη χαριστική βολή τόσο στους εργαζόμενους στο εμπόριο όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου. Πολλοί εργαζόμενοι στο εμπόριο που εργάστηκαν τις Κυριακές, παραμένουν απλήρωτοι. Ηδη πάνω από το 80% των εμποροϋπαλλήλων δηλώνεται για εργασία Κυριακής 3-4 ωρών, ενώ δουλεύει στην πράξη πάνω από 8-10 ώρες, χωρίς μάλιστα πρόσθετη αμοιβή 75% και χωρίς ρεπό, πάνω από το 30% ως το 40% δεν αμείβεται καθόλου με το  +75% ούτε για τις 3-4 τυπικά δηλωμένες ώρες εργασίας".

Κ.Δ.